פנמה

פנמה

פנמה- ארץ שהיא לא רק תעלה! על אף היות פנמה עורק תחבורה חשוב מאוד וציר כלכלי-מסחרי ראשון בחשיבותו לצי  הסוחר של יבשת אמריקה היא הרבה מעבר לכך. אז נכון שהיא המדינה המקשרת בין  אמריקה המרכזית לבין דרום אמריקה ונכון שהתעלה שנכרתה בה בתחילת המאה העשרים  על ידי האמריקאים מהווה את החיבור היחידי בכל אמריקה הגדולה שבין האוקיינוס השקט  לאוקיינוס האטלנטי אך למרות זאת היא לא רק תחנת מעבר. פנמה היא אחת מהארצות  היפות והמרשימות באזור מרכז אמריקה ואף אחת המתקדמות והמפותחות שבה.
 

אומנם היא פחותה בהתפתחותה לעומת קוסטה ריקה- השולטת ביד רמה בתיירות  במרכז אמריקה אך היא לא פחות יפה ממנה, לא פחות אטרקטיבית ממנה ואולי להפך-  היותה פחות מתויירת ופחות עמוסה בשיא עונת התיירות על ידי מטיילים עושה אותה לרבים  מהמטיילים לאטרקטיבית וקורצת אף יותר.
 

למחפשים אטרקציות צלילה וגלישה, בעלי חיים והמון טבע בשמורות טבעיות לצד התפתחות  מואצת, השפעה מערבית וגם די הרבה אנגלית שמקלה על התקשורת עם המקומיים-  פנמה היא המקום האולטימטיבי!

פנמה- כרטיס ביקור
שם מלא– הרפובליקה של פנמה
עיר בירה– פנמה סיטי
משטר– רפובליקה
אוכלוסייה– 3,191,000 נפש
דת– רוב התושבים נוצרים קתוליים.
שפה– ספרדית היא השפה הרשמית אך גם אנגלית היא שפה מאוד מדוברת.
מטבע – בלבואה
אקלים– פנמה היא בעלת אקלים טרופי קלאסי. העונה הגשומה בה היא בין החודשים  אפריל עד דצמבר. רמת החום בפנמה משתנה ככל שעולים לאזורים גבוהים יותר כך  שהשפלה על קו החוף חמה יותר ופסגות ההרים קרות ונעימות יותר. באופן זהה נעים גם אחוזי הלחות.

פנמה- היסטוריה
תושביה הקדומים של פנמה היו בני הקואבה והקוקולה שהתיישבו לפני אלפי שנים אבל התרבות שלהם הושמדה כמעט לחלוטין ממחלות שפשטו באזור עוד שנים לפני הגעת הכיבוש הספרדי לאזור המדינה. הספרדים הגיעו למדינה במאה ה-16 והיא שמשה עבורם כמעין תחנת מעבר בדרך לגלות את מדינות דרום אמריקה בכלל ופרו בפרט.
 

העניין בפנמה נזנח מעט בעיקר עקב נוכחות של שודדי ים באזורה דבר שהבריח ממנה אפילו את העיקשים שבספרדים שהעדיפו לוותר על נוכחות באזורה ולא להיתקל בשודדים שיטרפו את אוניותיהם. פנמה חזרה למרכז העניינים לאחר קבלת עצמאותה מהספרדים יחד עם שאר מדינות מרכז אמריקה אך העצמאות הזו הייתה באופן תיאורטי בלבד כי פנמה סופחה לשטחה של קולומביה שסירבה להכיר בעצמאותה עד שנות העשרים של המאה ה-20.
 

כבר מהמאה ה-19 החלו הצרפתים להתעניין בכריית "תעלת פנמה" שאמורה לחלק את המדינה בעזרת מיצר צר לשתיים ולחצוב מעבר בין יבשתי בין האוקיאנוס השקט לבין הים הקריבי ובכך לקצר את הקפת כל יבשת אמריקה הדרומית. הצרפתים ניסו לעשות זאת כבר במאה ה-19 אך נכשלו, אמנם הזכות לכרייה נותרה בידיהם. האמריקנים שאפו להגשים את חזון זה במאה העשרים ושלמו כסף רב הן לצרפת על זכויות הכרייה והן לקולומביה שטענה שפנמה עדיין בשטחה.
 

כריית התעלה הושלמה בסוף שנת 1914 על ידי ארה"ב שעל פי ההחלטות החזיקה בזכויות עליה וכתוצאה מכך על מיסי המעבר בה עד לשנת 1999, אז עברו הזכויות על התעלה המפורסמת לפנמה עצמה. ארה"ב לא חדלה להתערב בעניינים של פנמה לאורך כל המאה העשרים ופנמה נהנתה וסבלה מכך במקביל. אין ספק שלפנמה הייתה תועלת כלכלית רבה מהתערבותה של ארה"ב בענייניה אבל הפגיעה בריבונותה הייתה ניכרת.
 

היחסים בין פנמה לבין ארה"ב עלו על שרטון כאשר עלה שליט רודן בפנמה שחיסל את מתנגדי משטרו ואיים על היציבות הפוליטית במדינה בה חשקה ארה"ב. ארה"ב יצאה למלחמת בזק כנגד משטרו בפנמה והטילה על המדינה מכה מוחצת שלא הותירה לשליטים הרודנים שבה כל סיכוי.
 

לאחר המלחמה ההיא שבה היציבות לפנמה שהחלה לשקם עצמה משלטונות הרודנים שהיו נחלת העבר והעידן הדמוקרטי החל בה. בשנות ה-2000 באיחור רב העבירה לבסוף גם ארה"ב את השליטה בתעלה המפורסמת לפנמה עצמה ובכך תם עידן התערבות המדינות הזרות בזכויות התעלה החשובה המבתרת את יבשת אמריקה לשני חלקים.

פנמה- גיאוגרפיה, החי והצומח
פנמה היא עורק חשוב מאוד מבחינה גיאוגרפית והיא מהווה מעין גשר המקשר בין אמריקה התיכונה לבין אמריקה הדרומית. פנמה גובלת במערב בקוסטה ריקה ובמזרח בקולומביה. היא מדינה ארוכה וצרה אשר בחלק הצר ביותר שלה רוחבה 50 ק"מ בלבד. היא בעלת חופים ארוכים הן לשפת הים הקריבי והן לשפת האוקיינוס האטלנטי והיא אולי המקום היחידי בעולם בו בבוקרו של יום תוכל לשכשך רגליך במי הים הקריבי ולהספיק לתפוס צבע לשפת האוקיינוס השקט באותו היום!
 

אל מול חופי פנמה הקסומים הן בצד המערבי והן בצד המזרחי שרשראות איים רבות ואקזוטיות המשתייכות אף הן לפנמה עצמה ומהוות אתרי צלילה מועדפות בשל השוניות הייחודיות העוטפות אותם.
 

שטחים רבים בפנמה מיוערים ביערות גשם עבותים והממשלה השכילה להכריז עליהם כבר מזמן כשמורות טבע ופארקים לאומיים ובכך מצליחה לשמר את כמויות בעלי החיים והצמחייה הנדירה הגדלה בבתי גידול טרופיים אלה. בגלל היותה של פנמה פחות מתויירת ניתן לצפות ביערות שלה בבעלי חיים רבים יותר המפחדים פחות מבני אדם מאחר ותנועת התיירים בפנמה נמוכה הרבה יותר מאשר בקוסטה ריקה השכנה, שהפכה בשנים האחרונות ליעד תיירותי מועדף בהרבה.

פנמה- מה לראות ומה לעשות?
פנמה היא מיזוג אתני של תרבויות רבות. ניתן למצוא בה כמובן שרידים של תרבויות ספרדיות קדומות והספרדית היא השפה הרשמית בה אבל שותפים שרידי השבטים העתיקים גם עשרות אלפי מהגרים שהגיעו אליה ממדינות העולם לאורך השנים בשל מיקומה האסטרטגי ובשל עבודת כריית התעלה המורכבת ועל כן גם האנגלית היא שפה נפוצה בפנמה.
 

השפעותיה של ארה"ב ניכרות במדינה שהייתה תחת השפעתו של "הדוד סם" לאורך שנים רבות ולכן חגורת התעלה (השטחים המקיפים את תעלת פנמה המפורסמת) "מערביים" יותר לעומת האזורים הכפריים בהם דומה פנמה למדינות אחרות במרכז אמריקה, עם התיישבות מסורתית העוסקת בעבודות אומנות של גילוף בעץ, אריגה בצמר, קרמיקה ושאר מלאכות ועבודות יד.
 

פנמה היא גן עדן לצלילה ולצוללנים, ניתן לצלול בה את כל סוגי הצלילה מצלילת שנורקלים לחובבנים באיי פנמה הקריביים הנפלאים ועד לצלילות עמוקות יותר בעיקר באזור התעלה עצמה בה ניתן למצוא שרידים רבים של ספינות טרופות שטבעו בלב ים והפכו היום לאתרי צלילה מרהיבים.
 

לחובבי הספורט הימי שמעל פני הים- הגולשים- מהווה פנמה אטרקציה מיוחדת. ניתן לגלוש בחופיה הפאסיפיים (על שפת האוקיינוס השקט) וליהנות מגלים גבוהים וממועדוני גלישה נהדרים בחופים.

פנמה- דברים שחשוב לדעת וכדאי לזכור!
וויזה ואשרת כניסה- מטיילים ישראלים אינם זקוקים לוויזה או אשרת כניסה למדינה, אך בדומה למדינות שונות במרכז אמריקה יש להצטייד בכרטיס תייר אותו אפשר להשיג בשגרירויות פנמה בארצות השכנות.
מחלות וסכנות בריאות– מלריה, קדחת דנגי, קדחת צהובה וכלבת. מומלץ להיוועץ במרפאות המטיילים ברחבי הארץ על מנת לקחת תרופות וחיסונים מתאימים בהתאם למסלול הטיול שלכם בטרם עזיבתכם את הארץ.
חשמל– 110 או 220 וולט (תלוי במקומות)
שעון– שעון פנמה מאחר את השעון הישראלי ב-7 שעות בדיוק.
מטבע– בלבואה, זהה בצורתו לדולר האמריקאי ועל כן ניתן לשלם ברחבי המדינה גם בדולרים.
עלויות מחייה– עלויות המחייה בפנמה יקרות יותר מאשר בשאר המדינות של מרכז אמריקה אך עדיין רמת המחייה מבחינה כלכלית עבור תייר ישראלי תחשב נמוכה.
דרכי הגעה ותחבורה– רבים מהמטיילים משתמשים בפנמה כחוט המקשר בין דרום אמריקה לבין אמריקה המרכזית והיא משמשת תחנת מעבר עבור אותם מטיילים שסיימו כעת את "הגל העולה" של הטיול הקלאסי בדרום אמריקה ורוצים טעימה גם מאמריקה הלטינית.

הוסף תגובה