בליז

בליז

בליז היא מדינה קטנה וצעירה מאוד עוד  לא בת 30 שנה הנמצאת באמריקה המרכזית ושמחה להציע לכם ביקור משונה וקצת הזוי במדינה שנמצאת בימים אלה בחבלי לידתה, המנסה לייצב את התרבות שלה, להתמודד עם הרצון העז להיות כמו העולם המערבי מחד אך לשמור על ייחודיות מאידך, למלא את קופת המדינה המתדלדלת ע"י הגירה פנימית אך להימנע מהשתלטות המוני אסייתים שמהגרים  אליהם מן הצד השני- זו בליז! אהה כן… ויש בה גם את אחד מאתרי הצלילה היפים והמרהיבים בעולם!

בליז- כרטיס ביקור
שם מלא– בליז
עיר בירה- בלמופן
משטר- דמוקרטיה פרלמנטארית
אוכלוסיה – 279,457 נפש
שטח– 22,966 קמ"ר (כלומר צפיפות בני האדם היא 12 איש לקמ"ר!)
מטבע– דולר בליזי
שפות– אנגלית (שפה רשמית) וספרדית.
מזג האוויר- בליז בעלת אקלים המאפיין את מדינות מרכז אמריקה, האקלים הטרופי הוא לח  ברובו ומושפע מסופות הוריקן הנוצרות בים הקריבי ולעת אף מכות בחוף.

בליז- קצת היסטוריה
בליז כמו רוב מדינת אמריקה קושרת את ההיסטוריה התרבותית שלה עם התיישבות בני המאיה שהתפרסו לפני מאות שנים בכל רחבי יבשת אמריקה והקימו מקדשים ואתרי פולחן גם בשטחה. לאחר היעלמותה המסתורית והגעת מגלי עולם מן המערב התיישבו בבליז מלחים אנגלים שספינתם נטרפה בלב ים. זו היא תחילתה של התיישבות המהגרים המערביים על אדמת בליז. בליז הופכת להיות קולוניה רשמית של אנגליה במאה ה-18 והתושבים האנגלים שבה משתמשים באוצרות הטבע הלא רבים של המדינה (בעיקר עצים ויערות עבותים) אותם הם כורים ושולחים למערב. "בליז" מכונה בפי הממלכה הבריטית "הונדורס הבריטית" ורק בשנת 1964 משונה שמה באופן רשמי ל"בליז" אחרי שהופכת קולוניה עצמאית של הממלכה הבריטית. לאחר מאמצים רבים שלוו בלחצים כבדים שהופעלו ע"י כוחות מקומיים בבליז מוכרזת בה העצמאות רק בשנת 1981 והיא מתנתקת כמעט באופן מלא מהממלכה הבריטית אך נחשבת עד היום כחברה עצמאית בממלכה המאוחדת הבריטית וכפופה באופן כזה או אחר למלכת אנגליה. 

בליז- גיאוגרפיה החי והצומח
בליז היא מדינה קטנה מאוד השוכנת לחופי הים הקריבי, היא גובלת בגואטמאלה בדרום (שעד היום טוענת בחלקים נרחבים מהמדינה הם בכלל שטחה שלה) במקסיקו בצפון ונמצאת במרחק של 70 ק"מ ימיים להונדורס (מפריד ביניהם מפרץ הונדורס של הים הקריבי.
 

בליז ברובה היא מדינה מישורית בדרומה נמצאת שרשרת הרי המאיה שבשיא גובה במדינה נשאת לרום של 1160 מ'. בעבר הייתה המדינה מיוערת מאוד אך כיום לאחר בירוא יערות רבים בה נותרה עם פגיעה אנושה בחיי החי והצומח בה וזאת בשל הרצון של הממשלה להיחלץ ממשבר כלכלי קשה שפקד אותה בשנים האחרונות ומכירת העצים בה למדינות שונות.
 

בליז ידועה בכל העולם בשוניות האלמוגים המרשימות שנמצאות בשטחה. צוללנים מכל רחבי עולם עושים דרכם אל שוניות בליז על מנת לצלול צלילות עמוקות אך גם צלילות שנורקל קצרות יכולות להיות אטרקציה עבור הצוללן המתחיל. השוניות של בליז מוכרות כיום על ידי ארגון האו"ם העולמי "אונסק"ו" כאתר מורשת עולמי.

לחופי בליז ביום הקריבי שרשרת איים המשויכים אף הם למדינה כאשר הגדול בהם הוא סאן פדרו שהיא אף אחת הערים היפות והייחודיות של בליז שאף זכה לאזכור בשירה המפורסם של מדונה "La Isla Bonita"   – שם שרה מדונה: Last night I slept in San Pedro…" האיים של בליז ידועים בהיותם מרהיבים ביופיים ייחודיים וקטנים, לתייר הישראלי תוכל להיות זאת טעימה מהחיים על אי בודד או אם תרצו- רובינזון קרוזו לזמן מוגבל.

בליז- מה לראות ומה לעשות? התרבות של בליז ייחודית מאוד במאפיינה. זו מדינה שמחינה תרבותית נמצאת היום בתהליכי התהוות וגיבוש של מוטיבים לאומיים סביבם אפשר לגבש מדינה, מהות ותרבות לאומית. היא מפגש תרבויות נדיר של מזרח רחוק, תרבות המאיה ותרבויות המערב האירופאיות שכן אזרחיה הם גואטמאלים לשעבר, צאצאי בני המאיה הדוברים את השפות הקריאוליות לצד מהגרים רבים מאסיה ומארצות המזרח הרחוק והודו וכולם מושפעים מאוד מהתרבות הבריטית שנותנת בבליז את אותותיה עד היום (לדוגמא שטרות הכסף עדיין מעוטרים בדיוקנה של המלכה אליזבת) השפה הרשמית כאמור- אנגלית.
 

האטרקציה המרכזית בבליז היא כמובן הצלילה ועל כן רוב המבקרים בה הם צוללנים שרוצים לבקר באתרי השוניות היפים והמפוארים בעולם. לחופיה של בליז קיימים בתי ספר רבים לצלילה בהם ניתן לעבור הכשרה מקצועית לצלילה במים רדודים ואף יותר מכך וכמובן לצלול בשוניות המרשימות.
 

הערים הגדולות של בליז ובראשן "בלמופן" הבירה די משעממות וחסרות כל ייחודיות תרבותית. המדינה בכללותה מאוד צעירה וצפיפות האוכלוסין בה כאמור נמוכה מאוד ועל כן התייר יכול מאוד ליהנות מצפייה במפגש התרבותי המעניין מאוד של בני בליז וצורת החיים בדו-קיום בזה לצד זה.
 

אם מבקרים בבליז שווה שלא לפספס ביקור באחד מהאיים הקטנים של בליז או באי "סן-פדרו" שהוא כבר די גדול ומיושב או באזור איי "טובקו" שרשרת איים קטנה מאוד עליהם הקימו מספר "צימרים" וניתן להגיע אליהם בסירות מנוע קטנות וליהנות מהחוויה הייחודית של חיים על אי בודד עם עוד מספר מצומצם מאוד של אנשים.

בליז- דברים שחשוב וכדאי לזכור
וויזה ואשרות כניסה- ישראלים זקוקים לאשרת כניסה לבליז המונפקת במעברי הגבול אליה. על התייר הנכנס לשלם אגרה של כ- 25 דולר אמריקאי.
סכנות בריאות ומחלות– מלריה, טיפוס הבטן ושלשולים, קדחת הדנגי. יש להיוועץ במרפאות המטיילים ברחבי הארץ טרם יציאתם לטיול לטול כדורים מתאימים ולהתחסן.
שעון- השעון המקומי בבליז מאחר את השעון במדינת ישראל ב- 9 שעות.
חשמל- 110 וולט
עלויות- העלויות בבליז אינן זולות כמו בכל מרכז אמריקה, השהות בה די יקרה כמו גם המיסים הרבים אשר המדינה מטילה על התייר הנכנס עליה ועל כן הביקור בבליז הופך להיות יקר יותר מבכל שכונותיה באמריקה הלטינית.
דרכי הגעה- אם לא מגיעים אל בליז דרך האוויר (לא מומלץ בהכרח) ניתן לחצות את הגבול אליה דרך הים מגואטמאלה באזור לווינגסטון (גואטמאלה) לפונטה גורדה (בליז) או דרך העיר סאן איגנסיו (בליז). ניתן גם לשוט במעבורת מבליז ואליה גם דרך מפרץ הונדורס המקשר בינה לבין חופי הונדורס השכנה.

הוסף תגובה