מונגוליה – Mongolia

מונגוליה – Mongolia

אם ג'ינגס חאן היה רואה למה הפכה אימפריית הענק שלו הוא וודאי לא היה מאמין. אז נכון שמונגוליה היא כבר לא מה שעולה בדמיוננו מסיפורי הגבורה על ג'ינגס חאן הלוחם האגדי וצבאו העצמתי אשר לחמו בעוז בקרבות מול סין ורוסיה, אך משהו בקסמה עדיין נותר. מונגוליה היא מדינה רחבת ידיים הנפרשת בין מדבריות קפואים, הרים נישאים, פסגות מושלגות ושטחים  אינסופיים המיושבים בדלילות- מתכון נפלא עבור מטיילים הרפתקנים הרוצים לגלות ארץ שטרם גולתה ולחוות חוויות תרבותיות של עם קשה יום שמשלם יום יום בעוני ורעב קשים את מחיר עצמאותו.

מונגוליה- כרטיס ביקור

שם מלא: מונגוליה
עיר בירה: אולן בטור
שטח: 1,564,000 קמ"ר
אוכלוסייה: 2,791,000 נפש
שפה: מונגולית
דת: בודהיזם טיבטי, אסלאם, שאמאניזם
צורת ממשל: רפובליקה
מזג אוויר: למרות שברוב ימות השנה השמש זורחת במונגוליה הטמפרטורות בה נוטות לקיצוניות מפתיעה. באזורים מסוימים במונגוליה השלג לא מפשיר עד לחודשי האביב המתקדמים ובחורף הטמפרטורה צוללת עד ל-30 מעלות מתחת לאפס!

מונגוליה- קצת היסטוריה

קשה מאוד לקפל ביריעה קצרה מעל 500,000 שנות היסטוריה על אדמתה של מונגוליה. בחפירות ארכיאולוגיות באזור התגלו שרידים להתיישבות אנושית כבר לפני מאות אלפי שנים אם כי קשה להעריך מי היו אלה מתיישביו הראשונים של האזור. עד המאה ה-12 חיו המונגולים כשבטים נפרדים עד שקם טמוג'ין מונגולי צעיר בן 20 בלבד ואיחד את כל השבטים המונגוליים תחת שלטונו. לאות כבוד על המהלך המבריק ומלא הכריזמה הוא כונה "ג'ינגס חאן" (מלך העולם) ובכך ניכנס לפנתיאון של גדולי האומה המונגולית והפך גם לאחד המיתוסים הגדולים בעולם כולו. ג'ינגס חאן הקים אימפריה מונגולית רחבת ידיים תוך שהוא משתלט על שטחים נרחבים מסין ומרוסיה ומותיר ליורשיו מעצמה של ממש.

המונגולים שלטו בסין שנים רבות עד המאה ה-14 אז הוגלו המונגולים מסין על יד הקיסר הראשון בשושלת מינג הסינית שכונן בסין את הקיסרות הסינית העצמאית. המונגולית נדחקו אל תוך שטחי מונגוליה ונשלטו על ידי הסינים.

רק בשנת 1911 הצליחו המונגולים להשתחרר מעול הסינים עליהם ולהכריז על עצמאותם, אך כבר ב-1917 השלטתה שוב סין על מונגוליה והחילה בה את שלטונה. בשנת 1921 גורשו הסינים ממונגוליה על ידי הרוסים שהחילו בה את שלטונם, אך בקרב העם המונגולי התעוררו רגשות לאומיים והוא החל חותר לעצמאותו. בסוף שנת 1921 בסיוע הבולשביקים הרוסיים שוחררה מונגוליה והכריזה על כינונה של הרפובליקה של מונגוליה.

הרפובליקה העצמאית של מונגוליה לא החזיקה זמן רב עקב התחזקות הקומוניסטים ועלייתו של סטאלין אשר החיל בה משטר טוטליטארי אכזרי שגבה קורבנות רבים ואופיין בטיהור דתי והוצאתם להורג של עשרות אלפי נזירים בודהיסטיים במסגרת ניקיון המדינה מהדת כחלק מהדוקטרינה הסובייטית.

רק עם היחלשותו של הגוש הסובייטי החלה מונגוליה להיפתח לרעיונות חדשים של דמוקרטיה. בשנות התשעים של המאה העשרים גברו בה קולות לדמוקרטיה ולאחר הפגנות המונים ברחובות הבירה שונתה חוקתה של המדינה והתקיימו בה לראשונה בחירות דמוקרטיות חופשיות שחתמו מעל 70 שנה של שלטון קומוניסטי טוטליטארי אכזרי.

מונגוליה מנסה בשנים האחרונות לגשר על הפער שנפער בעשרות שנות הקומוניזם שמנעו את התפתחותה של המדינה, היא נותרה עם קופה מרוקנת, אחוזי עוני גבוהים ורעב קשה בכל מחוזותיה.

מונגוליה- גיאוגרפיה, על החי והצומח

שטחיה של מונגוליה רחבי ידיים, היא חולשת על שטחים עצומים שעל אף גודלם הם כאין וכאפס לעומת גודלה של מונגוליה בימי הזוהר של האימפריה המונגולית כמו גם עד סוף המאה הקודמת אז חלשה על שטחים נכבדים ממדבריות סיביר אשר כיום נמצאים בשליטה סינית. הטופוגרפיה של מונגוליה מעניינת מאוד, היא נחשבת לאחת הארצות הגבוהות ביותר בעולם. בין הריה הנישאים אשר מושלגים לאורך כל ימות השנה משתרעים מדבריות עד בהם כמו המשקעים נמוכה, אך הם שונים מאוד מהמדבריות אשר אנו נוטים לדמיין- הם קרים מאוד, ושוררים בהם תנאי אקלים בלתי אפשריים. בחלקה הדרומי של מונגוליה משתרע מדבר גובי המפורסם רחב הידיים שעל אף צחיחותו גדלים בו מעט עשב וצמחייה.

מונגוליה- תרבות

העם המונגולי הוא עם נוודים. התרבות המונגולית מתבססת על שני ערכים מרכזיים- אורח החיים הנוודי אשר מחלחל לכל תחומי החיים של בני העם ולדת הבודהיסטית שמהווה מאפיין חשוב באורח חייהם הדתי של המונגולים.

המונגולים כיאה לנוודים חיים באוהלים גדולים (קצת מזכיר אוהלים בדואים) ועל אף תהליכי האורבניזציה המואצים המתקיימים ברחבי המדינה רבים מהם עד משמרים את אורח החיים הנוודי וגידול עדרי הצאן והבקר ספק בגלל מצבם הכלכלי הירוד ספק בגלל המורשת התרבותית של חיי הנוודות.

את הזיקה לבודהיזם הטיבטי משמרים המונגולים משחר ההיסטוריה. יש קשר אדוק בין בני העמים ולאחר קריסתו של הקומוניזם ששלל את חופש הדת כיום משגשגת מחדש דת הבודהיזם ברחבי המדינה- מקשים נפתחו מחדש ואלפי נזירים שוב מקיימים את הפולחן באופן חופשי וגלוי לאחר עשרות שנים בהם נטבחו נזירים רבים שהואשמו בקיום הפולחן בניגוד לחוק.

מונגוליה- מה לראות ומה לעשות?

אין ספק שמונגוליה היא ארץ בתולית, אשר נמצאת עוד בחיתוליה מבחינת תהליכי מודרניזציה והתפתחות ועל כן היא גן עדן למטיילים שאוהבים לגלות מקומות חדשים וחובבי אנתרופולוגיה, וגיהינום עבור מטיילים מפונקים שמחפשים מלונות נוחים.

את הבירה אולאן באטור מקיפים ארבעה הרים קדושים על פי הדת הבודהיסטית והמסורית המונגולית ובהם יש לא מעט מסלולי הליכה נפלאים שהם הטראקים היפים ביותר של מונגוליה. בהרים יש לא מעט מקדשים קטנים כגדולים ונשקף מהם נוף עוצר נשימה. הבירה אולאן באטור היא בירה די משעממת, נראית כמו עיר אירופאית מוזנחת שנשכה מאחור אי שם במחציתה הראשונה של המאה העשרים. המאפיינים הסובייטים עוד ניכרים בה והעוני רב. אזור אחר נפלא לטיולים הוא מדבר גובי המפורסם בדרומה של המדינה.

מונגוליה- דברים שחשוב לדעת וכדאי לזכור!

ויזות ואשרות כניסה– מטיילים ישראלים לא זקוקים לוויזה על מנת להיכנס למדינה לשהות מוגבלת של עד 30 יום.
מחלות וסכנות בריאות– קדחת מלטה (הנגרמת משתיית חלב לא מפוסטר), כולרה, דלקת קרום המוח ודבר. הקפידו להצטייד בתרופות מתאימות ולהתחסן במרפאות המטיילים ברחבי הארץ בטרם צאתכם למסעכם.
שעון: השעון המקומי במונגוליה מקדים את שעון ישראל בכ-6 שעות.
חשמל: 220 וולט
מטבע: טוגרוג
תחבורה: אחד מהקשיים הגדולים ביותר במונגוליה היא התחבורה והניידות הבעייתית ממקום למקום. כיאה לארץ רחבת ידיים אשר התשתיות בה רעועות מאוד ומדשדשות מבחינת איכותן אי שם בראשיתה של המאה ה-20 מאוד קשה להגיע ממקום למקום והנסיעות אורכות זמן רב. רוב הכבישים לא סלולים, קווי האוטובוסים לא מנוהלים באופן יעיל ועל פי לוח זמנים מתוכנן. ברחבי המדינה פזורים לא מעט נמלי תעופה מקומיים אשר מקיימים טיסות מקומיות לא סדירות במטוסים רעועים והאמת שלא ברור מהי הבחירה המועדפת- נסיעה באוטובוס מתפרק או במטוס מקרטע. מכוניות פרטיות אף הן לא אופציה יעילה במיוחד מאחר ורוב הכבישים לא סלולים ועל כן ג'יפים על נהגים שלעיתים גם מתפקדים על תקן מדריכים מקומיים הם האופציה הנוחה ביותר להתנהלות ברחבי מונגוליה.
עלויות: עלויות המחייה במונגוליה זולות מאוד, האוכל אינו יקר כלל ועלויות הלינה זניחות יחסית לעלויות במדינות מערביות ממוצעות.

הוסף תגובה