אינדונזיה – Indonesia

אינדונזיה – Indonesia

אינדונזיה היא ללא ספק אחד היעדים האקזוטיים ביותר בעולם ועבורנו הישראלים היא אחת האטרקציות המרתקות הרחוקות ולא בכדי היא באמת אחד התיאורים ההולמים היותר ל"סוף העולם" עבור התייר הישראלי המצוי. אך מעבר לאמירה: "הייתי בסוף העולם" אינדונזיה טומנת בחובה אטרקציות תרבותיות מרהיבות- עם מרקם תרבותי מדהים שאין שני לו- 300 שבטים שונים, ניבים שונים מסורות וטקסים שונים הפרוסים על ארכיפלג ענק של 13,000 איים מזמינים את התייר לשאוף אל ריאותיו תרבויות רחוקות ונשכחות ואווירה מסורתית שונה ומרתקת. כל זה מוקף בהמון נופים מרהיבים, בירוק עוצר נשימה, ג'ונגלים עבותים וסבוכים ובעלי חיים נדירים שלא מותירים אפילו רגע אחד של שעמום במדינה המרתקת הזו.

אינדונזיה – כרטיס ביקור
שם: רפובליקת אינדונזיה
עיר בירה: ג'קרטה
משטר: דמוקרטיה נשיאותית
אוכלוסייה: 241,973,000 נפש
שפה רשמית: אינדונזית
דת: 87% מוסלמיים, 9% נוצרים, 2% הינדים, 2% אחרים.
מטבע: רופיה אינדונזית.
אקלים: אינדונזיה ממוקמת משני עבריו של קו המשווה מה שיוצר לה אקלים משווני למדי. האקלים בה מבחינת טמפרטורה יחסית קבוע ועומד על טמפרטורות גבוהות לאורך כל ימות השנה. המשקעים מתחלקים באינדונזיה בין העונה הגשומה (אוקטובר-אפריל) אז האקלים חם וגשום בעוד בעונה היבשה (מאי-ספטמבר) האקלים חם ויבש. העונה מומלצת לטיול באינדונזיה היא העונה היבשה אז כמויות המשקעים נמוכות למדי דבר המיטיב עם התיירים.

אינדונזיה – קצת היסטוריה
בהתאם לגילויים הארכיאולוגים הקדומים של אינדונזיה הסברה הרווחת היא שקוימו בה חיים כבר לפני 500 אלף שנים ויותר! שרידים של עצמות אדם מאובנות נמצאו בה ומתוארכות לתקופה זו של ההיסטוריה. הסברה ההיסטורית היא שהמתיישבים הראשונים על אדמתה של אינדונזיה היו מהגרים מבורמה או מסין שחצו את הים והתיישבו על האדמה המרוחקת ואילו תושביה המאוחרים יותר החלו ליישב את אינדונזיה בתקופה המתוארכת לכ-3000 לפני הספירה אז הגיעו אל אינדונזיה תושבים מאזור המדינות לאוס ווייטנאם של ימינו (מדינת הודו-סין ההיסטורית).

במאה ה-14 החל להתפתח האסלאם ולהתפשט ברחבי הארכיפלג של אינדונזיה מה שהביא לדחיקתן המשמעותית של דתות הינדיות ובודהיסטיות ששלטו באזורים אלו מבחינה דתית בתקופות קדומות. במאה ה-15 הוקמה בארכיפלג ממלכה מוסלמית מלאקית קצרת ימים שפינתה את מקומה לאימפריאליזם הפוטורגלי ששלט בארכיפלג ולאחריו גם לשליטתה של הולנד שבשיאה כיסתה בשליטתה את כל תחומי הארכיפלג האינדונזי במאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20.

תהליכים מקבילים שאירעו במאה ה-20 ביניהם תהליכי התעוררות לאומית של התושבים האינדונזיים כמו גם כיבוש הארכיפלג ע"י היפנים מידי ההולנדיים בעיצומה של מלחמת העולם השנייה החליש משמעותית את אחיזתה של הולנד באזור ולאחר תום מלחמת העולם השנייה לא הותיר להולנד ברירה והיא העניקה עצמאות לרפובליקה העצמאית של אינדונזיה בשנת 1949.

בתחילת עצמאותה הייתה באינדונזיה דמוקרטיה פרלמנטארית שלא האריכה ימים והוחלפה במשטר צבאי רדיקאלי אשר כפה עקרונות סוציאליסטיים וקומוניסטיים קיצוניים. המשטר בדומה למשטרים מקבילים שהתפתחו ברבות ממדינות אסיה דיכא את ההמונים והפך אותם למזי רעב ולחיים בתנאי עוני מכפירים שהגבירו את תסיסתם של ההמונים ולחוסר יציבות אזורית. ניסיון הפיכה כושל בשנת 1965 הביא לחיסולם של מספר מנהיגים צבאיים אך לא הביא את ההפיכה המיוחלת.

לאחר ניסיון ההפיכה הוחלף השלטון הגנרל הצבאי הורד מכיסאו. בעוד מחליפו מבטיח עתיד טוב יותר ורפורמות כלכליות מרחיקות לכת הדיבורים נותרו בעלמא. המצב נותר כמו שהיה ואולי אף החריף. לאורך המאה העשרים בוצעו באזור מזרח טימור באינדונזיה טבח ורצח עם על רקע אתני בו הוצאו להורג המונים ודוכאו באכזריות. שלטון האימים הזה נמשך לאורך המאה העשרים עד סוף שנות התשעים אז הורד הרודן מכיסאו והוחלף בידי סגנו.

ימי שלטונו של הסגן לא האריכו אף הם, התערבות בינלאומית נגד פשעי העם שמבצעת אינדונזיה באזור מזרח טימור בשיטתיות מאז שנות השבעים אילצו אותה להכיר בעצמאותו של חבל זה ולאפשר לו להקים מדינה עצמאית, בעוד גם בתוך פנים המדינה החלו התקוממויות סטודנטים עממיות שהביאו את קץ משטר הרודנות ועלייתו של הנשיא הראשון שנבחר בבחירות דמוקרטיות בתחילת שנות האלפיים.

כיום אינדונזיה מתקיימת על כרעי תרנגולת, סובלת מחוסר יציבות שלטונית ומתחים פנימיים בין גזעיים של קבוצות אתניות הקיימות בתוך המדינה כמו גם עם מדיניות חוץ מתוחה במערכת היחסים אל מול אוסטרליה שכנתה העוצמתית מדרום שהתנגדה נחרצות לפשעי העם שהתחוללו באינדונזיה במרוצת השנים.

אינדונזיה – גיאוגרפיה, על החי והצומח
אינדונזיה היא למעשה ארכיפלג איים עצום המתפרש משני עבריו של קו המשווה וכולל לא פחות מ-13 אלף איים שונים בגדלים שונים. הארכיפלג האינדונזי גובל במלזיה ופפואה ניו גנאי כמו גם בסינגפור (כאשר ים מפריד בין שתי המדינות). האיים הגדולים והידועים באזור אינדונזיה הם סומטרה (Sumatra) באלי (Bali) ג'אווה (Java) ועוד רבים אחרים. הגיאוגרפיה של אינדונזיה מרתקת: יש בה אזורים רבים הררים רבים חלקם של הרי געש פעילים וכבויים.

אזורים רבים משטחיה של המדינה הפרוסים כאמור על פני הארכיפלג הם שטחים של ג'ונגלים ויערות גשם עבותים בהם צמחייה טרופית סבוכה אשר מאפשרת בית גידול נוח עבור זנים רבים של בעלי חיים החיים במעבה הג'ונגלים ומשתמרים בתא שטח זה באורך מרשים. ניתן לחזות במעבה הג'ונגלים בטיגריסים, קופי אורנג-גוטנג, פילים, צבי ים ואחרים. באזורים אחרים באינדונזיה קיימות ביצות רבות סביבן התפתחה אוכלוסייה נרחבת של לטאות כוח אימתניות ועצומות מימדים אשר נמצאות היום בסכנת הכחדה אמיתית. הגדולים והמפחידים מבין כל הזוחלים באינדונזיה הן לטאות הקומדו המכונות גם דרקוני הקומדו האימתניים המצויים אף הם בסכנת הכחדה ואחת למספר שנים ניתן לשמוע בחדשות על תקרית בין לטאה כזו לבין אדם (לרוב האדם לא יוצא מכך בחיים).

שטחי יערות הגשם הרבים הפזורים ברחבי אינדונזיה נמצאים בסכנת הכחדה תוך תהליכי בירוא יערות מתמשכים המתקיימים בה לאורך העשורים האחרונים, דבר הפוגע משמעותית באוכלוסיות בעלי החיים במקום ומאיים אף יותר על הזנים המצויים בסכנת הכחדה. לצורך הגנה על החי והצומח הכריזה ממשלת אינדונזיה על שטחים רבים כפארקים לאומיים מוגנים ובכך מקווה הממשלה להגן על החי והצומח הייחודיים הצומחים ומתקיימים זה אלפי שנים בתחומה.

אינדונזיה – מה לראות ומה לעשות?
אינדונזיה היא ללא ספק מרקם תרבותי מרתק של מאות בני שבטים שהתקיימו לאורך אלפי שנים באופן נפרד על פני הארכיפלג ופתחו לעצם סגנונות חיים שונים הנבדלים משמעותית זה מזה וברבות השנים וכוח ההתפתחות ההיסטורית החלו להידמות ולנסות וליצור מרקם חיים משותף בעל מאפיינים תרבותיים אחידים.

הדת השולטת באינדונזיה היא האסלאם (מעל 87% מהאוכלוסייה) האסכולה האסלאמית השולטת היא האסכולה המאליקית. כאשר האסלאם הרווח במדינה הוא אינה האסלאם ה"קלאסי" זה המוכר לנו מתחומי המזרח התיכון אלא דת אסלאמית המשלבת בתוכה השפעות של דתות מקומיות כמו הבודהיזם, ההינדואיזם ואחרות.

השפה האינדונזית הרשמית מנסה לקפל בתוכה לא פחות מ-300 דיאלקטים שונים המדוברים ברחבי הארכיפלג. כיום יש שפות שבטיות רבות המדוברות באזורים הנידחים יותר של המדינה אך ככל שההיסטוריה הולכת ומתקדמת שפות ילידיות אלה הולכות ונכחדות.

האומנות הפופולארית ביותר באינדונזיה היא אומנות הבאטיק- אומנות צביעת הבדים המסורתית. האינדונזיים מומחים בצביעת בדים באופן ייחודי ואומנותי ע"י טבילת הבד בצבעים שונים תוך קשירתו בקשרים מיוחדים וצביעתו בשעווה המגבילה את היתפסות הצבע ובכך יוצרים שילובים ייחודיים ומרהיבים של צבעים בטקסטורות מרהיבות.

אומנות נוספת היא האריגה כמו גם הגילוף מעץ. רהיטים אינדונזיים המגולפים מעצים טבעיים הצומחים בג'ונגלים האינדונזיים ידועים באיכותם בייחודיותם האומנותית ברחבי כל העולם. מוצרי טקסטיל ועץ אינדונזיים נמכרים בכל השווקים ברחבי הערים הגדולות ומומלץ דווקא לפרוש מאותם שווקים תיירותיים ולפנות לאזורים הכפריים יותר שם תמצאו את עבודות היד האמיתיות בעלות הערך האומנותי האמיתי בעוד במרכזי הערים באזורים התיירותיים תוכלו למצוא בעיקר חיקויי אומנות המיוצרים כיום בעיקר במפעלים ובפסי יצור המוניים.

לוח השנה האינדונזי עמוס בטקסים אתניים כיאה למדינה המורכבת מכל כך הרבה תתי-תרבויות ומאפיינים שבטיים שונים. כמעט בכל יום ביומו מתקיים פסטיבל או נחוג חג דתי כזה או אחר ברחובותיה של אינדונזיה. למעשה, כל טקס אינדונזי, בין אם חתונה או לוויה, הוא חוויה מרתקת ועוצרת נשימה לכל תייר מערבי ממוצע. ולכן ההמלצה הטובה ביותר היא לשוטט פשוט בכפרי, בשולי הערים הגדולות ולספוג את האווירה. כל תייר נתקל במהלך שהותו באינדונזיה בלא מעט טקסים מעין אלה והם הופכים את חווית הביקור לייחודית וללא ספק עושים את ההבדל.

באזורים של באלי יש לא מעט אזורים מעולים לצלילה (גם לצלילה מקצועית וגם סתם לשנרקול חובבני). יש כאן לא מעט ריפים ושנויות מרהיבות המזמינות את התיירים והמבקרים לטעום קצת מהאווירה ומבית הגידול המרשים של הדגה הייחודית באזור. בחופיה הדרומיים של אינדונזיה קיימים תנאי גלישה טובים לגלישת רוח ולכן יש שם מועדוני גלישת רוח מהטובים באזורים אלה.

באזור האי סומטרה (Sumatra) ניתן לצאת לטראקים מרהיבים באזורי יערות הגשם העבותים המכסים את רוב שטחי האי. הטיולים הם במסלולים מסומנים ומוגדרים וניתן לצאת גם באופן עצמאי אך עדי במסגרת קבוצות מאורגנות. הנופים מרהיבים באזורים אלה וניתן ליהנות מחי וצומח נדירים הייחודיים לאזורים אלה על פני המפה.

אינדונזיה- דברים שחשוב לדעת וכדאי לזכור
וויזות ואשרות כניסה: למדינת ישראל אין יחסים דיפלומטיים עם אינדונזיה, יחד עם זאת לישראלים ניתנת האפשרות לבקר במדינה אם כי המדיניות להוצאת ויזות אינה אחידה ומשתנה מעת לעת. לאחרונה פורסם שמדיניות הנפקת ויזות לישראלים מותנית בהנפקה לקבוצות של לפחות 5 מטיילים, בעבר הייתה גם הסתייגות שאחד המטיילים נושא דרכון זר. כיום ניתן להנפיק וויזות באמצעות משרדי הנסיעות הגדולים המציעים את השירות תמורת תשלום (יש לומר מאוד לא סמלי של כ-200 דולר!). מומלץ להתעדכן לקראת מועד נסיעתכם לגבי המדיניות העדכנית.
מחלות וסכנות בריאות: קדחת דנגי, צהבת, קדחת המוח היפנית, טיפוס המעיים והבטן, מלריה ומחלות זיהומיות שונות. המחלות נפוצות בעיקר באזורי הג'ונגלים. יש להיוועץ במרפאות המטיילים ברחבי הארץ טרם יציאתם לטיול על מנת ליטול תרופות ולהתחסן בהתאם למסלול הטיול.
מטבע: רופיה אינדונזית
חשמל: 220 וולט
עלויות: עלויות המחייה באינדונזיה יחסית זולות. עלויות הלינה (שלא במלונות פאר כמובן) נמוכים, כמו גם מחירי המזון במסעדות ועל כן ניתן לחיות ולטייל באינדונזיה בעלויות יחסית נמוכות. יחד עם זאת הטיסה ודרכי ההגעה לאינדונזיה יקרות מאוד, עקב ריחוקה הרב מישראל.
תחבורה: דרך ההגעה הטובה ביותר עבור ישראלים לאינדונזיה היא באמצעות טיסה מקושרת דרך מגוון יעדים ברחבי המזרח הרחוק כאשר הפופולארי ביותר הוא טיסות מאזור בנגקוק בירת תאילנד שם ניתן גם להוציא וויזה באופן עצמאי (אם כי עדיף להשלים תהליך זה מבעוד מועד דרך חברות התיירות הישראליות). הטיסות הפנימיות באינדונזיה קיימות אך לרוב מועדן לא סדיר ויש לתאם אותן מראש ולקוות לטוב. הכבישים הראשיים טובים וסלולים אך הדרכים הצדדיות באזורים הנידחים יותר קצת פחות איכותיים. מעבורות מקשרות באופן סדיר בין הערים הגדולות ובין האיים השונים ועל כן גם זו יכולה להיות אופציה תחבורתית יעילה.

הוסף תגובה