טיבט – Tibet

טיבט – Tibet

טיבט היא ללא ספק אחת המדינות המרתקות ביותר ביבשת אסיה. עם היסטוריה תרבותית ענפה אך אפופת מסתורין הופכת טיבט בשנים האחרונות ליעד תיירותי אטרקטיבי עבור מטיילים שרוצים לחוות חוויה עוצמתית ורוחנית. טיבט ארץ מולדתו של ה"דלאי למה" היא המקום בו הרוח פוגשת את הנפש. על רקע נופים עוצרי נשימה של המדינה הגבוהה בעולם, עם פסגות מושלגות של הרי ההימלאיה ותצפית מרהיבה על פסגת האוורסט הגבוהה בעולם- טיבט היא ללא ספק המקום שבו מרגישים הכי קרוב לאלוהים.

טיבט- כרטיס ביקור

שם: טיבט
עיר בירה: להסה
משטר: שלטון אוטונומי כחלק מהרפובליקה העממית של סין
אוכלוסיה: 2,840,000
מטבע: יואן (המטבע הסיני הרשמי)
שפה: סינית מנדרינית תקנית, טיבטית
מזג אוויר: האקלים הטיבטי שונה מאוד מהאקלים הים תיכוני המוכר לנו. המדינה כולה שוכנת בגובה רב ועל כן הטמפרטורות בה צונחות בצורה משמעותית. החמצן באזור דליל ועל כן לוקח מעט זמן להסתגל בריאותית לשינוי. החודשים הטובים ביותר לביקור בטיבט הם מאי-נובמבר. בחודשים אלה הטמפרטורה יחסית סבירה אך יחד עם זאת בחודשים יולי-אוגוסט יורדת כמות המשקעים הרבה ביותר בשנה.

טיבט- קצת היסטוריה

לעם הטיבטי מורשת מפוארת וארוכת שנים. בטיבט צמחה לראשונה דת הבודהיזם והחלה להתפתח ולהיות מופצת על ידי "הדלאי למה" לאורך מאות שנים. העם הטיבטי היה לאורך ההיסטוריה עם עצמאי בעל מדינת לאום תרבות ומורשת מפוארת מחד אך גם אפופת מסתורין מאידך.

במאה העשרים התחוללה אחת המהפכות הקשות והעקובות מדם בטיבט עם עלייתו של מאו צה-טונג השליט הקומוניסטי הסיני וההפיכה שקיים בסין. לאחר המהפכה השתלטו בשנת 1949 הכוחות הקומוניסטיים הסינים על שטחים נרחבים בטיבט וסיפחו אותה כחלק מהרפובליקה העממית של סין. המהפכה הזו הייתה בעלת תוצאות הרסניות: מעל מליון טיבטים מצאו מותם במתקפה המוחצת של סין על צבאה המובס של טיבט שנותר ללא סיכוי אל מול העוצמה הסינית. הדיכוי הקומוניסטי הרס את כל התשתית התרבותית בטיבט והותיר את האזרחים והשלטון בה חבולים והרוסים.

טיבט הייתה סגורה למדינות המערב במשך עשרות בשנים בשל הכיבוש הקומוניסטי הסיני ורק בשנות השמונים לאחר התקוממות טיבטית בלהאסה הבירה למעשה הורשו ראשוני האירופאים בעת המודרנית לבקר בטיבט ולהתרשם מאחת המדינות המרתקות והיפות בעולם. הסינים הותירו רק בשנת 1992 כניסתם של מטיילים עצמאיים לתוך טיבט ובכך החלו לחשוף אותה שוב אל מדינות המערב.

בשנים האחרונות המצוקה של העם הטיבטי ומאבקו לעצמאות עולה לכותרות חדשות לבקרים. ביקורת נגד העם הסיני המושל בעם הטיבטי כבר למעלה מחצי מאה מושמעות מצד מדינות המערב, אך לעת עתה הסטאטוס קוו נשמר. סין אומנם מצהירה בשנים האחרונות שהיא מותירה לטיבט להתפתח ולשקם עצמה כמו גם לקיים את הבודהיזם בשטחה אבל כל זה מתנהל כמובן תחת עינה הפקוחה של ממשלת סין.

טיבט- התמצאות

טיבט היא אחת המדינות המרתקות בעולם, היא ממוקמת באזור הרמה הטיבטית הנחשבת לאזור הגובה בעולם מה שעושה אותה למעשה למדינה הגבוהה ביותר על פני הגלובוס. הגובה הממוצע בטיבט הוא 4,900 מטרים. רוב שטחי הרי ההימלאיה נמצאים בשטח טיבט ואילו פסגת האוורסט מצויה פחות או יותר על הגבול המשותף בין טיבט לנפאל. הבירה להאסה שנחשבת לבירה המסורתית של טיבט וגם עיר המחוז של החבל הטיבטי שהוא חלק מהרפובליקה הסינית היא העיר הגדולה בטיבט. עיר נוספת מרכזית היא שיגאצה בה שוכן מנזר "טאשילהונפו" בו מתגורר הפאנצ'ן לאמה (שהוא הדמות השנייה בחשיבותה מבחינת ההיררכיה הטיבטית לאחר הדלאי למה המנהיג הרוחני של העם הטיבטי).

טיבט- אתרים מרכזיים

להסה- Lhasa)) עיר הבירה והמרכז הרוחני הטיבטי, יש האומרים שמדובר באחת הערים היפות והמרתקות ביותר בעולם. להסה אפופת מסתורין. הרוחניות ניכרת בה ובמקדשים הבודהיסטיים הרבים הפזורים בה. עם זאת לאורך השנים האחרונות לאחר הכיבוש הסיני ניכרות בה השפעות של מודרניזציה ותיעוש ברוח הסינים. נבנים בה גורדי שחקים, נפתחים בה עסקים בניהול סינים ויש נהירה של תושבים סינים המציפים את רחובותיה. עם פתיחת מסילת הרכבת המחברת אותה כבירת מחוז טיבט עם בייג'ין ושנגחאי הפכה להסה לעמוסה וצפופה הרבה יותר, אך אין הדבר מוריד מקסמה וייחודיותה של העיר שמצליחה עדיין לשמור על צביונה הרוחני. לאחר המהומות שהתקיימו ברחבי העיר בשנת 2008 לקראת קיום אולימפיאדת בייג'ין ניתן לחוש בברור בכוחות הצבא הסיני אשר שומרים על השקט והסדר במקום. פטרולים של אנשי צבא סינים חמושים וצלפים על הגגות הינם מראה די שגרתי ברחובותיה של להסה ויחד עם זאת היא אינה נחשבת למסוכנת שכן הן הטיבטים והן השלטונות הסיניים מעוניינים בתיירות. כוחות הצבא הסיני אוכפים את השקט והסדר הפנימי בתוך טיבט ואינם מפריעים לתיירות החוץ.

שיגאטסה- (Shigatse) היא העיר השנייה בחשיבותה ובגודלה לאחר להסה הבירה. העיר שיגאסטה היא מקום מושבו של הפנאצ'ן לאמה שמוגדר הדמות השנייה בחשיבותה בהיררכיה הטיבטית לאחר הדלאי לאמה. להבדיל מלהסה בשיגאסטה ההשפעה הסינית פחות ניכרת ועל כן היא יותר בעלת אופי "טיבטי". המבקר בה לאחר הביקור בלהסה יחוש מידי בהבדל. אורח החיים בה נינוח ורגוע יותר, נוכחותם של הסינים (הן של כוחות הצבא והן של התושבים) דלילה יותר ועל כן נעים כאן הרבה יותר. במרכז העיר עומד מבצר שיגאסטה שנבנה ע"י מלכי טסאנג שמשלו באזור. בעבר ישבו בו השליטים והמושלים של חבל הארץ הזה ואילו היום נותרו ממנו רק שרידים. האזור המקיף את העיר טובל בטבע ירוק נפלא: צמחייה טבעית, נחלים ואדמה חקלאית מעובדת על ידי איכרים עושים את האזור ואת ההגעה לשיגאטסה חוויה פסטוראלית במיוחד.

אזור האוורסט– ההר הגבוה בעולם מצוי אומנם בשטחה של נפאל, אך הדרך להעפלה לפסגתו מתחילה כבר בשטחה של טיבט. אם לומר את האמת האזור הטיבטי של רכס האוורסט יפה יותר מאשר צידו הנפאלי. מהצד הטיבטי ישנן נקודות תצפית טובות יותר על ההר הגבוה ביותר בעולם (8848 מטרים!) האזור שנמצא סביב מדרונות האוורסט הוכרז כשמורת טבע בשם צ'ומולאנגמה. ברחבי שמורת הטבע נמצאים גם שני בסיסי היציאה לטרקים של טיפוס על האוורסט (The Everest Base Camp). הטרקים יוצאים מהעיירות שגאר (Shegar) וטינגרי (Tingri) שכל העניין בהם הוא בעיקר ההכנות ליציאה לטרק הקשה והמורכב.

אגם ימדרוק צו (Yamdrok Tso)- זהו אחד מאתרי הטבע היפים והידועים ביותר בטיבט. פירוש שמו הוא "ים הטורקיז" ואם לומר את האמת שמו הולם אותו מאוד. האגם המצוי בגובה רב של כמעט 4500 מטרים עמוק מאוד וצבע מימיו הוא כמובן טורקיז קסום. בדרככם לאזור האגם הקפידו לעצור לתצפית במעבר ההרים קמבה-לה משם נשקף הנוף היפה ביותר של האגם המרהיב.

דברים שחשוב לדעת וכדאי לזכור

ויזות ואשרות כניסה– על מנת להיכנס לטיבט דרך סין יש צורך בהנפקת אשרת כניסה לסין בתוספת אשרת כניסה לטיבט (אותה מוציאים גם כן בשגרירות הסינית).
מחלות וסכנות בריאות– עקב הגובה הרב בה ממוקמת טיבט יש בה סכנה לחלות במחלת גבהים- מומלץ להצטייד בכדורים נגד מחלות גבהים, בנוסף יש להיוועץ במרפאות המטיילים ברחבי הארץ על מנת להתחסן בחיסונים התואמים את מסלול טיולכם.
שעון– השעון המקומי בטיבט מקדים את שעון ישראל ב-6 שעות
תחבורה– התחבורה בתוך להאסה הבירה נוחה יחסית. מומלץ להשתמש במוניות. במרכז הבירה קיימת תחנה מרכזית ממנה יוצאים אוטובוסים למגוון יעדים בתוך המדינה (אם כי רשת התחבורה לא מספיק מפותחת). בנוסף אופציה נוספת מעט יותר יקרה היא שכירת רכב עם נהג.

הוסף תגובה