שוויץ – Switzerland

שוויץ – Switzerland

שוויץ היא ללא ספק אחת המדינות הרגועות והשלוות באירופה של היום. עם נופיה הקסומים המאופיינים באלפים השוויצרים הממלאים אותה ברוב שטחיה היא הופכת למדינה קסומה אשר הטיול בה הופך להיות מהיפים הרגועים והשלווים בעולם כולו. הטבע של שוויץ הוא גן השעשועים של אלוהים בו ניתן לבקר, ליהנות, להתרשם אך לא לפגוע ולהרוס את המאזן השליו המאפיין את המקום. כמובן שגם שוקולד שוויצרי, נערות ארוכות צמות השרות את שירי "היודל" השוויצרי המפורסמים וכרי הדשא המוריקים רק מוסיפים לקסמה של שוויץ אחת המדינות היפות ביותר באירופה המזמינה את כולם לטעות מפיסת השלווה והשלום השוכנת בלב ליבה של אותה יבשת שידעה כל כך הרבה מאבקים ותהפוכות.

שוויץ – כרטיס ביקור
שם: הקונפדרציה של שוויץ
עיר בירה: ברן
משטר: רפובליקה קונפדרטיבית
אוכלוסייה: 7,701,000 נפש
מטבע:פרנק שוויצרי
שפות: צרפתית, גרמנית, איטלקית, רומאנש
דת: 49% נוצרים קתולים, 48% נוצרים פרוטסטנטים.
תחבורה: שוויץ נוחה מאוד מבחינה תחברותית, היא מרושתת ברשת מסילות ברזל איכותית ואמינה עליה נוסעות רכבות נוחות ומרווחות בהפרשי זמן די צפופים כך שאמצעי התחבורה המרכזי לגמיעת מרחקים ארוכים הוא הרכבת וטיסות הפנים בתוככי המדינה הופכות להיות מיותרות ויקרות. בנוסף לאזורים נידחים יותר ניתן להגיע באוטובוסים אשר מגיעים למגוון יעדים ולרוב מתחילים את נסיעתם באזורים הסמוכים לתחנות הרכבת. אמצעי נוח זול לצמצום עליות הוא כרטיס רכבות חופשי המאפשר שימוש חופשי ברכבות ולעיתים גם ברכבלים ובאוטובוסים (תלוי באיזה אזורים). אם תרצו תוכלו לשכור רכב ולטייל בעצמכם ברכב פרטי. משרדי השכרת הרכב פרוסים ברחבי הערים הגדולות ואופציה זו ריאלית ונוחה מאוד לטיול בשוויץ, בנוסף הכבישים נוחים וקל לנהוג ברחבי המדינה.
אקלים: שוויץ מאופיינת באזורי אקלים רבים וזאת בשל הבדלי הגובה העצומים הקיימים בה בין השטחים הנמוכים בעיקר בדרום המדינה שם שורר אקלים ים תיכוני ממוזג ולעומתו מזג אוויר אלפיניסטי בפסגות האלפים הנישאות מעל ל-3000 מטרים שם שורר שלג עד שאינו מפשיר גם בעונת הקיץ. העונה החמה בשוויץ היא עונת הקיץ (יוני-ספטמבר) אז נעות הטמפרטורות סביב 23 מעלות, בעונת החורף (נובמבר-מרץ) נעות הטמפרטורות סביב 5 מעלות ואילו באזורים הגבוהים והמושלגים אף צונחות מתח ת לאפס.

שוויץ – קצת היסטוריה
האזור בו קיימת היום הקונפדרציה השוויצרית יושבה לראשונה ע"י שבטים קלטים בשנת 1500 לפנה"ס ובימי האימפריה הרומית קיבלו על עצמם את התרבות הרומית ואת השפה הלטינית. לאחר נפילתה של האימפריה נכבשה ע"י שבטים גרמניים ולאחריהם גם שבטים פרנקים. לאחר מותו של קרל הגדול ששלט בה כחלק מהאימפריה שהקים חולקה המדינה בין יורשיו השונים ובכך למעשה נקבע ההרכב האתני של שוויץ המורכבת עד היום מגרמנים, צרפתים, איטלקים ואף צאצאים מקוריים של השבטים הקאלטים המשמרים עד היום את שפת הרומאנש היא שפתם השבטית.

שוויץ חולקה לשלושה קנטונים (מעין מדינות מחוז) שאוחדו ביניהם בברית שנועדה להגן עליהם מפני שושלת הבסבורג שאיימה לכבוש אותם ולהשתלט על שטחיהם. האיום המתמיד מפני שושלת הבסבורג העצומתית חיזק את האיחוד בין שלושת הקנטונים ואף הביא למלחמה ביניהם לבין השושלת שחשקה מאוד לספחם תחתיה.

בתקופת הרפורמציה הדתית של מרטין לותר עם עליית הפרוטסטנטים החלו מלחמות אזרחים בין זרמי הדת השונים ועד היום אוכלוסייתה של שווייץ מחולקת פחות או יותר כמחצית המאמינים בנצרות הקתולים והמחצית האחרת בנצרות הפרוטסטנטית.

במאות השנים שבאו לאחר מכן נכבשה שוויץ בידי הצרפתים- כוחות המהפכה הצרפתית ולאחריהם ע"י נפוליון. לאורך כל ההיסטוריה ידעה שוויץ שינויים במבנה המדינתי הייחודי שלה כאר בכל תקופה שונה מידת החופש והאוטונומיה של כל קנטון בין ממשל ריבוני עצמאי מדינתי לבין חלק מפדרציה עם שלטון ריכוזי.

לבסוף לקראת המאה ה-19 המצב התייצב על צורת משטר של קונפדרציה כשלהיום. החוקות המרכזיות שחוקקו בשוויץ במאה ה-19 הביאו לחיסול האוטונומיה של הקנטונים ומתן כוח רב יותר לשלטון הריכוזי כמכתיב וקובע מדיניות המחייבת את כל הקנטונים אשר תחתיו.

עם איחודה של שוויץ החל להתפתח גם מעמדה הניטראלי בזירה הבינלאומית. שוויץ הקפידה לאורך המאה ה-19, המאה ה-20 וכך גם היום על ניטראליות בינלאומית ואי נקיטת צד בסכסוכים בינלאומיים. באופן זה פסחו עליה מלחמות העולם מבלי שלקחה צד ולכן גם לא נפגעה מהם ולא סבלה מהמשברים שפקדו את אירופה בין שתי מלחמות העולם. היא הקימה בין כתליה את ארגון "הצלב האדום הבינלאומי" והתקבלו בה אמנות ז'נבה העוסקות בטיפול בשבויים וביחסים בין מדינות בתקופת מלחמה.

כיום שוויץ היא דמוקרטיה ליבראלית אשר מבוססת ברובה על משאלי עם. סוגיות אקוטיות בהתנהלות הלאומית מובאים למשאלי עם בו הציבור יכול להביע את עמדתו ולנתב את התנהלותה של הממשלה כרצונו. שוויץ אינה חברה באיחוד האירופי אלא קושרת את קשרי המסחר שלה עם מדינות אירופה השונות בהסכמים פרטיים ביניהן. כלכלתה של שוויץ הייתה ועודנה כלכלה חזקה ויציבה ולכן נחשבת שוויץ עד היום לאחת המדינות החזקות מבחינה כלכלית ביבשת אירופה.

שוויץ – גיאוגרפיה, על החי וצומח
שוויץ נחשבת למדינה קטנה בגדולה השוכנת בלב מערב אירופה. היא גובלת בגרמניה בצפון, איטליה בדרום, צרפת במערב וליכטנשטיין ואוסטריה במזרח. רכב הרי האלפים עובר במרכזה של המדינה אשר מעל למחציתה מוגדרת כהררית. האלפים השוויצרים ידועים ביופיים, בפסגותיהם הנישאות והמושלגות ונופים הנפלאים הנשקפים מהם.

כרבע משטחי המדינה מכוסים ביערות נפלאים הצומחים באין מפריע תוך שימור הטבע- החי הצומח ובעלי החיים. בשטחים החקלאיים האדמות מעובדות באופן אינטנסיבי על ידי חקלאים מקומיים. מראה שיגרתי הוא לראות עדרי פרות שוויצריות ועדרי צאן רועים באחו המוריק אחרי תקופת הפשרת השלגים.

הצמחייה בשוויץ מגוונת בשל הבדלי הגבהים הרבים שבה, באזורים הנמוכים יותר ניתן למצוא יערות של עצים מחטניים ואילו בפסגות הגבוהות יותר של הרי האלפים, באזורי העמקים והגבהות בין ההרים והפסגות המושלגות ניתן למצוא שיחים נמוכים וכרי דשא אלפיניסטים ירוקים נפלאים.

בשוויץ חוקקו חוקים נוקשים על הגנת הסביבה- החי והצומח ולכן מצב בעלי החיים וטבע בה הוא טוב יחסית. ניתן למצוא באזוריה בעלי חיים אלפיניסטים כמו גם חיות בר אחרות. בעבר היו בשוויץ זני ציפורים רבים יותר ומגוונים יותר אך כיום מעל ל-80 זנים מביניהן מצויים בסכנת הכחדה.

שוויץ- מה לראות ומה לעשות?
מבחינה תרבותית שוויץ היא שילוב מעניין של התרבות הגרמנית, התרבות הצרפתית והתרבות האיטלקית עם קומץ קטן של מיעוטים המשמרים את החיים השבטיים של לפני כיבוש המדינות הגדולות לאורך ההיסטוריה. השילוב הזה מתבטא הן בשפות הרשמיות המדוברות במדינה. במעבר בין הקנטונים השונים משתנה גם שפת המקומיים בין גרמנית, צרפתית, איטלקית ואף רומאנש (ניב של לטינית) המדוברת בקרב מיעוט של כ-1% מהאוכלוסייה השוכן בעיקר באזורים ההרריים המבודדים.

כמו על השפה כך השפיע המיזוג על המטבח השוויצרי המאופיין בערב רב של מאכלים מכל התרבויות המקוריות. בעוד כמובן השוקולד השוויצרי הוא כמובן ההצטיינות השוויצרית הידועה בכל העולם.

בשוויץ יש לא מעט דברים לעשות או יותר נכון נופים לראות. שוויץ היא מדינה של נופים ומצטיינת בכך בעיקר. עריה הגדולות ברן הבירה או ציריך העיר הגדולה ביותר נחמדות בתור ערים אירופאיות אך לא מעבר לכך. עיקר האטרקציות של שוויץ הם נופיה הנפלאים הנשקפים לכיוונם של האלפים השוויצרים ופסגותיהם הנישאות.

ביקור בשוויץ מתמקד בעיקר באזוריה הטבעיים בצפון המרהיב ביופיו, פסגות ההרים המושלגות לאורך כל ימות השנה, כרי הדשא האלפיניסטים, בעלי החיים וחיות הבר החיים בשלווה בינות היערות הופכים את האזור לפיסת רוגע ושלווה כיאה לשלווה השוויצרית הנודעת בכל העולם.

מלבד מאות מסלולים ואתרים נפלאים בהם ניתן לטייל שוויץ מצטיינת כמובן גם באתרי הסקי שלה הנפתחים עם עונת הסקי. ברחבי האלפים לא מעט מועדוני סקי נפלאים אליהם ניתן להגיע בעיקר ברכבלים מיוחדים המותקנים במקום ומהווים אמצעי תחבורה נוח ויעיל.

שוויץ – דברים שחשוב לדעת וכדאי לזכור
וויזות ואשרות כניסה– ישראלים אינם זקוקים לאשרות כניסה מיוחדות לביקור בשוויץ לתקופה של עד שלושה חודשים.
מחלות וסכנות בריאות– באזורים הגבוהים יש סכנת מחלת גבהים כמו גם כוויות קור והיפו תרמיה.
מטבע– פרנק שוויצרי חשמל- 230 וולט
שעון– השעון המקומי בשוויץ מאחר את שעון ישראל בשעה אחת.
עלויות– העלויות בשוויץ נחשבות ליקרות ולגבוהות באירופה. ניתן כמובן לחסוך בעלויות דרך לינה באכסניות הפזורות גם באזורי היערות היותר מבודדים אם כי הכינו את עצמכם לטיול יקר ואל חסכוני במיוחד.

הוסף תגובה