סקופיה, מקדוניה

סקופיה, מקדוניה

סקופיה (Skopje), עיר הבירה של הרפובליקה של מקדוניה, היא גם העיר הגדולה ביותר במדינה. היא ממוקמת בחלקה הצפוני של מקדוניה באזור עמק וארדאר ונחשבת לעיר החשובה ביותר במדינה כולה. סקופיה משמשת כמרכז תרבותי, כלכלי, תעשייתי ופוליטי של מדינת מקודניה, שהיא אחת ממדינות הבלקן הצעירות שנולדו לאחר קריסתה של פדרציית מדינות יוגוסלביה בתחילת שנות ה-90. סקופיה עברה מתיחת פנים משמעותית ותנופת בנייה ניכרת עם כניסתו של השלטון הקומוניסטי בתקופתה של יוגוסלביה ולכן סגנונה דומה לעיר קומוניסטית אפרורית במקצת. עם זאת לא ניתן להתעלם מהמורשת התרבותית החשובה וההיסטוריה של סקופיה שידועה או מימיה של האימפריה הרומית המפוארת כעיר "סקופי". לפיכך יש בה לא מעט מבני תרבות, מבנים עתיקים ושרידים מתקופות קדומות שמגוללים את סיפורה של עיר מפוארת שכיום זכתה מחדש למעמד מכובד של בירה עצמאית. את תנופת הבנייה לה זכתה סקופיה אחרי מלחמת העולם השנייה קטעה רעידת אדמה קטלנית בשנת 1963 שכילתה בה חלקים נרחבים, אך גם נזקים אלו נמצאים ביום אלו בשיקום איטי שמגיעה לסיומו כבר בעת האחרונה.

מה כדאי לראות ולעשות בסקופיה

 מבצר קאלה (Kale Fortress)אחד המבנים הבולטים והמרשימים הצופים על סקופיה ממעל נבנה בתקופות מוקדמות מאוד וקרס ברעידות האדמה שפקדו את האזור בתקופה האימפריה הרומית. מאז נבנה מחדש ושוקם מספר פעמים, כאשר המבנה כיום מתוארך למאות ה-10 עד ה-13 כאשר בכל פעם ניזוק המבצר על ידי רעידות אדמה ושוקם בהדרגה. המבצר הבנוי בסגנון עתיק ומרשים מאוד מתנשא לגובה של 121 מטרים ובנוי על הגבעה הגבוהה ביותר המקיפה את סקופיה מה שמאפשר לזכות ממנו לתצפית מרהיבה על העיר כולה ממבט של מעוף הציפור.

גשר האבן (Stone Bridge)אחד מסמליה היפים והעתיקים ביותר של סקופיה הוא גשר האבן העתיק שאורכו 214 מטרים. הוא נבנה לראשונה בתקופה הביזאנטית במאה ה-6 וחיבר את הכיכר המרכזית עם השוק של העיר סקופי העתיקה. מאז שומר הגשר תוחזק ושופץ על ידי כל השליטים של סקופיה לאורך השנים וגם היום הוא עומד על תילו כעדות אילמת לכל גלגוליה ההיסטוריים של העיר. הגשר שתוכלו לעבור עליו כיום הוא כמובן לא הגשר המקורי שנבנה במאה ה-6, עם זאת האבנים הגדולות מאוד שנמצאות על הגשר הן האבנים המקוריות שמתוארכות למועד בנייתו המקורי בתקופה הביזנטית.

הפארק העירוני (City Park)שם לא כל כך מבטיח, לאחד המקומות הנחמדים, היפים והירוקים ביותר בסקופיה שניתן בכיף לבלות בו אחר הצהריים נעים. מדובר בפארק ירוק רחב ידיים המהווה את ה"ריאה הירוקה" של סקופיה. המקומיים אוהבים לטייל בו עם ילדיהם, ליהנות משלל האטרקציות בחינם שיש ברחבי הפארק- גני המשחקים, האגמים, השבילים היפים וגם מאטרקציות בתשלום: מגרשי הטניס, האצטדיון העירוני בו נערכים משחקי ספורט ומופעים וגן החיות העירוני. אף אחת מהאטרקציות בפארק אינה עוצרת נשימה, ראיתם וודאי גני חיות יפים מאלה, ואצטדיוני מפוארים ורחבי ידיים, אבל בהחלט נחמד להגיע לכאן בשעות בין הערביים ולטייל בינות העצים לצד האגמים היפים. שלווה פסטוראלית.

מגדל השעון (The Clock Tower)– מגדל השעון היפה של סקופיה עומד כיום על תילו במקום שבעבר היה כיכר השוק של סקופיה. המגדל נבנה במאה ה-16 בתקופתה של האימפריה העות'ומאנית. האימפריה הקפידה מאוד על כללי המסחר ונהלי המסחר בין הרוכלים ולפיכך נהגה להציב שעון גדול שלא ניתן להתעלם ממנו בכל כיכר שוק על מנת ששעות המסחר יהיו אחידות ושאף סוחר לא יוכל לסחור ולהרוויח יותר מהאחרים. מגדל השעון של סקופיה היה מגדל השעון הראשון שנבנה על ידי התורכים ברחבי האימפריה העות'ומאנית וזאת משום שסקופיה הייתה למרכז כלכלי ומסחרי חשוב באימפריה. כיום השעון נעדר מהמגל והדבר אינו מקרי. לאחר רעידת האדמה בשנת 1963 התחולל כאוס גדול ברחבי העיר מה שגרם ללא מעט מבריחים ובוזזי עתיקות לפעול ולהעלים מהעיר את אוצרותיה ההיסטוריים. כיום השעון המקורי מצוי בשוויץ וסקופיה נותרה רק עם מגדל השעון העתיק והיפה, וכמובן הרבה זכרונות.

השוק הישן (The Old Bazzar)אם חשקה נפשכם בקצת קניות או שאתם פשוט אוהבים לטייל בשווקים ישנים ומעניינים השוק הישן של סקופיה הוא ללא ספק ה-מקום עבורכם. כיכר השוק של סקופיה ממוקמת כבר מאות שנים בדיוק באותו מקום, וגם המבנים וסגנון השוק נותר כמעט כשהיה על אף שהשנים חלפו. בעבר היה השוק של סקופיה אחד המקומות העמוסים והשוקקים ביותר בסוחרים סחורות ופעילות מסחרית. השוק היה לאחד המקומות החשובים באימפריה העות'ומאנית בתחום המסחר וכלל רחובות רבים שבכולן היו חנויות שוות בגודלן שהוענקו לסוחרים באופן שוויוני תוך הקפדה על כך שלא היו הבדלים בין הסוחרים גם לא על פי דתם. הרחובות של השוק חולקו כך שבכל רחוב יהיו סוחרים מאותו סוג, מסורת שנותרה עד היום בארגון השוק. ניתן היום לטייל ברחובות השוק של סקופיה ולהתרשם מהסחורה הטרייה שמוצעת שם. ניתן למצוא בשוק של סקופיה הכל!

המסגדים והכנסיות בסקופיה-סקופיה כמו כל אזור מקדוניה ידעה שנים של כיבוש עות'ומאני שבאו אחרי שנים של שליטה נוצרית אדוקה באימפריות הרומית והביזנטית. העבודה שמקדוניה ידעה ימים של שלטון נוצרי ושלטון מוסלמי אדוקים הותירו בה מבנים מרשימים מאוד של כנסיות מנזרים ומסגדים רבים המפארים את קו הרקיע של העיר. אומנם לא כולם שרדו, חלקם חרבו באופן מלא או חלקי בשל רעידות האדמה הקשות שפקדו את העיר, וחלקם שוקמו רק באופן חלקי עד היום, אבל בהחלט מעניין לטייל ברחבי העיר, בעיקר באזורים העתיקים ולהתרשם מאותם מבנים מרשימים שמספרים את סיפורה של סקופיה ההיסטורית.

איך מגיעים
הדרך הקלה ביותר להגיע לסקופיה היא באמצעות טיסה ישירה מישראל. טיסה קצרה של כשעתיים וחצי תביא אתכם ישירות לשדה התעופה "אלכסנדר הגדול" ששוכן 20 ק"מ דרומית לסקופיה.  עם זאת ניתן להגיע לסקופיה גם מבירות שונות ברחבי הבלקן המחוברות אליה באמצעות רשת של מסילות ברזל. בתוך סקופיה רשת של תחבורה ציבורית זולה ונוחה תוביל אתכם לכל יעד ברחבי העיר כמו גם למגוון יעדים במקדוניה ולבירות סמוכות לה ברחבי הבלקן.

מחירים
מקדוניה כולה אינה נחשבת יעד תיירותי יקר, עם זאת סקופיה הבירה היא ללא ספק היקרה מבין ערי מקדוניה כי היא זוכה לבולטות תיירותית בשל היותה הבירה. המחירים כאן מעט יקרים יותר הן על הוצאות לינה והן על אוכל עם זאת כמובן שקשת המחירים זולה ביחס לבירות אחרות באירופה. גם בסקופיה תוכלו למצוא מגוון של אפשרויות לינה החל מתקציב זול מאוד ועד מלונות יוקרתיים.

אוכל
המטבח המקדוני מושפע מאוד מיתר מדינות הבלקן המקיפות אותו, וגם בסקופיה כמו ברחבי מקדוניה הטיפ הקולינארי הטוב ביותר הוא ללא ספק לטעום את האוכל המקומי המצוין. יש מגוון מסעדות נפלאות ברחבי סקופיה המציעות אוכל מקדוני מסורתי: מאפים בלקניים, בשרים (בעיקר בקר וכבש) ומינים שונים של גבינות המבוססות על חלב כבשים ועיזים ומעדני דג. תוכלו למצוא את כל קשת המחירים בכל המסעדות- החל מאוכל ביתי במחירים צנועים וכלה במסעדות יוקרה. כמובן שתוכלו למצוא כאן רשתות של מזון מהיר מוכרות לכם, למי שלא רוצה להיפתח לטעמים חדשים.

מזג אוויר בסקופיה
האקלים בסקופיה הוא אקלים יבשתי טיפוסי, הוא לא שונה בהרבה מכל יתר אזורי האקלים של מקדוניה ומדינות הבלקן. סקופיה אינה ממוקמת במקום גבוה אלא  בגובה של 250 מטרים מעל גובה פני הים בלבד, מה שמאפשר לחורף בה לא להיות קשה במיוחד ולקיץ בה להיות חם. עונות השנה בסקופיה מקבילות לעונות השנה בישראל, החורף בה לעיתים מושלג אך לרוב הטמפרטורה לא יורדת בה מתחת ל-0 וגם בקיץ הטמפרטורות חמות אך לרוב לא שוברות שיאים לוהטים מידי. עונת התיירות בסקופיה היא בעיקר בעונות הסתיו והאביב אך גם הקיץ הוא עונה מצוינת לביקור.

צילומים: Novica Nakov

הוסף תגובה