בלגיה – Belgium

בלגיה – Belgium

בלגיה, ממלכה קטנה "הכלואה" בין מעצמות ענק כגרמניה וצרפת מנסה לשמור על ייחודיותה לאורך השנים. על אף ההשפעות החיצוניות הניכרות בה מצליחה בלגיה להיות מעין פנינה קוסמופוליטית ייחודית בלב ליבה של אירופה. כממלכה ניטראלית זכתה בתואר בירת האיחוד האירופי והיא גדושה במרכזי שלטון וממשל של האיחוד כולו מה שהופך אותה למרכז החיים האירופי. בנוסף כמובן לא ניתן להתעלם מהשוקולד הבלגי שהוא כנראה השוקולד המשובח בעולם, הבירות הבלגיות והמטבח הבלגי שמהווה מפגש מרתק של קולינריות אנינה לחיך.

בלגיה – תעודת זהות
שם: ממלכת בלגיה
עיר בירה: בריסל
משטר: מונרכיה חוקתית
אוכלוסיה: 10,424,000 נפש
שטח: 30,528 קמ"ר
דת: כ-75% מהאוכלוסייה נוצרים קתולים.
שפה רשמית: הולנדית (פלמית), צרפתית, גרמנית.
שעון: השעון המקומי בבלגיה מאחר את שעון ישראל בשעה אחת.
מטבע: אירו (יורו- מטבע האיחוד האירופי).
אקלים: בלגיה היא מדינה קטנה המאופיינת במעין תא אקלים מרכז אירופאי אופייני. מזג האוויר בה אינו נתון לשינויים מרחיקי לכת. החודשים החמים בין אפריל לספטמבר מאופיינים במזג אוויר נוח יחסית, אם כי דווקא החודשים יולי-אוגוסט שנחשבים שיאו של הקיץ הם גם החודשים הגשומים ביותר. השמיים בבלגיה ברוב ימות השנה קודרים ואפרוריים ועל כן אין ספק שמטריה ומעיל הם ציוד אלמנטארי בעת טיול בבלגיה ותמיד טוב שיהיו בהישג יד.
תחבורה: אמצעי התחבורה הציבורית בבלגיה זולים ונוחים מאוד. רשת האוטובוסים פרוסה ביעילות ומקשרת בין הערים השונים, עם זאת נוכח הפריסה הנרחבת של הרכבות בבלגיה נוח, מהיר ויעיל הרבה יותר להשתמש בהן. למעשה בבלגיה פועלות שלוש מערכות שלרכבות: רבות "בין ערים" (Inter-City) רכבות "בין-איזוריות" (Inter-Regional) ורכבות פנימיות- אלו רשת החשלמיות ורכבות המטרו הפועלות בבריסל הבירה ובאנטוורפן.

בלגיה – מידע כללי
בלגיה היא מדינה קטנה בלב יבשת אירופה הגובלת בהולנד בצפון, בגרמניה ובלוקסמבורג במזרח, בצרפת בדרום וביום הצפוני במערב. בירתה של בלגיה היא בריסל שהיא גם שם של אחד מבין שלושת מחוזות המדינה- בריסל, פלנדריה, וולוניה. בלגיה היא מונרכיה חוקתית המשולבת עם דמוקרטיה פרלמנטארית, בראשה עומד מלך, אך היא מתנהלת במעין דמוקרטיה פרלמנטארית בעוד מוסד המלוכה בה הוא בעיקר שריד היסטורי מסורתי של אורח החיים שהיה נהוג בממלכה הבלגית מזה מאות שנים. בלגיה הייתה מבין המדינות הראשונות שהיוו את גרעין האיחוד האירופי ועל כן היא חברה כיום באיחוד האירופי ואף העיר בריסל מכהנת כבירתו של האיחוד כולו.

בלגיה – קצת היסטוריה
בלגיה השוכנת בין מעצמות אירופאיות מוכרות לאורך כל ההיסטוריה כצרפת, גרמניה, אנגליה (שכנתה מעבר לים הצפוני) ואף ספרד ראו בה קרקע פורייה ונוחה להפגנות כוח, כיבושים והתרחבות של מעצמותיהם לאורך ההיסטוריה ועל כן לא פלא שבלגיה ידעה כיבושים רבים "חילופי ידיים" ושלטון בין מדינות שונות מה גם שעיצב את תרבותה ואופייה של בלגיה כמדינה היונקת את שורשי התרבות והמסורת שלה הן משורשיה הפלמיים (שמקורם בהולנד) הן משורשיה הגרמניים והן משורשיה הצרפתיים. על כן ולא בכדי שלושת השפות הללו מהוות שפות רשמיות בבלגיה, ועל אף שהאנגלית אינה מוגדרת בה כשפה רשמית רוב הבלגים דוברים אנגלית כשפה שנייה ולעיתים אף ראשונה.

המאה ה-14 היו הימים בהם עלתה בלגיה על המפה האירופאית כאחד האזורים המשפיעים והחשובים באירופה. היו אלו ימים שבלגיה הייתה בשליטה של הדוכס לבית בורגון מצרפת. אז הייתה בלגיה כמרכז כלכלי תעשייתי ואומנותי. פרחו בה תעשיית הטקסטיל והאריגים שגם יוצאו ליעדים רבים ברחבי אירופה דרך נמל אנטוורפן שהיה לאחד הנמלים החשובים באזור. תקופה זו של "תור הזהב" הבלגי לא האריך ימים והשקיעה הגיעה במאה ה-15 אז נפלה בלגיה בידיהם של הספרדים שמיררו את חייהם של הבלגים והביעו לתקופה של דעיכה אפרוריות וניסיונות חוזרים ונשנים של הבלגים לעצמאות מחד ושל הספרדים לדיכוי המרידות מאידך מה שהביא ללא מעט סכסוכים מלחמות ומתחים.

לבסוף לאחר שקיעתה של האימפריה הספרית ובעקבו מאבקים ומלחמות כמו גם קרבות נפוליאון במאה ה-19 הוקמה הממלכה המאוחדת של ארצות השפלה אשר כללה את בלגיה הולנד ולוקסמבורג. עם זאת בשנת 1830 בעקבו מרד של האוכלוסייה הקתולית הבלגית נפרדה בלגיה מהממלכה המאוחדת והקימה את הממלכה הבלגית העצמאית כפי שהיא מוכרת לכולנו מאז ועד היום. בזמן מלחמות העולם הראשונה והשנייה ניסתה בלגיה לנקוט קו ניטראלי ולא לקחת צד בסכסוך הכלל אירופאי, בשני המקרים הדבר לא עזר לה ובמלחמת העולם השנייה נכבשה על ידי גרמניה הנאצית תוך זמן קצר.

לאחר תום מלחמת העולם השנייה חזרה בלגיה לעצמאותה ואף המשיכה לנקוט קו ניטראלי תוך התבססותה כמרכז אירופאי חשוב בתחום הדיפלומטיה. לא בכדי המטות של האיחוד האירופי הוקמו בבלגיה והיא מכהנת כבירה של האיחוד כולו. היא מהווה מוקד מרכזי בתחום המשפט הבינלאומי ודיפלומטים רבים פועלים בתחומה הן בתחומי מנהלת האיחוד האירופי, הן בתחומי זכויות האדם והן בתחומי הסחר הכלכלי האירופאי והבינלאומי.

בלגיה – סביבה וגיאוגרפיה
בלגיה היא אחת מבין שלושת מדינות המישור האירופאי- שותפה עם הולנד ולקוסנבורג בתא שטח קטן זה. היא תחומה בין מדינות גדולות ממנה כמו גרמניה וצרפת, אך היא שומרת על ייחודיותה הן מבחינת השלטון והמשטר והן מבחינת תא השטח הגיאוגרפי שלה. בשטחה הצפוני מאופיינת בלגיה באזורים מישוריים יותר ואילו דרומה מאופיין ברכסים הררים אשר המפורסם בהם הוא רכס הרי הארדנים הנישא לגבהים ומספק נופים מרהיבים לטיולים באזור. רצועת החוף של בלגיה לחופי הים הצפוני במערב המדינה מהווה את מרכז אתרי הנופש של המדינה. קו החוף אינו ארוך במיוחד ונפרש לאורך של 65 ק"מ בסה"כ ועם זאת נראה כי הבלגים הצליחו למקסם אותו לטובת תיירות וקיט בצורה נהדרת.

בלגיה – מה לראות ומה לעשות?
בלגיה כאמור היא מדינה קטנה, אך אין הדבר אומר שהיא נטולת ייחוד. הבלגים ידועים בכל העולם בזכות השוקולד הבלגי המשובח שקנה לעצמו שם עולמי. תוכלו למצוא ברחבי בלגיה ובעיקר בתוככי בריסל הבירה לא מעט חנויות של שוקולד יוקרתי. חנויות השוקולד בבלגיה נראות כמי שהיו חנויות בוטיק יוקרתיות (ואל דאגה- המחירים בהתאם, מעולם לא שילמתם כל כך הרבה עבור קוביית שוקולד). הבירה הבלגית אף היא מוכרת ומשובחת ולסיום החלק הקולינארי המטבח הבלגי המאופיין ברובו במאכלי ים גם הוא עשיר ולרוב ערב לחיך.

מבחינה תרבותית תרמו הבלגים תרומה חשובה לתחום האומנות בהמצאתם את צבעי השמן. לא בכדי חלק מיצירות האומנות והציירים החשובים לאורך ההיסטוריה פעלו בבלגיה או עשו את צעדיהם הראשונים בה. ברחבי בלגיה פרוסים לא מעט מוזיאונים לאומנות והבלגים מתהדרים באנינות הטעם האומנותית שלהם ובייחודיות של ציורי השמן שציורו ברחבי המדינה.

למטיילים מביניכם בלגיה מציעה את דרום המדינה, השטח ההררי ברובו נפרש על פני שטח רכס הרי הארדנים הנחשב לאחד הרכסים הציוריים והיפים ביותר באירופה. עשרות מסלולי טיול נפלאים מוצעים למטיילים שרוצים ליהנות מפסגות מוריקות בקיץ ומושלגות בחורף, נהרות, מפלים ומגוון מסלולי הליכה למיטיבי לכת ומסלולי נסיעה ונקודות תצפית למיטיבי לסת.

בעונת החורף לובשת בלגיה לבן (בעיקר בחלקה הדרומי) ומתכסה כולה במעטה שלג. ההרים המושלגים הופכים להיות אתרי סקי פופולאריים והבלגים יוצאים להחליק במדרונות ההרים. לעומת זאת בעונת הקיץ מוקד האטרקציות הופך להיות חלקה המערבי של המדינה לאורך חופי הים הצפוני. עיירות קיט נפלאות פותחות את שעריהן לתיירות פנים וחוץ המגיעה בהמוניה ליהנות מרצועת החוף ומשלל בילויים ופעילויות לכל המשפחה.

בתוככי הערים ובבריסל הבירה בפרט תוכלו למצוא מגוון אתרים בעלי אופי דיפלומטי וקוסמופוליטי. בריסל האי צומת חשוב הן למשטר הבלגי- תוכלו לבקר בארמון המלוכה הבלגי בבתי הפרלמנט ובשאר מבני המשטר ולצידם גם להתרשם מכל מוסדות השלטון של האיחוד האירופי בכללותו. בריסל עמוסה כולה בצירים של האיחוד האירופי, עובדי שגרירויות ודיפלומטים הגודשים אותה לאורך כל ימות השנה ועל כן היא בעלת ניחוחות כלל עולמיים ייחודיים.

בלגיה – דברים שחשוב לדעת וכדאי לזכור
ויזות ואשרות כניסה: ישראלים אינם זקוקים לויזות או אשרות כניסה ייחודיות לתוך בלגיה לשהות כתיירים עד לתקופה של שלושה חודשים.
שעון: השעון המקומי בבלגיה מאחר את שעון ישראל בשעה אחת.
חשמל: 220 וולט.
מטבע: אירו (יורו- מטבע האיחוד האירופי).
עלויות: בלגיה אינה נחשבת למדינה זולה כלל וכלל. מאז כניסת האירו כמטבע איחוד אירופי העלויות במדינה אף האמירו. עם זאת העלויות של התחבורה יחסית זולים, וזאת בשל המרחקים הקצרים בין המוקדים השונים במדינה. ההוצאה המרכזית בבלגיה היא הוצאת הלינה. המלונות בבלגיה אינם זולים, לרוב קשה מאוד למצוא מלונות במחירים סבירים בערים הגדולות מה

 

הוסף תגובה