סינגפור- Singapore

סינגפור- Singapore

סינגפור היא עיר מדינה או מדינה שהיא עיר. סיפורה המרתק של פיסת הארץ הקטנה הזו שנועדה לכישלון כלכלי חרוץ (מה ניתן לצפות מאסופה של מיעוטים אתניים ומהגרים מהמדינות השכנות שנכפתה עליהם עצמאות ללא רצונם), ללא כל משאבים טבעיים או ענפי כלכלה בולטים ולמרות הכל הצליחה להפוך עצמה לסיפור הצלחה משגשג. אין ספק כי זו אחת הדוגמאות הבולטות של סיפורי סינדרלה כלכליות על פני הגלובוס. סינגפור כיום היא מעצמה כלכלית וטכנולוגית, אחת המדינות העשירות ביותר באסיה אשר צועדת בגאון לצד מדינות מערביות אחרות הוותיקות ממנה בהרבה והגדולות ממה באלפי מונים. סינגפור היא מיקרוקוסמוס מרתק, שילוב אתני מיוחד המשלב דתות, תרבויות, טעמים, ריחות, אוכל, מנהגים וחגים והכל בפחות מ- 45 קמ"ר! איך זה אפשרי? ויותר מכך- איך מתרגמים נתונים כאלה לסיפור הצלחה? סינגפור היא הדוגמא המושלמת לכך.

סינגפור- כרטיס ביקור
שם: רפובליקת סינגפור
בירה: סינגפור
משטר: רפובליקה בעלת מאפיינים סמכותניים (דמוקרטיה חלקית)
שטח: 692 קמ"ר
אוכלוסייה: 5,237,000
שפה: אנגלית, מלזית, מנדרינית
מטבע: דולר סינגפורי
אקלים: האקלים הסינגפורי חם ולח כמעט בכל ימות השנה. הטמפרטורה הממוצעת בימים 30 מעלות (ובלילות לא פחות מ-20!) אחוזי הלחות גבוהים מאוד לאורך כל ימות השנה ונעים סביב 75% בממוצע. בשל מיקומה של סינגפור סמוך מאוד לקו המשווה האקלים בה יחסית יציב לאורך כל ימות השנה הן מבחינת ימי השמש והן מבחינת כמויות המשקעים.

סינגפור- קצת היסטוריה
ראשיתה של סינגפור מבחינה היסטורית היא כעיר נמל קטנה בשם טמסק. השולטים הראשונים באזור סינגפור של היום היו אנשי אימפריית סריוג'איה שמרכזה היה באי סומטרה. האגדה מספרת שהקמתה נבעה מהתקלות מקרית של נסיך מסומטרה באריה שבאותם ימים סימל אות למזל טוב. בעקבות המפגש החליט להקים את "סיגפורה" (עיר האריה) במקום. שמה של העיר "סינגפורה" הפך שגור ונפוץ והוא זה שליווה אותה לאורך שנים ארוכות ולמעשה עד לימים אלו. את שגשוגה המודרני חבה סינגפור לשלטון הבריטי שהעלה אותה על המפה במסגרת כיבושי האימפריאליזם של המאה ה-19. הבריטים שהחליטו להילחם במסעות כיבושיו של נפוליון ולבלום את התפשטותה של צרפת ברחבי אסיה החלו להחזיק באזור סינגפור כשליטה בריטית. עיר הנמל שהוקמה בסינגפור הפכה להיות תחנת מעבר משגשגת ומקום התיישבות מועדף על ידי סוחרים בריטים רבים שמצאו בה מקום נהדר להשתקע בו ולעסוק בו במסחר. צמיחתה של סינגפור הייתה מואצת בסוף המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20. הבריטים שדרגו את העיר הקטנה ממעמד של עיירה חסרת חשיבות ומלאה במחלות לעיר נמל פורחת ומשגשת.

תור הזהב הבריטי תם במלחמת העולם השנייה, אז הובסו הבריטים ע"י היפנים בגזרת סינגפור והעיר עברה לשליטה יפנית בתקופת המלחמה, אם כי הושבה בסופו של דבר לאחר כניעתה של יפן שוב לידיים בריטיות. אומנם הבריטים הצליחו להשיב לעצמם את סינגפור מבחינה טריטוריאלית, אך את התבוסה המשפילה ליפנים לא יכלו למחות. הדבר עורר אצל התושבים הסינגפורים רגשות לאומיים עצמאיים.

בשנות השישים של המאה העשרים התאחדה סינגפור עם מלזיה איחוד שהחזיר שנתיים בלבד ובשנת 1965 התפצלו שתי המדינות ובכך הפכה סינגפור למדינה זעירה ועצמית. עיר שהיא מדינה או יותר נכון: מדינה שהיא עיר. סינגפור שהייתה בראשית דרכה המודרנית עיר של מיעוטים ומהגרים (קצת סינים, קצת מלזיים, קצת הודיים) לא רצתה בעצמאות זו, המדינה נטולת המשאבים הטבעיים הייתה אמורה להיות נידונה לכישלון כלכלי אך הודות למאמצים וניהול נכון הצליחו מנהיגיה בראשית דרכה להפוך אותה לבירת הטכנולוגיה וכאחת המדינות המצליחות והמשגשגות ביותר באסיה מבחינה כלכלית.

כיום ממוקמת סינגפור במקום ה-176 בעולם, היא מדינה מפותחת מודרנית ואחת היצרניות הטכנולוגיות הבולטות באסיה אם לא בעולם כולו.

סינגפור- גיאוגרפיה, על החי והצומח
שטחה הטריטוריאלי הרשמי של סינגפור הוא אומנם 692 קמ"ר, אך בהתחשב בעובדה שהיא מורכבת מאי מישורי אחד גדול (סינגפור) ועוד מעל ל- 50 איים זעירים הפזורים לא הרחק ממנו חלקם מוקצים לטובת תעשייה וחלקם לטובת תיירות ונופש. עקב כך ניתן לומר ששטחה היבשתי לא עולה על 45 קמ"ר. 50% משטחה של המדינה הזעירה הם שטחים אורבאניים מה שמותיר 40% של שטחים טבעיים: צמחייה ומים, אם כי גם אחוז זה הולך ומצטמצם בצורה ניכרת ע"י יבוש בל אגמים, יבוא אדמה ממדינות שכנות ובירוא של יערות על מנת להקים עוד ועוד אזורים עירוניים ליישוב האוכלוסייה הגדלה בקצב מהיר ולפיתוח עוד אזורי תעשייה יבשתיים. בצפונה גובלת סינגפור עם מלזיה, החיבור היחידי אל היבשה המלזית היא באמצעות מעבר יבשתי מלאכותי ואילו בדרומה מפריד ים בינה לבין אינדונזיה שכנתה מדרום.

סינגפור- מה לראות ומה לעשות
סינגפור היא ערב רב של דתות, תושבי סינגפור שבעבר היו מהגרים שהגיעו אליה ממדינות האזור (סין, מלזיה והודו) נוהגים לחגוג את החגים הדתיים של כל הדתות המקובלות על ידי בני המקום (ביניהן: נצרות, אסלאם, בודהיזם וגם קבוצות אתניות של עובדי אלילים). אין ספק שסינגפור היא דוגמא מצוינת לאמירה: "יש לי יום יום חג, יש לי חג יום יום…" הסינגפוריים חוגגים את כל החגים של כל שלושת הדתות ולכן לא מפתיע יהיה לחגוג לאורך השנה את ראש השנה הסיני במצעדים ברחובות ובתהלוכות דרקונים ותלבושות סיניות צבעוניות ומרהיבות עין, את חודש הרמאדאן ושבירת הצום מידי ערב על ידי התושבים המוסלמיים, את חגיגות הפולחנים הבודהיסטים וגם כמובן את חגיגות הכריסמס וקבלת השנה החדשה בסליבסטר.

על אף המודרניזציה ההולכת וגואה בסינגפור של השנים האחרונות יש הקפדה רבה של התושבים המקומיים על שימור הזיקה למסורת האתנית והדתית שלהם. ניתן לראות זאת גם על ידי לימור האנגלית כשפה רשמית תוך הקפדה על לימוד השפה המסורתית של בני כל עם מתוך רצון לשמור על המסורת.

המטבח הסינגפורי הוא תאווה לחיך ולעיניים. לא בכדי זכתה סינגפור לכינוי "בירת האוכל של המזרח". יש במטבח הסינגפורי שילוב מרתק של ניחוחות וטעמים. המטבח הסינגפורי הוא תוצאה של מפגש אנין טעם בין המטבח הסיני, המטבח ההודי והמטבח המאלזי. ניתן ליהנות ממאכלים אוריינטאליים מעניינים כמו גם מיני פרות טרופיים מיוחדים אותם ניתן למצוא רק באזורים אלה הסמוכים לקו המשווה.

קניות בסינגפור היא אטרקציה תרבותית משל עצמה. אומנם כיום בכל המזרח רווח סגנון הקניות של שווקים מקורים, וקניונים המוכרים חיקויים של הכל מהכל, אבל אין ספק שסינגפור היא השולטת ואולי אם כל קניוני החיקויים והקניות בזול. הקניות כאן הן חוויה של ממש. המונים קניונים, שווקים מקורים, דוכנים וכד' יציעו לכם לקנות כל מה שרק תרצו (וגם מה שחשבתם שאתם רוצים ואולי אפילו מה שכלל לא רציתם!) הקניות בסינגפור הם חוויה לעיניים, אם אתם יודעים שיש לכם נטייה כפייתית לבזבזנות שמרו היטב על הארנק!

הודו הקטנה, רחוב ערב, וצ'יינה טאון הם שמות האזורים בהם מרוכזים התושבים ההודיים, המוסלמיים והסיניים (בהתאמה). בעבר היו אזורים אלה מובחנים הרבה יותר מבחינה תרבותית והסיור בהם היה בעל ניחוחות מסורתיים אתניים ייחודיים יותר. היום גלי הגלובליזציה וחלוף עידן המסורתיות לא פסחו גם על אזורים אלה ויש תחושה חזקה של ירידת המסורתיות, אך עדיין אזורים אלו נשמרו בסגנון הייחודי שלהם (אם כי פחות מבעבר). בכל אחד מהם תוכלו למצוא אזורים מערביים של בילוי, קניות אוכל וכד' ויחד עם זאת הם עדיין שווים ביקור כל אחד בנפרד.

סינגפור- דברים שחשוב לדעת וכדאי לזכור
ויזות ואישורי כניסה– אין צורך בהוצאה ויזה מיוחדת בטרם הגעתכם לסינגפור (אשרת כניסה ל-14 ימים מתקבלת אוטומאטית וניתן להאריכה ע"י בקשה גם לחודש, מעבר לכך העניין הופך להיות מסובך ומורכב). מחלות וסכנות בריאותיות- אין כל סכנות בריאותיות מיוחדות.
שעון– השעון המקומי בסינגפור מקדים את שעון ישראל ב-6 שעות
חשמל– 220-240 וולט
מטבע– דולר סינגפורי
עלויות– סינגפור נחשבת יקרה הרבה יותר ממדינות שכנות לה באזור דרום מזרח אסיה. עלויות הלינה כאן יקרות, והאוכל אף הוא אינו זול. יחד עם זאת עם מצליחים לרסן את תאוות הקניות ניתן לצאת מטיול קצר בסינגפור בלי חור גדול מידי בארנק.
תחבורה– כיאה למדינה מודרנית סינגפור מרושתת היטב על ידי רשתות של אוטובוסים עירוניות, רכבת תחתית מצוינת ומנויות. הנסיעה בתחבורה ציבורית נוחה, קלה, יעילה והכי חשוב די זולה. יחד עם זאת מאחר ורוב מוקדי העניין של סינגפור קרובים זה לזה וגם כך אין מדובר במדינה גדולה כל כך נסו ללכת כמה שיותר ממקום למקום ובכך תוכלו ליהנות הן מנופיה ובעיקר לא לעמוד בפקקים ועומסי התנועה בשעות הבוקר ובשעות אחה"צ.

אזהרה ענישה מוגברת!
סינגפור היא אחת המדינות המערביות המשמעתיות ביותר הקיימות כיום. השלטון הסינגפורי רואה בחומרה כל חריגה משעתית מכללי ההתנהגות הנורמות הנהגות והמקובלות בסינגפור. לאחרונה קיימת מגמה של שחרור קל של הרסן אך עדיין מוטלים עונשים כבדים על שימוש בסמים (מוות בירייה), השלכת פסולת ברחוב (קנס בסך 1000$), יריקה, זריקת מסטיקים או מכירתם וכד'. הענישה מגוונת ומתחילה מקנסות שמנים ויכולה להסתיים גם במאסר מלקות ואפילו עונש מוות! שימו לב שלא כל אורחות החיים המקובלות עלינו במדינות העולם המערבי בכלל ובישראל בפרט יתקבלו בסבר פנים יפות בסינגפור. הקפידו לשקול מעשיכם שמא תאלצו למצוא עצמכם בדין ובדברים עם השלטונות המקומיים.

הוסף תגובה