אקוודור

אקוודור

במבט חטוף על הגלובוס תראה אקוודור כלא יותר מארץ קטנה ולא מעניינת על מפת דרום אמריקה. יש מדינות גדולות ממנה העשירות בטופוגרפיה מגוונת ומשתנה, אך במבט בוחן פנימה ובאימוץ המשפט "אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו" תיווכחו כי אקוודור היא גן עדן של חי וצומח. יש בה עשרות מינים של בעלי חיים שכבר לא ניתן למצוא במדינות השכנות לה, פארקים לאומיים מרהיבים ושימור מיטבי של צמחייה ובעלי חיים באזור אגן האמזונס המרהיב של המדינה.

לאקוודור גם משתייך הארכיפלג של איי גלפגוס המרוחק מרחק של 1000 ק"מ מקו החוף של מדינת האם ועבור חובבי הטבע יהיה זה גן עדן עלי אדמות. איי גלפגוס שהוכרזו כפארק לאומי משמרים בתוכם בתי גידול טבעיים מרשימים ובעלי חיים מרהיבים ביופיים בנופים ועושר שאין שני לו באזור גיאוגרפי זה.

אקוודור- כרטיס ביקור

שם מלא– רפובליקת אקוודור
עיר בירה– קיטו
משטר– דמוקרטיה נשיאותית
אוכלוסייה– 13,363,000 נפש
שפה רשמית– ספרדית
מטבע– דולר אמריקאי
אקלים– האקלים באקוודור הוא מאוד מגוון ומזג האוויר נוטה להשתנות לעיתים תכופות, ייתכן שיום יתחיל בשמש מחממת ויסתיים בגשם זלעפות ועל כן לא ניתן לתת הערכה לתנאי האקלים הלא יציבים במדינה כמו גם באיי גלפגוס הנמצאים בשטחה. באופן כללי מזג האוויר מתחלק לשתי העונות המרכזיות כאשר החודשים הגשומים ביותר הם יולי ואוגוסט.

אקוודור- קצת היסטוריה

העדויות על התיישבויות טרום ממלכת האינקה באקוודור מעטות מאוד והממצאים הארכיאולוגים החלו להעיד על התיישבות באופן וודאי באקוודור עם שגשוגה של ממלכת האינקה ששלטה בכל אזור צפון יבשת אמריקה הדרומית. האינקה שלטה במאה ה- 11 לספירה והקימה מקדשים רבים במדינה שרובם לא שרדו את כיבוש הספרדים שהגיעו אליה רק באמצע המאה ה-16.

עם הכיבוש הספרדי חייהם של המקומיים תושבי אקוודור היו קשים מאוד. הכיבוש הספרדי הקשה את חייהם ומנע את חירותם אך הם לא הגיבו במרידות רבות למרות שהספרדים הפכו את המקומיים לעובדי כפייה שלהם.

את עצמאותה השיגה אקוודור בזכות מאבק בספרדים רק במאה ה-19 אז קיבלה סוף סוף את החירות המיוחלת אך בכך לא באו אל קיצה ייסורי העצמאות שלה.

לאורך המאה ה-19 והמאה ה-20 סכסוכים רבים בקרב הכוחות השמרנים והדתיים במדינה אל מול הכוחות הסוציאליסטים- ליברלים יצרו מתיחויות רבות והפילו משטרים בזה אחר זה עד למצב בו הצבא הפך להיות המושל במדינה ומשטר צבאי הוטל עליה. גם סכסוכים מחוץ עם שכנתה פרו אשר הגיעו לשיאם בשנות הארבעים של המאה הקודמת עם פלישתה של פרו לשטחי אגן האמזונס של אקוודור ו"נגיסה" בחלק משטחיה של אקוודור בחבל ארץ זה.

תום הסכסוכים, שיקומה של אקוודור מהתרסקות כלכלית וירידת ערך המטבע הגיעו רק בסוף המאה העשרים עם ביטול המטבע המקומי והצמדתו אל הדולר האמריקני- מהלך שלווה בהתנגדויות רבות של פשוטי העם אך היה בלתי נמנע לטובת כלכלתה של המדינה. הסכמי השלום בין פרו לאקוודור ותחילת שיתוף הפעולה ביניהם הביאו שקט יחסי לאזור לשמחת כולם.

את איי גלפגוס שנחשבים בשנים האחרונות יעד תיירותי מועדף אצל אמריקאים רבים ותיירים עמידים מכל רחבי העולם, נכסה לעצמה אקוודור כשנתיים לאחר עצמאותה בשנת 1932. השלטון של אקוודור באי המרוחק קילומטרים רבים מקו הרחוק היה יציב לאורך השנים ולא ניזוק כמעט מהשינויים המדיניים או הכלכלים שהונהגו באקוודור- מדינת האם.

אקוודור- גיאוגרפיה, על החי והצומח

אקוודור אשר קו המשווה של כדור הארץ עובר בשטחה ביבשת אמריקה הדרומית גובלת בפרו בדרומה, בבוליביה במזרחה ובמערבה עם רצועת חוף של האוקיינוס השקט. לאקוודור משויכים גם איי גלפגוס, קבוצת איים הממוקמת כ-1000 קילומטרים מערבית לקו החוף. הטופוגרפיה של אקוודור מתחלקת לרכסי הרי האנדים במזרחה, מורדות ההרים ואגן האמזונס המפואר בדרומה הממשיך לכיוון פרו. שטחי אגן האמזונס המאופיינים בג'ונגלים עבותים של צמחיה טרופית ובעלי חיים עשירים מהווים מוקד עניין עבור מטיילים רבים, על אך שרוב אוכלוסיית המדינה כלל לא ממוקמת באזורים אלה הקשים למחייה בשל האקלים הטרופי שבהם והצמחייה הסבוכה- מה שמותיר לבעלי חיים רבים גן עדן ואפשרות מחייה ללא הפרעה.

אקוודור ואיי גלפגוס נחשבים בעיני מומחים ואוהבי בעלי חיים מכל העולם למרכז זואולוגי מרשים עם תצוגה מרשימה של מיני בעלי חיים רבים ומגוונים. מינים רבים של יונקים, עופות טרופיים, עופות מים וביצות, דגים נדירים וייחודיים כמו כרישים, צלופח החשמל והפירנאה חיים במי הנהרות של אקוודור באזור אגן האמזונס ובאיים.

מתוך הבנה והכרה בנכס התיירותי הטבעי הקיים באקוודור החליט נשיא אקוודור על הגדרת פארקים לאומיים ברחבי המדינה שהראשון בהם היה כל שטח איי גלפגוס ובהם אסר כלל על בירוא יערות וצייד של בעלי חיים ובכך הגן על אוכלוסיית בעלי החיים המגוונת החיה בהם והצילה מסכנת הכחדה.

אקוודור- מה לראות ומה לעשות?

על אף שאקוודור הייתה עשירה בעבר במקדשים ואתרי פולחן של בני האינקה שישבו בה לא נותרו בה כיום מקדשים מסוג זה (להבדיל מפרו השכנה) מאחר והספרדים השמידו את כולם עד היסוד.

אקוודור שהיא מדינה קתולית ברובה מאופיינת בחגים קתוליים דתיים הנחגגים בכל העולם הנוצרי. דגש מיוחד מושם על הקרנבל המסורתי לפני חג הפסחא הנחגג ברחובות העיר בפסטיבלים מסורתיים ובקרבות מים ומצעדים.

אקוודור כפי שניתן היה להבין היא ארץ הטבע, בעלי החיים והצמחייה ומכאן שהיא מספקת לתייר המגיע אליה עשרות מסלולי מרשימים של טראקים באזורי ההרים לא רחוק מקיטו הבירה, כמו גם מסלולים מרהיבים של צעידה בתוך הג'ונגלים הסבוכים של אגן האמזונס וצפייה בבעלי החיים הרבים והמגוונים שבה. האטרקציות של טיול בג'ונגלים של אקוודור הם ללא ספק השיט בקנו ובסירות קטנות על מי הנהרות והביצות המרשימות שבה.

אזור איי גלפגוס שהוא אתר טבע רשמי ומוכרז מלא בחופים נפלאים שלא נופלים באיכותם גם מהחופים הנעימים והחמימים של ארץ האם- אקוודור. באי גלפגוס אפשרות לצלילה באתרי צלילה מרהיבים בהם ניתן לחזות בדגה עשירה וייחודית למקומות טבעיים אלה. בעלי החיים הייחודיים החיים על האיים משתמרים בהם בצורה טובה מאוד הודות לשמירה הקפדנית על הטבע ועל אי הפגיעה בהם ובכך הפכו ליעד מועדף על חובבי הטבע שיש בידם את האמצעים והכסף הרב המצריכים טיסה וטיול באיי גלפגוס.

אקוודור- דברים שחשוב לדעת וכדאי לזכור

וויזות ואשרות כניסה– אזרחי ישראל אינם זקוקים לוויזה על מנת לבקר באקוודור.
מחלות וסכנות בריאות– צהבת, מלריה, קדחת דנגי, טיפוס וכולרה. מומלץ להיוועץ במרפאות המטיילים ברחבי הארץ טרם יציאתם למסעכם על מנת להצטייד בתרופות ובחיסונים מתאימים.
מטבע– דולר אמריקאי
חשמל– 110 וולט
שעון– השעון המקומי באקוודור מאחר את ישראל ב- 7 שעות.
עלויות מחייה– עלויות המחייה באופן כללי באקוודור הן מהזולות בדרום אמריקה אך עליכם להשכיל ולחיות בה כמו מקומיים החיים בתעריף זול יותר מאשר תיירים ועל כן כל דבר העוסק בתיירות באקוודור מחירו מרקיע שחקים באופן אוטומאטי ועל כן אם אין בכיסכם הרבה כסף הקפידו להתרחק מאזורי התיירות כמו גם מאיי הגלפגוס שרק ההגעה אליהם יקרה מאוד בייחוד בעונת שיא התיירות.

הוסף תגובה