קשמיר, הודו

קשמיר, הודו

חבל קשמיר הוא חבל ארץ בצפון הודו הנתון מזה שנים בסכסוך פוליטי של גבולות בין כל המדינות הגובלות בו: הודו, פקיסטאן וסין, כאשר הסכסוך המרכזי והעקוב מדם הוא בין הודו וסין על השליטה בחבל הארץ הקשמירי. בפתחם של דברים נאמר שקשמיר (Kashmir)היא אזור מסוכן למטיילים בכלל ולמטיילים ישראלים בפרט. רוב האוכלוסייה המרוכזת בו היא אוכלוסייה מוסלמית, ובשנים האחרונות חדרו לאזור תאי טרור שחלקם פועלים במסגרת הסכסוך ההודי פקיסטאני על עתידו של חבל קשמיר והאחרים הם גם תאים בעלי אג'נדה מוסלמית פונדמנטליסטית שחלקה מופנה גם כנגד ישראלים, ועל כן מטיילים ישראלים אינם תיירים רצויים כל כך בחבל קשמיר.
 
הסכנות האורבות למטיילים ישראלים בחבל קשמיר מרחיקים את רוב התיירים הישראלים מהאזור ועם זאת עדיין כ-1000 תיירים מידי שנה בוחרים להגיע לאזור זה בשל ייחודו ויופיו ולבקר באתרי התיירות. אם בחרתם להגיע לכאן מומלץ מאוד להתעדכן באזהרות המסע העדכניות של סוכנות הטרור הבינלאומית ושל משרד החוץ, לא לטייל לבד ולא להגיע לאזורים מבודדים. הקפידו לדבוק בתוכניתכם המקורית ולטייל בעיקר באתרי תיירות גדולים ופופולאריים, כמו גם נסו להצניע את ישראליותכם בפומבי.
 
הנקודה האופטימית: גם הודו וגם פקיסטאן מנסות בשנים האחרונות לשים קץ למתיחויות הטריטוריאליות באזור שגבו כבר קורבנות רבים. נערכו כבר מספר סבבים של שיחות שלום ונראה שקיימת פשרה טריטוריאלית שיכולה להוביל את הצדדים לסיום המתיחות. עם זאת עדיין יש מקום לגלות ערנות רבה בביקור בחבל קשמיר, בייחוד נוכח העובדה ששיחות השלום מנסות לפתור את הסכסוך המקומי, אך המתיחות של תאי טרור כנגד ישראלים ויהודים לא פחתה.
 
מה כדאי לראות ולעשות בקשמיר

סרינגאר (Srinagar)זוהי אחת הערים הגדולות והמרכזיות באזור חבל קשמיר אשר ידועה בעיקר בזכות מסגדיה היפים, אגם דאל המצוי בשטחה וכיום גם בשל האוכלוסייה המוסלמית הקיצונית המהווה בה רוב שהולך וגודל ומקשיח את עמדותיו הקיצוניות. הביקור באזור סרינגאר כולל בדרך כלל סיור באזור אגם דאל ולינה באחד מבתי הסירה הצפים עליו. כמו כן ביקור באזור המסגדים היפים של העיר אהוב על התיירים. העיר בנויה על גדותיו של נהר הג'הלום שגם הוא  נקודת עניין תיירותית אליה באים תיירים רבים.

 

אגם דל (Dal)ואגם נגין  ( Nagin)אלו שני אגמים יפיפיים הבולטים בנופיה המרהיבים של העיר סרינגר שנחשבת לבירת חבל קשמיר. האגמים רחבי הידיים ידועים בעיקר הודות לבתים הצפים (יש המכנים אותם גם "בתי הסירה") שנשארו כאן כמזכרת מהתקופה הקולוניאליסטית אז שלטונות הודו לא אישרו לבריטים ששלטו באזור בתקופה הקולוניאליסטית לרכוש אדמות נאלצו הבריטים להיות יצירתיים ולהקים בתים צפים ששטו על פני מימיי האגמים בחבל קשמיר. כיום נותרו הבתים הללו והפכו להיות למעין אטרקציה תיירותית. הגדולים והיפים בהם הוסבו לבתי מלון יוקרתיים וניתן ללון בהם בתנאים מפוארים מאוד (ביחס לתנאי הלינה הכלליים באזור הודו). החוויה של לינה בבית סירה צף היא חוויה מיוחדת ובלתי שגרתית וסגנון הבנייה של בתים אלו אף הוא סגנון אירופאי קלאסי. אטרקציה נוספת על מימי האגמים הוא שיט בסירות דייג קטנות. ניתן לשוט ולראות את החיים שמתקיימים לאורך הנהר. פרט לבתים צפים ולסירות יש כאן גם מסגד צף, שוק צף ועוד. חיי המסחר מתקיימים אף הם על מימיי האגם, ואם הגעתם גם בעונת האביב תזכו לראות את האגמים מתכסים בפריחה מרהיבה של פרחי הלוטוס, שהיא ללא ספק פרס נוסף המשווה למקום מראה פסטוראלי יפיפה.

 

הגנים המוגוליים שאלימר באג (Shalimar Bagh) אחד האתרים היפים באזור סרינגאר הוא אזור הגנים המונגוליים שהוא מאוד שונה מכל העיר הסואנת והאפרורית בדרך כלל. מדובר על נקודה ירוקה ומרהיבה של גנים המתפרשים על סוג של צלע הר ומאופיינים במבנים גיאומטריים מדויקים מאוד, פרחים השותלים גם הם בדייקנות וקפדנות ומזרקות יפות.

 

 מערת אמרנת (Amarnath Cave): אחד המקומות הקדושים ביותר והמעניינים לביקור באזור חבל קשמיר הוא מערת אמרנת הממוקמת בצפון חבל קשמיר בגובה של למעלה מ-4000 מטרים ממש בלב אזור הרי ההימלאיה המושלגים. המערה מקודשת לדת ההינדו, ומידי שנה בחודשים יולי-אוגוסט עולים לרגל אלפים רבים של צליינים הודים אל המערה שנחשבת מקודשת משום שעל פי האגדה האל שיווה סיפר בה לאשתו פרווטי את סוד הבריאה. אם תגיעו לאזור בתקופת העלייה לרגל תראו את טקסי הפולחן של הצליינים הרבים ואת כל האזור שלובש חג, אך כמובן גם תאלצו להצטופף בין אלפי המאמינים.

 
טיולים
אזור חבל קשמיר עמוס באזורים יפים ומרהיבים לטיול. בקשעת קשמיר הנגלית לעיני המטיילים היא אחד האזורים היפים ביותר בצפון הודו. מדובר על בקעה המוקפת מכל עבריה בהרים מושלגים של רכס ההימלאיה. הפסגות הגבוהות המקיפות את האזור הכפרי הכלוא ביניהן יוצרת אווירה פסטורלית. קשה להאמין כמה עקוב מדם האזור הזה וכמה מסוכן לטייל בשביליו המבודדים. ישנם מסלולי טרקים מרהיבים באזור, מטפסי הרים וכובשי פסגות מושלגות ימצאו כאן אתגרים רבים ומגוונים. שימו לב לאזהרות המסע הקונקרטיות ובחרו רק את המסלולים הבטוחים יותר בתא השטח של חבל קשמיר.
 
איך מגיעים
לקשמיר ניתן להגיע באמצעות מטוס, שדה תעופה מקומי שוכן באזור וניתן לנחות כאן בטיסות מאזורים שונים בהודו. בקעת קשמיר מחוברת להודו גם באמצעות מסילת רכבת, אך חלקים אזורים בחבל קשמיר מנותקים כיום ממסילות ברזל והתנועה בהם היא רק באמצעות רכבים.
 
מזג אוויר בעמק בחבל קשמיר
אזור חבל קשמיר ידוע כאחד האזורים הקרים והגבוהים ביותר מבחינה טופוגראפית בהודו כולה. לפיכך העונה המומלצת לביקור באזור היא בין החודשים מאי ועד ספטמבר, לאחר מכן בחודשים אוקטובר ועד אפריל שורר חורף קשה באזור, הטמפרטורות צונחות אל מתחת לאפס והדרך לערים ולכפרים רבים באזור חבל קשמיר נחסמת עקב הקרח והשלג הרב המכסה את הדרכים.
 

הוסף תגובה