קמבודיה

קמבודיה

קמבודיה, מדינה חדשה יחסית על מפת התיירות של התיירים באזורי דרום מזרח אסיה הייתה עד לפני מספר שנים מזוהה בעיקר עם מעשי הטבח הקשים שאירעו בה, מלחות פנימיות וסכסוכים עקובים מידם שהעיבו על היופי התרבותי, הנוף המגוון ושלל האתרים המרהיבים שיש למדינה הזו להציע.

 

לאחר מאמצים רבים בשנים האחרונות ניכר כי מאמצי השלום החלו לשאת פרי והשקט מושב למדינה  באופן הדרגתי. האזורים נרחבים מהמדינה כבר אפשר לטייל באופן בטוח, והציפייה היא שבשנים הקרובות  המצב אף ילך וישתפר אך יחד עם זאת פגעי הזמן, הקרבות הקשים וההיסטוריה האלימה נותנים אותותיהם בשדות המוקשים הפזורים במדינה ובמקרי הפשיעה באזורים הנידחים יותר ועל כן חשוב להקפיד שלא לנטוש את מסלול הטיול המקובל והבטוח עליו ממליצים מדריכי התיירות במדינה ובדרך זו לגלות את קמבודיה החדשה- זו שלא הכרתם.

 

קמבודיה- כרטיס ביקור

שם המדינה: קמבודיה

עיר בירה: פנום פן.

משטר: מונרכיה חוקתית

שפה רשמית: קמרית (עקב הכיבוש הצרפתי לאורך השנים המקומיים דוברים גם צרפתית  ובחלקים מסוימים גם אנגלית)

אוכלוסיה: 14 מיליון נפש

דת: 95% בודהיסטים.

מטבע: ריל.

מזג אוויר: על מזג האוויר בקמבודיה משפיעות שתי עונות מונסון. החודשים מאי עד אוקטובר נחשבים לעונה הגשומה בקמבודיה ומכאן גם הפחות מועדפת ונוחה לתיירות במדינה.

 

קמבודיה- היסטוריה

ראשיתה של ההתיישבות בקמבודיה הייתה על ידי תושבי דרום מזרח אסיה שנשלטו תחת שושלות המלוכה החזקות בעידנים הקדומים ששלטו גם בוייטנאם ובתאילנד (סיאם) באותן שנים. במאה השמונה עשרה עם הופעת עידן האימפריאליזם הגיעו אל קמבודיה הצרפתים שהחלו לכבוש אותה ולהפעיל לחץ על השלטונות המקומיים להפוך את קמבודיה לקולוניה צרפתית. החיים תחת שלטון הצרפתית עברו בשקט יחסי אך לאחר מלחמת העולם השנייה גברו הלחצים לקבלת עצמאות מצרפת שבסוף נאותה להעניק עצמאות לקמבודיה בשנת 1953.

 

לאורך המלחמה הקרה בין ארה"ב למדינות הקומוניסטיות הפציצה ארה"ב שטחים נרחבים מקמבודיה שנחשדו במעורבות והיותם קיני פעולה לכוחות הקומוניסטים באזור שהיו באותם ימים אויביהם המושבעים של בעלות הברית. שלא מרצונה נקלעה קמבודיה ללב הסערה במלחמת ארה"ב וייטנאם בשנות השבעים, חוסר ההצלחה של ארה"ב במלחמת וייטנאם לטהר את שטחים אלה מהכוחות הקומוניסטים גרמה להתחזקות המחתרת הקומוניסטית האכזרית של קמבודיה ה"קמר רוז'" שהשתלטה גם על עיר הבירה ועל שטחים נרחבים בקמבודיה והשליטה שם שלטון אכזרי רווי אלימות שהיווה פתיחה של עידן שחור בהיסטוריה של קמבודיה בעולם המודרני.

 

לאורך המאה העשרים סבלה קמבודיה מהפיכות ומפרעות קשות שביצעו אנשי הקמר-רוז' באוכלוסיה הקמבודית וההערכות הן על מעל 2 מליון קמבודים שקיפחו חייהם בטבח ההמוני שביצעו אנשי המחתרת. בשנות האלפיים עם פתיחת שיחות השלום נרגעו במקצת הרוחות אך עדיין שקט מתוח שורר באזורים רבים בקמבודיה ומוקשים טעונים רבים עוד פזורים בשדות פתוחים בשטחה ונותרו כעדות אילמת אך מתקתקת למתח הפוליטי השורר במדינה ועל כן על המטיילים בקמבודיה לנקוט משנה זהירות.

 

קמבודיה- גיאוגרפיה, החי והצומח

נהר המקונג הוא הנהר העיקרי העובר וחוצה את קמבודיה ומגיע אליה מלאוס בה גובלת המדינה. כמו בלאוס גם בקמבודיה נהר המקונג מהווה אזור חשוב ופורה לחקלאות ימית (דיג) ולגידולים חקלאיים וזאת עקב האדמה הפורייה מאוד סביבו. לצד השטחים הפוריים על גדות נהר המקונג קמבודיה מאופיינת גם בהרים וברמות גבוהות אך רוב האוכלוסייה כיאה לאוכלוסיה מסורתית העוסקת בחקלאות מתרכזת באזורים המישוריים הפורים למרגלות ההרים ולא על ההרים עצמם.

 

קמבודיה מיוערת מאוד ואחוזים רבים משטחה היו מיוערים לפני שנים מספר אך בשנים האחרונות סופגת קמבודיה מכה אנושה מבחינה אקולוגית עקב כריתת יערות ממושכת ואינטנסיבית על ידי גורמים פרטיים ובאופן בלתי חוקי, דבר הפוגע בצורה קריטית בעולם החי והצומח במדינה ופוגע ומשנה את המאזן האקולוגי בשטחה. מאחר וגם הממשלה מבצעת כריתת עצים באופן מבוקר וזאת על מנת להרוויח מהם כסף ולמלא את קופת המדינה המתדלדלת הג'ונגלים של קמבודיה נמצאים בסכנה ממשית ובעלי החיים הייחודיים הנמצאים בשטחה בסכנת הכחדה ממשית וזאת על אף המאמצים של המדינה לשמר אותם בשנים האחרונות ולהכריז על שטחים מסוימים במדינה כפארקים לאומיים מוגנים.

 

קמבודיה – מה לראות? מה לעשות?

בגלל שנים של שלטון קומוניסטי שאיים למחוק את כל השונות התרבותית ומאפייניה המרתקים של התרבות הקמבודית העתיקה חלה האטה בהתקדמות ובהתפתחות התרבות. בעידן הקומוניסטי הושמדו ספרים ויצירות אומנות רבות ועתיקות בעלות ערך גבוהה אך שרידים רבים ומבנים ארכיטקטוניים מתקופות קדומות נשמרו בצורה טובה וניתן לראותם פזורים בכל רחבים המדינה ונותרו עדות אלימת לתרבות מפוארת שהתקיימה לפני שנים רבות.

 

את יסודות התרבות הקדומה של קמבודיה ניתן לראות בבלט המלכותי של המדינה. במופעי הבלט של להקה זו ניתן לראות את יסודות הריקוד האומנות והתלבושות של המדינה כפי שהיו נהוגים לפני מהפכת הקמר-רוז' ולפני ניסיון מחיקת התרבות האלים של הקומוניזם.

 

עקב הפרעות רבות השנים של הקמר רוז' ענף התיירות של המדינה היה בהאטה לאורך השנים ועל כן מתחיל להתפתח רק בשנים האחרונות. שמורות הטבע של המדינה הולכות ומתפתחות והממשלה עושה מאמצים על מנת לאבזר אותן ולהפוך אותן לנגישות ונוחות יותר לתייר. יחד עם זאת רוב השטחים הקיימים כיום בקמבודיה בתוליים מאוד ונותנים תחושה של ראשוניות ואוטנטיות תרבותית שלהרפתקנים מבינכם תיתן אפשרות לחזות במציאות התרבותית כפי שהינה באמת וכפי שהתקיימה לפני עשרות שנים ולא מבעד לפריזמה תיירותית.

 

קמבודיה – מה חשוב לזכור? מה חשוב לדעת!

וויזה ואשרות כניסה: למטיילים ישראלים יש צורך בהנפקת אשרות כניסה לקמבודיה אותן ניתן להנפיק בנציגויות המדינה במדינות השכנות לה (וייטנאם, תאילנד, לאוס…)
מחלות וסכנות בריאותיות: כולה, צהבת, כלבת, טיפוס הבטן. יש להיוועץ במרפאות המטיילים ברחבי הארץ טרם נסיעתכם ולהצטייד בתרופות והחיסונים מתאימים.
שעון: השעון המקומי בקמבודיה מקדים את ישראל בחמש שעות.
חשמל: 220 וולט (אך אין צורך להתרגש.. אספקת החשמל לא סדירה בכל המקומות…)
מטבע: ריל.

אזהרות מטיילים וסכנות: עקב המצב הפוליטי השורר במדינה, ואי בהירות בנוגע לעתיד פעילותה של המחתרת הקומוניסטית הקיצונית הקמר-רוז' על המטיילים במדינה לנקוט משנה זהירות, להתרחק מהתקהלויות ובעיקר התקהלויות הנושאות אופי פוליטי. בשדות קמבודיה עוד פזורים מוקשים רבים טעונים מתקופת המלחמה הפנימית ועל כן חשוב להימנע מתנועה באזורים מבודדים ונידחים שלא בדרכים המקובלות ובטח שלא בשדות פתוחים וביערות נידחים שכן סכנת עלייה על מוקשים כיום היא סכנה ממשית בקמבודיה.

הוסף תגובה