נורבגיה

נורבגיה

נורבגיה, ממלכת הקרח הצפונית של מדינות סקנדינביה היא ללא ספק אחד מהאזורים המרהיבים לטיול תיירותי באירופה. הממלכה הנפרשת לאורך חופיו של חצי האי הסקנדינבי הנושקים לשפת האוקיינוס האטלנטי זוכה לצורות נוף ואטרקציות נפלאות לטיול. פיורדים מרהיבים, קרחוני עד עצומים ופראיים ואזורי סקי וגלישה נפלאים הופכים את נורבגיה לגן עדן לחובבי כל צורות ספורט החורף, כמו גם לאלו הרוצים להרגיש את סגנון החיים של הקטבים. בנורבגיה בקיץ אור ובחורף חושך, ממש כמו חיי האסקימוסים באזורים הקפואים של הקוטב הצפוני. נורבגיה היא ללא ספק חוויה מקפיאת חושים!

נורבגיה – כרטיס ביקור
שם מלא: ממלכת נורבגיה (Norway).
עיר בירה: אוסלו
משטר: מונרכיה חוקתית
שטח: 323,802 קמ"ר
אוכלוסייה: 4,691,000 נפש
מטבע: כתר נורבגי
שפה רשמית: נורבגית
שעון: השעון בנורבגיה מאחר את שעון ישראל בשעה אחת.
אקלים: נורבגיה היא אחת המדינות הצפוניות באירופה ועל כן האקלים בה פרט לאזור החוף מאופיין בתנאי אקלים ארקטי. אזור החוף ממוזג מעט יותר וזאת הודות לזרם הגולף המגיע מאזור האוקיינוס האטלנטי והים הקריבי החמים. עונת החורף של נורבגיה קרה מאוד, ובגלל קרבתה לקוטב הצפוני גם חשוכה מאוד. הטמפרטורות צונחות אל מתחת לאפס ורוב המדינה מושלגת. לעומת זאת מחודש מאי הטמפרטורות מתחממות והשמש מאירה שעות רבות מתוך היממה (בשל הקרבה לקוטב) בחודשי הקיץ האור שורר בנורבגיה כמעט לאורך כל שעות היממה.

נורבגיה – מידע כלי
ממלכת נורבגיה ממוקמת בצפון יבשת אירופה, והיא כוללת בתוכה את הנקודה הצפונית ביותר של היבשת. המדינה בנויה בצורה צרה ומאורכת מדרום לצפון, על כן בעלת קו חוף נרחב לחופיו של האוקיינוס האטלנטי. אזור זה, של קו החוף הנורווגי נחשב לאחד האזורים המתוירים ביותר וזאת הודות לפיורדים הנפלאים שהם אוצרות הטבע האמיתיים של נורבגיה. נורבגיה גובלת בשבדיה, רוסיה, פינלנד והאוקיינוס האטלנטי. נורבגיה מאוד מגוונת לתיירים המבקרים בה, ניתן למצוא בה עולם של קרחונים קסומים בצפון ומרחבים ירוקים של שפלות בדרום. מאחר ונורבגיה ממוקמת בנקודה צפונית מאוד וקרובה לקוטב הצפוני שעות היממה מתחלקות בצורה לא שוויונית בין היום ללילה בהתאם לעונות השנה. הקיץ בנורבגיה כולל שעות רבות של יום, אשר הולכות וגדלות ככל שמצפינים עד למצב שבו זורחת השמש כמעט 24 שעות ביממה, ואילו עונת החורף כוללת ימים שלמים של כמעט חשיכה מוחלטת. עם זאת אחת האטרקציות המרהיבות בחשכת החורף הנורווגי הוא תופעת הזוהר הצפוני, אלו אורות צבעוניים המגיעים באמצעות אשליה אופטית מאזור הקוטב וצובעים את שמי נורבגיה בשלל צבעים מרהיבים. בשביל לזכות לראות את הזוהר הצפוני, יש להגיע לנורבגיה בשיא עונת החורף הקפואה שלה ולא להתעצל ולהצפין אל הצפון הרחוק, ארץ הקרחונים, שם הטמפרטורות צוללות עמוק עמוק אל מתחת לאפס.

נורבגיה – קצת היסטוריה
עדויות להתיישבות אנושית באזור נורבגיה ניתן למצוא כבר בתקופות קדומות של לפני 10,000 שנים (כ-8000 לפני הספירה), ממש בתום עידן הקרח. התושבים הראשונים היו ציידים ולקטים שאנו למדים עליהם בעקבות תוצרי תרבות: חרסים, וציורי מערות שהותירו אחריהם. הם הגיעו לאזור בעקבות נדידת האיילים צפונה ונסיגת הקרחונים בעקבות ההתחממות הגלובאלית שלאחר עידן הקרח שכילה בעלי חיים ואזורים שלמים בשל תנאי מזג האוויר הקשים.

עם זאת התקופה המשמעותית הראשונה שניתן לייחס להתיישבות האנושית באזור נורבגיה היא התקופה הוויקינגית המתוארכת למאות ה-9 עד ה-11 לספירה. הוויקינגים שהיו בני שבטים נורדיים שמוצאם בנורבגיה החלט להשתלט על שטחים נרחבים באירופה והחלו לקיים קשרי מסחר ימיים אדוקים בין קצוות היבשת אותה כבשו ואל המחוזות הרחוקים אליהם הגיעו. בימי הוויקינגים הייתה נורבגיה מחולקת לממלכות ממלכות אשר אוחדו במשך 200 שנה לכדי ממלכה אחת מאוחדת (באמצעות כיבושים והאחדות של המלכים השונים של אותם הימים).

במאה ה-14 בעקבות תנאי מזג אוויר קשים, מגיפות קשות וירידת מעמד האצולה בנורבגיה כמו גם בכל ארצות סקנדינביה התאחדה נורבגיה עם שבדיה ודנמרק והיו לממלכה אחת הידועה בשם "איחוד קאלמאר". במאה ה-16 פרשה שבדיה מן האיחוד, ונורבגיה ודנמרק נותרו עדיין מאוחדות ביניהן. בתקופת מלחמות נפוליאון במאה ה-19 בעקבות קואליציות בין מדינתיות נקרעה נורבגיה מאיחודה עם דנמרק והועברה לידו של מלך שבדיה שאיחד אותה תחת שלטונו למורת רוחם של הנורבגים. אחדות שבדיה – נורבגיה נכפתה על הנורבגים על אף שהם זכו למידה רבה של אוטונומיה בשטחיהם. את עצמאותה המוחלטת קיבלה נורבגיה משבדיה בשנת 1905 והחלה לאמץ קו ניטראלי שהביאה שלא להתערב במלחמת העולם הראשונה, ואף במלחמת העולם השנייה ניסתה להימנע ככל האפשר מתפיסת צד עד שנכבשה בצר לה על ידי כוחות המשטר הנאצי הגרמני. לאחר תום מלחמת העולם השנייה הייתה נורבגיה מהראשונות שחתמו על ברית נאט"ו והייתה ממייסדות ארגון האומות המאוחדות. בהמשך לנקיטת הקו הבדלני והניטראלי דחה העם הנורבגי במשאל עם פעמיים את ההצעה להצטרף לאיחוד האירופי, ועל כן נורבגיה אינה חברה באיחוד כיום, וגם המטבע שלה נותר כתר נורבגי והיא אינה חלק מכלכלת היורו האירופאית.

נורבגיה – על גיאוגרפיה ומה שמסביב
נורבגיה היא מדינה המשתייכת למדינות הסקנדינביות, שוכנת בחצי האי הסקנדינבי וגובלת כאמור בשבדיה פינלנד ורוסיה. לנורבגיה קו חוף ארוך לשפתו של האוקיינוס האטלנטי המחורץ כולו בפיורדים מרהיבים. פיורד הוא עמק טבעי שהועמק על ידי מפגש בין קרחון יבשתי למימי האוקיינוס דבר שגרם להעמקת העמק ולהצפת היבשה בידי מי ים. הפיורדים הפכו למעין נמל טבעי וריכזו סביבם צורות התיישבות שונות בשל התנאים הנוחים יחסית לאורך שפת הים. תנאי האקלים החמימים יותר והמים שאינם קופאים הודות לזרם המים החמים המכונה "זרם הגולף" המגיע לאזור צפון אירופה מאזור הים הקריבי המים במרכז יבשת אמריקה. תוככי נורבגיה הררית ובעלת קרחונים יבשתיים ענקיים מהגדולים באירופה. צפון נורבגיה נחשב כולו כאזור ארקטי הקפוא בכל ימות השנה ושוררים בו תנאי אקלים קשים. הנורווגים היו ונותרו לאורך כל השנים יורדי ים ונוודים העוסקים במסחר ימי ובדיג. גם כיום הדיג לרבות ציד לווייתנים נחשב לענף המסחרי המפותח ביותר בנורבגיה שמאחר וכמויות האדמה החקלאית הראויה לעיבוד קטנים בה מתמקדת ברובה בסחר ימי, בדיג ובמוצרים הנלווים לדייג (כמו ייצוא שומן לווייתנים למדינות בהן ציד הלווייתנים אסור) וכד'.

נורבגיה – מה לראות ומה לעשות?
נורבגיה היא מדינה מלאה בנופים עוצרי נשימה, קו החוף המחורץ ומבותר כולו בפיורדים מרשימים הפך לשמה הנרדף של נורבגיה, כמייצגת את קו החוף של ארצות סקנדינביה. הטיול באזורי הפיורדים הנורבגיים הוא יעד תיירותי מועדף ותיירים רבים באים להתרשם מהפגישה העוצמתית והמרתקת של היבשה ה"מתנגשת" עם הים בנוף תלול ופראי באזור הפיורדים. בשל האקלים הארקטי השורר בשטחים נרחבים ממנה, נורבגיה ידועה גם כאתר סקי אחד גדול. קילומטרים רבים של מסלולי סקי והחלקה על הקרח על שלל סוגיה (מגלשיים, מזחלות, נעלים עם להבים) הופכים את נורבגיה לאתר סקי אחד גדול לאורך כל ימות השנה (פשוט ככל שנעשה קיץ יותר צריכים להצפין יותר, אך קרח זו לא הבעיה כאן). בנוסף אזורי טיולים וטראקים יש כאן בשפע. אזורים בתוליים עם נופים פראיים מדהימים המספקים עבור ההרפתקנים ביניכם שעות רבות של טיול עוצר נשימה באזורי קרחונים, פיורדים, אגמים ושאר מראות שיותירו אתכם פעורי פה ונדהמים.

החגיגות המסורתיות בנורבגיה מתקיימות ביום החוקה (ה-17 במאי) זהו היום שבו הוכרזה עצמאותה של נורבגיה במאה ה-20 והוא יום חג לאומי, בו מתקיימות תהלוכות וחגיגות ברחבי הממלכה. הנורבגים יוצאים אל הרחובות בלבוש מסורתי לרחובות והממלכה כולה נצבעת בצבעים מרהיבים ומראות תרבותיים מרתקים בנוסף חגיגות היום הארוך השנה (סביב ה-23 ביוני לערך) הם גם סיבה למסיבה בנורבגיה. בימים אלו מתמלא קו החוף של נורבגיה במדורות ונערכים לאורך קו החוף טקסים מסורתיים. כמובן שגם החגים הנוצרים ובעיקר חגי החורף כמו חג המולד, הופכים ליפים ונפלאים שבעתיים בנורבגיה, דמיינו לעצכם את סנטה קלאוס ועצי חג המולד על רקע השלג האינסופי הנורווגי.

אוסלו (Oslo) הבירה הנורווגית היא אתר תיירותי חשוב שלא ניתן להחמיצו. אוסלו היא הבירה העתיקה ביותר מבין בירות סקנדינביה, הבניה הקיימת כיום בעיר מתוארכת למאה ה-17 אז שוחזרה העיר ונבנתה בשנית מאבן אחרי שנשרפה כליל. כיום אוסלו היא העיר הגדולה ביותר בנורבגיה, היא שוכנת בתוך פיורד ועל אף גודלה היא חביבה ונעימה מאוד לסיורים. הי מלאה במוזיאונים ומהווה מרכז תרבותי חשוב לאורחות החיים הנורבגיים. יש כאן אווירה נפלאה של ישן וחדש, מסורתי ומודרני כמו גם שילוב מוצלח של נוף אורבאני עם דגש על טבע פארקים ואזורים עמוסי נופים נפלאים.

נורבגיה – דברים שחשוב לדעת וכדאי לזכור
וויזות ואשרות כניסה: אין צורך בוויזות ואישורים מיוחדים על מנת לשהות בנורבגיה באשרת תייר לתקופה של עד 3 חודשים.
סכנות בריאות: למטיילים באזורים הצפוניים של נורבגיה (ארץ הקרחונים) יש להצטייד בלבוש חם, קיימת סכנה של כוויות קור והיפותרמיה כמו גם מחלות גבהים לרגישים מביניכם.
מטבע: כתר נורבגי
חשמל: 220 וולט
שעון: השעון המקומי בנורבגיה מאחר את שעון ישראל בשעה אחת.
עלויות מחייה: החיים בנורבגיה אינם זולים כלל, התיירים בנורבגיה מוטב להם שיכינו "כיס עמוק" מאחר ועלויות הלינה והכלכלה כאן הם מהגבוהות באירופה.
תחבורה: בנורבגיה ניתן למצוא מספר נמלי תעופה לטיסות פנים, בעיקר בערים הגדולות. ניתן לגשר על המרחקים הגדולים באמצעות טיסת פנים אחת או שתיים (על אף העלויות היחסית גבוהות זו האופציה המשתלמת ביותר). קווי הרכבת יעילים, אך אינם מרושתים בצורה טובה (מחברים בעיקר את הערים הגדולות) ואילו קווי האוטובוסים מגיעים גם לכל האזורים הנידחים, אך הנסיעה ברוב המקרים אורכת זמן רב, נוכח הכבישים המשובשים ככל שמרחקים יותר מן המרכז אל אזורי הפריפריה (שם גם מרוכזות כל האטרקציות הטבעיות). בתוככי הערים התחבורה הציבורית נוחה ומושתתת ברובה על אוטובוסים, בעוד באוסלו כיאה לעיר בירה קיימת גם רכבת תחתית נוחה ויעילה.

 

הוסף תגובה