נפאל

נפאל

במילים אלה פותחת רחל שפירא את שירה הנפלא "נפאל" אותו שרה גלי עטרי ולמעשה מגלם

בתוכו חוויות ונופים קסומים מארץ שמימית, אלוהית מלאת רוחניות והשראה הפרושה למרגלות הרי ההימלאיה המושלגים – רכס ההרים הגדול ביותר בעולם בוא גם נמצאת פסגת האוורסט – ההר הגבוה ביותר בעולם.

 

הייחודיות של נפאל היא באקזוטיות הקסומה שלה המהפנטת את התיירים. התרבות הייחודית והנופים עוצרי הנשימה הם שמשאירים אצל המטיילים טעם של עוד ואלו הנכבשים בקסם המזרח לרוב ימשיכו ממנה לארצות נוספות או יחזרו פשוט שוב ושוב אליה כאשר הם מתמלאים געגועים לפיסת הארץ הקסומה הזו.

נפאל  – כרטיס ביקור

שם מלא: ממלכת נפאל

עיר בירה: קטמנדו

שטח: 140,800 קמ"ר
אוכלוסייה: 24 מיליון נפש
שפה: נפאלית
דת: 90% הינדים, 5% בודהיסטים, 3% מוסלמים , 2% מיעוטים אחרים
צורת ממשל: דמוקרטיה פרלמנטרית
מזג אוויר: מזג האוויר בנפאל מושפע מאוד מעונות המונסון האופייניות מאוד לאזורים אלה בגלובוס כאשר האקלים מתחלק בה לשתי עונות מרכזיות: העונה הגשומה (יוני-ספטמבר) והעונה היבשה (אוקטובר-מאי).

 

נפאל – קצת היסטוריה
 

שורשי העם הנפאלי הוא בעם הקיראטי שהגיע אליה בשנים עברו. לאורך השנים הייתה נפאל נתונה לשושלות מלכים שונות שברובן אמצו את ההינדואיזם כדתם. במסגרת ההשתלטות הקולוניאלית של המעצמות הגדולות במאה ה-19 נפאל נאלצה להיכנע ללחץ הבריטי ולאפשר התייצבות נציב מטעם בריטניה הגדולה בארצה בדיוק כמו שנעשה בהודו שכנתה מדרום. לאחר עזיבת הבריטים את נפאל ואת הודו בשנת 1948 סבלה נפאל שוב ממתיחות וסכסוכים פוליטיים רבים ומשלטון רדוף שחיתויות של מלך יחיד שהגיע לשיאו בסוף שנות השמונים של המאה העשרים. בתחילת שנות התשעים הונהגה דמוקרטיה בנפאל השולטת במדינה עד היום לצד המלך ששואף אף הוא לשדר רוח דמוקרטית חדשה אך מתחת לפני השטח עדיין האווירה מאוד מתוחה ואינה יציבה בדמוקרטיה שבקנה מידה היסטורי עושה בימים אלה רק את צעדיה הראשונים.

נפאל – הנופים, החי והצומח
 

נפאל היא מדינה קטנה, שטחה לא גדול והיא נמצאת בין סין הגובלת בה מצפון לבין הודו הגובלת בה מדרום. ייחודה של נפאל הוא לא בגודלה, גם מדבריות או ערבות צחיחות אין בה- נפאל ייחודית בשל גובהה שכן רכס הרי ההימלאיה המוגדר כיום כרכס ההרים הגדול והגבוה ביותר בעולם שוכן ברוכו בשטח המדינה ובו גם מגיעה לשיאי הגבהים שבו כאשר הר האוורסט הפסגה הגבוה ביותר

 
בעולם מושכת אל נפאל מטיילים וחובבי טיפוס הרים אקסטרימי המנסים בזה אחר זה לכבוש שוב ושוב את פסגתו הגובה והמושלגת מאין כמוה.

 

לצד הרי ההימלאיה הנשאים לגובה רב ניתן למצוא בנפאל גם שטחים מישוריים פוריים ביותר בהם גדלים זנים רבים של צמחים שונים בשלל צבעי הקשת. בשיא עונת הפריחה ניתן למצוא בנפאל אתהפרח הלאומי ה"רודודנדרון" הצובע את השדות בצבעיו המרהיבים.

 

על אף שבעבר חיו בנפאל זנים רבים של חיות אקזוטיות כיום לא ניתן לראות אותן מסתובבות חופשיות ביערות אלא רק בשמורות הטבע שהוגדרו לכך ע"י המדינה. נפאל סבלה לאורך השנים מציד בלתי חוקי של בעלי חיים דבר שדילל משמעותית את אוכלוסיית בעלי החיים שבה והביא לסכנת הכחדה של זנים רבים של בעלי חיים שכיום כאמור משתמרים הודות להכרזת המדינה על

 
שטחים שונים בה כשמורות מוגנות ופארקים לאומיים. 

נפאל – מה לראות? מה לעשות?
 

אם לטפס על האוורסט קצת גדול עליכם אל תאמרו נואש, נפאל מלאה במקשים,  מבנים ייחודים ושלל צבעים ונופים שקוראים לכם לבקר לנשום את האווירה ולהתרשם מן הקסם.

 

הדת ההינדית השולטת במדינה לצד הבודהיזם יצרו מרקם מעניין של שילוב בין תרבותי ועשרות מקדשים נפלאים הממלאים את הערים בשלל פגודות יפיפיות בשלל צבעים גדלים וצורות. תוכלו לטייל להנאתכם ביניהן פוסעים בסמטאות הערים העקלקלות והעתיקות המשוות לעיר אווירה קסומה של "עולם עתיק וישן בו הזמן עצר מלכת".

 

למי מכם שעדיין רוח האקסטרים זורמת בעורקיו תוכלו לעשות עשרות טרקים יפיפיים מאתגרים וייחודיים בהריה היפים של נפאל. חשוב לדעת שהיתרים לביצוע טרקים ניתנים במשרדי ההגירה הנפאלים ולא תוכלו  לעשות זאת מבלי לקבל אשרה מתאימה (וגם לשלם) מאחר ובנקודות ביקורת שונות לאורך הטיול תדרשו  להציג את אותן אשרות (מה שאומר שחשוב כמובן לשאת אותם אתכם כל העת). תוכלו לבחור בין טיפוס הרים,  ראפטינג בנהרות גועשים ומי שלא מוכן לוותר על טעימה מהאוורסט יוכל לטפס גם קצת עליו (אומנם לא יזכה להניח דגל על הפסגה) 

 
אבל יוכל לומר שהטביע את חותמו (או לפחות את סוליית נעלו) בשלג של ההר הגובה בעולם.

 
נפאל – אז מה חשוב לדעת לפני שנוסעים?

ויזה ואשרות כניסה– אין צורך בוויזה מיוחדת בכניסה לנפאל. בעלי אזרחות ישראלית אינם צריכים לעשות כל הכנות מראש טרם יציאתם למדינה. עם הגעתכם לדלפק ביקורת הדרכונים תינתן לכם אשרת שהיה בנפאל (לרוב לתקופה שבין חודש לשלושה חודשים).

מחלות- עקב הגבהים הרבים היותה של נפאל מדינה הררית יש חשש ללקות במחלת גבהים, הקפידו להצטייד בכדורים מבעוד מועד במיוחד אם אתם מתכננים טרקים בהרי ההימלאיה המושלגים. כמו כן יש סכנת טיפוס הבטן, צהבת A ומלריה. חשוב להתחסן במרפאות המיוחדות למטיילים בארץ טרם יציאתכם לטיול.

שעון- מקדים את ישראל בשלוש שעות וכארבעים דקות.

חשמל- 220 וולט. (לא להתרגש, אומנם כמו בארץ אבל לא בכל המקומות יש נגישות לחשמל…)

מטבע מקומי-  רופי נפאלי.

אלימות מקומית והתקוממות אזרחית- עקב מתיחויות פוליטיות והתקוממויות עממיות של זרמים נפאליים שונים (ובייחוד המורדים המאאוסיטים) דווח בשנות האלפיים על מספר תקריות אלימות בנפאל ומתיחות בין הזרמים הפוליטיים השונים שבה. על אף שמשרד החוץ הישראלי אינו אוסר על ביקור בנפאל חשוב להימנע מנטילת חלק או התקרבות להתכנסויות בעלות אופי פוליטי, הפגנות ופעולות מחאה (בייחוד בערים הגדולות) ולהמנע מתנועה באזורים חשוכים ונידחים בשעות הלילה.  

 

הוסף תגובה