ברלין – Berlin

ברלין – Berlin

ברלין היא אולי אחת הבירות האירופאיות המעניינות ומרתקות ביותר הטומנות בחובן ניגודים רבים של היסטוריה עתיקת יומין עם אירועים קודרים מהעבר בדמות שלטונות הנאצים שישבו בה וחומת ברלין שחצתה אותה במרכזה מחד לעומת בירה תוססת מולדת מוסיקת הטראנס והטכנו ואחת הערים מלאות החיים והאהובות על ידי הצעירים באירופה כיום.

בברלין בה ישן וחדש מתקיימים זה לצד זה, בעיר שחובה לה יחדיו רק בשנת 1989 וסימני ההבדלים בין מזרח ומערב עדיין ניכרים בה עדיין ניתן למצוא בניינים מופגזים, הרוסים חלקית עם סימני הדף וכדורים בחזיתות בניינים ומצד שני עיר מערבית ומתועשת, עמוסה בכתובות גרפיטי אומנותיות ומחתרתיות ואתרי תיירות, תרבות ומרכזי בילויים.

רבים יעידו שברלין של היום היא לא ברלין של הלילה. העיר המעונבת לאורך שעות היום, זו שאזרחיה התרבותיים פוקדים את המוזיאונים הרבים שבתחומה ומתעניינים בהיסטוריה המודרנית העשירה של המקום אינה דומה כלל לברלין של הלילה- זו הפרועה, בעלת חיי הלילה השוקקים של מועדונים, פאבים ומסיבות טכנו אל תוך הלילה.

ברלין- כרטיס ביקור

שם מלא: ברלין
מדינה: בירתה של גרמניה
אוכלוסייה: 3,431,000 נפש
מטבע: יורו (מטבע האיחוד האירופי)
שפה: גרמנית. הגרמנים לאומנים מאוד ומקפידים לשוחח בשפתם. למרות המערביות של המדינה רבים אינם מדברים באנגלית או ממעטים להשתמש בה.
אקלים: מזג האוויר בברלין הוא אקלים אירופאי לא יציב. אין עונה ספציפית גשומה במיוחד ועל כן תמיד מומלץ לשאת מטריה בתיק "על כל צרה שלא תבוא". יחד עם זאת עונת הקיץ (בין יוני לאוקטובר) היא העונה המוצלחת יותר לביקור בברלין בה הטמפרטורות גבוהות יותר. החורף בברלין הוא חורף אירופאי קר ולעיתים אף מושלג.
תחבורה: התחבורה בברלין מאוד הכרחית עקב הגודל הרב של העיר וריחוק נקודות העניין בה זו מזו. מומלץ להשתמש ברכבת התחתית של ברלין שהיא זולה ויעילה. דרך אחרת היא האוטובוסים של ברלין בהם קונים כרטיסים בתחנות ו"סורקים" אותם במכונות שנמצאות על האוטובוס (הנהג הוא רק נהג…) הפיתוי שלא לקנות כרטיס גדול (בייחוד לישראלים) אך דעו לכם שאם תתפסו, ויש פקחים, הקנס גבוה מאוד!

ברלין- קצת היסטוריה

האזכור הראשון של ברלין בדפי ההיסטוריה נמצא אי שם כבר במאה ה-13 לספירה. ברלין מוזכרת כשתי ערים תאומות האחת ברלין והשנייה קלן ששכנו על גדות נהר השפרה. לימים התאחדו שתי הערים לכדי עיר אחת הידועה היום בשם: "ברלין". מקור השם ברלין הוא כנראה מהמילה הסלבית "ברל" שמשמעותה ביצה.

משמעותה של ברלין עלתה בקרב האירופאים עם העתקת מקום מושבו של האלקטור שייסד את שושלת הוהנצלורן מברנדנבורג לברלין במאה ה-15 ובנה את ארמונו בעיר.

את מעמדה כבירה קיבלה ברלין בפעם הראשונה בידי המלך הפרוסי הראשון פרידריך שהחליט לקבע בעיר את בירת הממלכה הפרוסית. בסוף המאה ה-17 הוא החל לבנות את העיר ולפתח אותה בקצב מהיר משום שראה בכך השתקפות לעוצמתו ולשליטתו ודרך זו הביא לשגשוג מהיר של העיר שהתפתחה במקביל הן מבחינה ארכיטקטונית והן מבחינה תרבותית שכן יוצרים, אומנים והוגי דעות רבים החלו ליצור בה.

במאה ה-19 הכפילה ברלין את אוכלוסייתה זאת הודות למהפכה התעשייתית שהביאה לתהליכי עיור מוגברים. כמו כן באותה תקופה איחד המצביא הצבאי אוטו-פון ביסמארק את הממלכה הגרמנית ואת ברלין כבירתה שאז כבר מנתה כמעט 2 מליון נפש.

בין שתי מלחמות העולם סבלה ברלין מתקופה קשה של תהפוכות ומהפיכות. עלו ונפלו בה השלטונות הגרמניים, קמו בה מספר רפובליקות שהחזיקו זמן קצר מאוד והתחלפו בקצב מסחרחר עד לעלייתו של היטלר שעמד בראש המפלגה הנאצית לשלטון בשנת 1933. ברלין כבירת גרמניה הייתה מקום מושבו של השלטון הנאצי, מכוח כך ספגה הפצצות כבדות בימי מלחמת העולם השנייה דבר שהביא לכמויות הרוגים רבות בעיר ולהרס רב. ברלין כמעט נהרסה כליל ושוקמה כמעט מהיסוד בתום מלחמת העולם השנייה.

בתום מלחמת העולם השנייה חולקה ברלין ל-4 רבעים שחולקו בידי צרפת, ארה"ב, בריטניה והסובייטים משחררי העיר. לימים שלושת מדינות המערב יסדו את ברלין המערבית שהייתה בירתה של גרמניה המערבית בעוד שבחלקה המזרחי של העיר ובשאר שטחיה של גרמניה המזרחית הוקמה הרפובליקה הדמוקרטית של גרמניה. בין שני חלקיה של העיר הוקמה חומה גבוהה שלמעשה חצתה את העיר.

מערב המדינה שוקם בצורה מהירה מהריסות מלחמת העולם השנייה בסיוע מאסיבי של בנות הברית שטרחו לשקם את הערים ההרוסות ובתוכן את ברלין שהפכה עד מהירה לעיר מתועשת וגדולה כשהייתה ואילו במזרח המדינה כמו גם במזרח ברלין הוקמה הרפובליקה הגרמנית שבהתחלה נתמכה על ידי הממשל הסובייטי אך לאחר מכן נזנחה ונשארה מפגרת אחר התפתחות הצד המערבי בשנים רבות.

בשנת 1989 הוסר "מסך הברזל" של חומת ברלין לאחר כמעט שלושה עשורים בהם משפחות חולקו בין שני חצאי העיר. לא היה קשר בין הצד המזרחי לצד המערבי ורבים נהרגו בניסיון לחצות את החומה מן הצד המזרחי הקומוניסטי אל הצד המערבי של העולם החופשי. עם הסרת החומה התגלו הפערים החברתיים, הכלכליים והתרבותיים העצומים שבין הצד המזרחי לצד המערבי ובמהלך העשורים האחרונים עמלה ממשלת גרמניה ועריית ברלין רבות על שיקום הצד המזרחי וסיוע לו להדביק את הקצב של הצד המערבי ולטשטש במידת האפשר את הפער העצום שבין שני חלקי העיר.

ברלין- התמצאות

ברלין לא מורכבת מידי להתמצאות ועל אף שטחה הגדול והיותה מחולקת למספר רבעים ואזורים. בתוך הבירה הגדולה תמיד ניתן להרים את ראשם למעלה ולחפש את בניין הטלוויזיה של ברלין- מעין מגדל סיכה המתנשא לגובה רב ובראשו כדור או כפי שמכונה על ידי רוב המטיילים "השפיץ עם הכדור". מרכז ברלין הוא בשדרה המחברת את שער ברנדנבורג המפורסם לכיכר אלכסנדר (אלכסנדרפלאץ) הקרויה על שם הצאר, אלכסנדר הראשון. מרכז העיר הישן (המקום בו נוסדה ברלין) הוא על גדות נהר השפרה, כיום מרוכזים במקום מוזיאונים של ברלין והוא קרוי "אי המוזיאונים".

על אף שברלין נוחה מאוד להתמצאות היא מתפרשת על שטח רחב ידיים ונקודות העניין בה אינן מרוכזות באזור אחד ועל כן הנסיעה בתחבורה ציבורית (שהיא נוחה וידידותית מאוד בברלין) היא הכרחית.

לינה

ברלין כמו כל בירה אירופאית עמוסה בבתי מלון ומקומות לינה מכל הסוגים ומכל המינים. יש בה בתי מלון מפוארים מאוד כמו גם הוסטלים ואכסניות זולות. באופן כללי המלונות הנמצאים במרכז העיר בקרבת שער ברנדנבורג או בקרבת האטרקציות התיירותיות של העיר יהיו יקרים יותר. מלונות ואכסניות באזורים מרוחקים יותר, בכיכר העיר או בשכונותיה השונות יהיו זולים הרבה יותר ובהתחשב בתחבורה היעילה של העיר, נסיעה ממקום אחד למשנהו לא כרוכה בטרחה רבה כל כך והפרשי העלויות שווים את המאמץ.

ברלין- מה לראות ומה לעשות?

ברלין כיום היא אחת הבירות התוססות והצעירות ביותר באירופה. היא הצליחה למתג עצמה בשנים האחרות בתור בירת מוסיקת הטראנס והטכנו בה מתקיימות מידי ערב מסיבות צעירים עמוסות אלכוהול ושאר כימיקלים בלתי חוקיים עד השעות הקטנות של הלילה. בברלין שעד לא מזמן עברה חומה בליבה, יש שילוב מעניין של היסטוריה ועבר קודרים הבאים לידי ביטוי באנדרטאות, מוזיאונים ובמבנים ההיסטוריים הפזורים בה לצד מרכזי בילוי, בתי קפה ומועדונים שוקקי חיים ההופכים אותה לעיר של ניגודים: היסטורית ביום ופרועה לבלי הכר בלילה.

ברלין- אז איפה כדאי לבקר?

שער ברנדנבורג – Brandenburg Gate

שער ברנדנבורג הוא אחד מסמליה המפורסמים ביותר של ברלין ואל תתפלאו אם על כל מזכרת שתקנו מהעיר הוא יופיע. השער שנבנה בשנת 1791 יועד על ידי האדריכל שהקימו להיות סמל של שלום. מאז הספיק לעבור לא מעט גלגולים ואף אחד מהם לא סימל שלום. הוספו לו הכרכרה הרתומה לסוסים על ידי האימפריה הפרוסית על מנת לסמל את עוצמתה, נפוליון לקח את הפסל הזה לצרפת כאות לשליטת צרפת בעיר ולריסוק האימפריה הפרוסית, בזמן חלוקת גרמניה למזרח ולמערב ניצב השער באזור "שטח ההפקר" המפורז בין שתי המדינות אליו אסור היה להיכנס ולמעשה היה לסמל של הניכור בין שתי המדינות. רק לאחר הסרת החומה חזר לייעודו המקורי והוא מסמל "שער של שלום" (אפילו בצמוד לכיכר הגדולה המקיפה אותו נמצא מרכז ה"שלום"). כיום ניתן להתרשם מהשער המרשים שתחתיו עובר אחד מעורקי התחבורה המרכזיים של ברלין וכמובן להצטלם.

בניין הטלוויזיה הגרמנית – Fernsehturm

בניין הטלוויזיה הגרמנית על אף עיצובו החדשני, אינו צעיר בכלל. הוא הוקם בשנת 1969 ומתנשא לגובה של 365 מטרים. הוא למעשה אחד מסמליה של ברלין המודרנית ולא ניתן להתעלם ממנו. הבניין המתנשא לגובה רב הוא למעשה הסמן הכי מרכזי בברלין ומטיילים אבודים רבים מנווטים עצמם בעזרתו. הבניין המעוצב כמו עמוד דק עם שפיץ, מכיל בבסיסו מעלית אשר עולה עד לכדור בקצב מסחרר של פחות מדקה ובראש המגדל קיימת תצפית מרשימה על כל העיר ברלין עם הסברים. העלייה למגדל כרוכה בתשלום כמובן ואם חפצתם בחוויית תצפית נוספת, בחלקו העליון של הכדור (הוא מחלוקת לשתי קומות) קיימת מסעדה מסתובבת. הסועדים במסעדה אוכלים והבניין מסתובב בקצב איטי של חצי שעה לסיבוב וכך הנוף הניבט מהחלון ליד השולחן משתנה מעט לעט- חוויה ייחודית אך לא לבעלי קיבה רגישה (על אף שהקצב איטי) וגם לא לבעלי "חור בכיסים" מאחר והאוכל ב"מסעדה המסתובבת" לא זול (בלשון המעטה).

הרייכסטאג- בית הנבחרים של ברלין – Reichstag

הרייכסטאג הוא בית הנבחרים של ברלין אשר נפתח מחדש לאחר מעבר בית הנבחרים אל ברלין וקביעתה כבירה המחודשת של גרמניה המאוחדת. ההיסטוריה של הרייכסטאג מעלה תהפוכות כמעט כמו ההיסטוריה של ברלין עצמה. הבניין המקורי נבנה במאה ה-19 ונודע בכיפה המרשימה שלראשו. הבניין נשרף בשנת 1933 עם עליית הנאצים לשלטון. הנאצים האשימו את הקומוניסטים בהשחתת המבנה (על אף שהסברה הרווחת היא שהנאצים הציתוהו בעצמם). במהלך מלחמת העולם השנייה הופצץ הבניין ונהרס לבלי הכר. הוא נכבש על ידי הקומוניסטים בקרב עיקש ובו חללים רבים. לאחר איחודה של גרמניה והעברת בית הנבחרים שוב לברלין שוקם המבנה ונבנתה לו כיפתו המיתולוגית אך בעיצוב מחודש.

הכיפה עוצבה בצורת כיפת זכוכית גדולה ומרשימה ממנה ניתן להשקיף על כל ברלין כמו גם על הדיונים המתקיימים בתוך בית הנבחרים. המשמעות הארכיטקטונית היא השאיפה של גרמניה הדמוקרטית לאפשר "שקיפות שלטונית" לעם הגרמני ולכל העולם שיכולים להשקיף על הנעשה בעת תהליך קבלת ההחלטות בבית הנבחרים הגרמני.

עמוד הניצחון – Siegessaule

עמוד הניצחון הוא אחד מסמליה המפורסמים של ברלין מתקופת הממלכה הפרוסית. הוא הוקם במאה ה-19 והוא מסמל את עוצמתה וכוחה של האימפריה. גוף הפסל מורכב מתותחים ואילו בקצהו פסל מוזהב של האלה הרומית ויקטוריה. אם תרצו תוכלו לטפס במעלה הפסל (חוויה מוטלת בספק ואחדים אף יעידו שמיותרת) אבל להצטלם עם הפסל- "חובה". בשנים האחרונות הפך הפסל לסמלה של הקהילה הגאה של ברלין מאחר ומצעד הגאווה השנתי של ברלין שמתקיים בכל חודש יוני בעיר (ביום כריסטופר) נחתם במסיבת ענק באזור עמוד הניצחון.

מזרקת נפטון – Neptunbrunnen

מזרקת נפטון המפורסמת של ברלין הוקמה כבר במאה ה-19 בשנת 1891 והיא מכילה את פסלו של נפטון ולמרגלותיו 4 נשים שמסמלים את הנהרות הגדולים של גרמניה. המזרקה ממוקמת לא רחוק מכיכר אלכסנדר (אלכסנדרפלאץ) ומבניין הטלוויזיה הגבוה.

מוזיאון צ'ק-פוינט צ'ארלי

נקודת הביקורת של ארה"ב בלב ברלין הייתה לאחד מסמליה הגדולים והמרכזיים ביותר של המלחמה הקרה בין בעלות הברית ובראשן ארה"ב לבין ברית המועצות. בלב ברלין במקום בו עברה החומה הייתה נקודת הביקורת שכיום משוחזרת אך דומה מאוד לצריח המקורי שלמעשה הייתה הנקודה האמריקאית האחרונה לפני המעבר לצד הסובייטי (שכמובן לא התאפשר). כיום לאחר הסרת החומה נותר רק הבוטקה האילם עם המחסום והשלט המקורי שמציין ש"אתם עומדים לעזוב את השטח האמריקאי". בסמוך קיים מוזיאון המציג את הציוד המקורי ששימש את השומרים האמריקניים בנקודת הביקורת ולא הרחק משם קיימים השרידים המקוריים של חומת ברלין שנותרו כעדות לימים בהם העיר הייתה חצויה. מסביב לנקודת הביקורת התפתחה כיום תעשייה תיירותית שלמה בדמות שחקנים המחופשים לשוטרים אמריקאים המציעים "תמונה היסטורית" עימם תמורת תשלום, החתמת דרכונים בחותמת של גרמניה המזרחית והמערבית ועוד המון דוכני וחנויות מזכרות.

אי המוזיאונים של ברלין – Museumsinsel

אי המוזיאונים של ברלין שוכב על אי בצורת לשון על גדות נהר השפרה במקום שבו למעשה הייתה התיישבות הראשונה ממנה נתפתחה ברלין במאה ה-13 לספירה. מקום זה בימים אלו נמצא בעיצומו פרויקט שאפתני של הקמת מכלול של 5 מוזיאונים ענקיים לאומנות ולתרבות של גרמניה כמו גם הגלריה הלאומית. המוזיאונים המפוארים מוקמים במתחם שהיה לתחילת ההתיישבות בברלין ולימים גם הוקם בו מוזיאון אליו הועברו על ידי המלכים חלק מאוצרות הממלכה למשמורת. הפרויקט שבנייתו עתידה להסתיים רק בעוד מספר שנים, מושלם באופן חלקי ועדיין מרשים מאוד ומהווה פנינה תרבותית לחובבי התרבות והאומנות בברלין.

האנדרטה לזכר יהודי אירופה שנרצחו בשואה

האנדרטה החדשה יחסית נחנכה בברלין בשנת 2005 לאחר שנים של מחשבות ותהיות כיצד ראוי להנציח את קורבנות הנאצים ועוזריהם במלחמת העולם השנייה. בשנות התשעים החלו המאמצים לאיסוף התרומות להקמת האנדרטה שממוקמת כיום באזור בו הייתה מפקדת הרייך השלישי של היטלר ומשרדי הקאנצלר. האנדרטה פרוסה על שטח רב ומכילה 2700 גושי בטון בגובה משתנה ומתחתם במוזיאון תת קרקעי מונצחים שמותיהם של כל קורבנות הנאצים הידועים כיום. מטרתו של בונה האנדרטה היא לעורר אי נוחות ובלבול לטענתו, בקרב המבקרים בה וכמו כן גם לגרום להם למחשבה, הרהור והפקת לקחים מאירועי ההיסטוריה הקשים של מלחמת העולם השנייה. המקום מרשים מאוד ומומלץ מאוד לבקר בו.

הוסף תגובה