איסלנד – Iceland

איסלנד – Iceland

איסלנד, ארץ הטבע הגעשית שהעולם המערבי טרם גילה. מדינת אי קסומה, שהיא מצד אחד חלק מאירופה הקרובה והמוכרת ועדיין כל כך פראית שונה ובלתי מתויירת. איסלנד מציעה למטיילים בה חוויות עוצמתיות של טבע פראי, נופים עוצרי נשימה, תופעות גיאולוגיות המתרחשות דרך קבע והופכות את פני הקרקע לברי חלוף. רק כאן ניתן למצוא הרי געש הטובלים בקרחוני עד, נופי שדות בזלת רחבי ידיים המתנפצים אל שדות קרח וקרחונים צפים שהגיעו לכאן הרחק מאזור הקוטב והכל באקלים קוטבי, טמפרטורות נמוכות ימים שמתארכים לתוך שעות הלילה ותופעות מדהימות של "זוהר צפוני" הצובע את שמי הלילה באור יקרות בשלל צבעים מרהיבים. איסלנד זו ארץ הטבע של אירופה, וכל שאמרנו הוא אפילו לו קצה קצהו של הקרחון…

איסלנד – כרטיס ביקור

שם: איסלנד
בירה: ריקיאוויק
משטר: רפובליקה
אוכלוסייה: 319,000 נפש
שפה רשמית: איסלנדית
מטבע: קרונה איסלנדית
אקלים: מזג האוויר באיסלנד נוח יחסית למיקומה הקוטבי על אף שכמויות המשקעים על האי רבות וימי השמש בו ספורים (אפילו בעונת הקיץ) החודשים החמים ביותר הם יולי ואוגוסט ואילו החודשים הקרים ביותר הם דצמבר וינואר. ככל שמתקדמים לתוך פנים המדינה האקלים בה נוח ובהיר יותר ואילו בחופים כמויות המשקעים רבות והטמפ' נמוכות יותר. בעונת החורף האי ברובו קופא ותנאי המחייה בו הופכים להיות קשים כיאה לאזור צפוני הנושק אל הקוטב הצפוני.
תחבורה: על השאלה: מהו אמצעי התחבורה היעיל ביותר באיסלנד התשובה הטובה ביותר היא: תלוי באיזו עונה. בעונת החורף אמצעי התחבורה היעיל ביותר הוא טיסות. חברות טיסות הפנים האיסלנדיות הופכות להיות האמצעי היעיל ביותר (אם לא לומר היחידי) כאשר האי כולו קופא ונקודות היישוב ברחבי האי הופכות להיות מנותקות זו מזו. כאשר הכבישים לא קפואים ניתן להסתמך גם על חברות האוטובוסים הציבוריות, ניתן לשכור רכבים (אם כי המחירים אינם זולים) ועל מנת לעבור בין עיר נמל אחת לאחרת ניתן לשוט במעבורות.

איסלנד – קצת היסטוריה

המתיישבים הראשונים של איסלנד היו כנראה נזירים איריים שמצאו במקום המרוחק, הפראי והמבודד הזה מקום טוב וראוי להתבודדות. אחריהם הגיעו למקום מיעוטים נרדפים מכל הארצות הסקנדינביות אשר נגולו מארצותיהם וחיפשו לעצמם מקומות חדשים בהם יוכלו לחיות בשקט ובשלווה.

כנראה שסיבה זו הביאה לכך שבתחילת דרכה הייתה איסלנד מעין דמוקרטיה בה כונן פרלמנט שהחליט החלטות עבור כל תושבי האי. המתיישבים שתאכזבו ממשטרים מונרכיים יחידניים בארצותיהם שאפו להקים צורת חיים חדשה בו יכלו לחיות בשקט ובשלווה ולעבד את אדמותיהם החקלאיות.

איסלנד בשל קרבתה היחסית לאזור הקוטב הייתה גם הבסיס ממנו יצאו מגלי העולם לכיוון הקוטב הצפוני על מנת לחקור אותו, ורבים ממגלי היבשות הידועים בהיסטוריה המודרנית כאלה שעשו את הצעדים הראשונים בגילוי הקוטב הצפוני היו תושבי איסלנד.

במאה ה-13 תמו ימיה היפים של איסלנד העצמאית וימים קשים של כיבוש נורבגי נצלני כמו גם שורת אסונות טבע כמו התפרצויות הרי געש אימתניות ומגיפות קשות הפכו את החיים בה לקשים ביותר. לאחר מכן בסוף המאה ה-14 עברה איסלנד לידיה של דנמרק ששלטה אף היא בה ביד קשה, ניצלה אותה ובזזה את אוצרותיה עד תום. גם בתקופה זו אסונות הטבע לא נסכו ממנה ופקדו אותה בזה אחר זה.

רק במאה ה-20 לאחר התעוררות לאומית מחודשת באיסלנד, הכנת טיוטה לחוקה ודרישה מהדנים בתחילה לניהול אוטונומי של ענייניהם כמדינת חסות החוסה בצילה של ממלכת דנמרק ובהמשך עם הכיבוש הנאצי את דנמרק דרשה וקיבלה איסלנד את עצמאותה המלאה בשנת 1944. כמדינה קטנה המתפרנסת בעיקר מדיג ידעה איסלנד לא מעט קשיים כלכליים גם בשנים האחרונות. צמצום האפשרות לדיג עקב שימור הדגה באזור והימנעות מהכחדה והאיסור הבינלאומי על ציד לווייתנים הביא את איסלנד להתדרדרות כלכלית בשנים האחרונות.

איסלנד – גיאוגרפיה, על החי והצומח

איסלנד היא מדינת אי השנייה בגדולה באירופה (אחרי אנגליה) גדולה הוא פי 5 מישראל ואילו אוכלוסייתה אינה עולה על מאות אלפים בודדים (מה שמביא למצב בו הצפיפות הממוצעת בה היא של כ-2 אנשים על כל קמ"ר). מבחינה גיאוגרפית מרחביה העצומים של איסלנד רחבי ידיים ורובים בלתי מיושבים ופראיים מה שמותיר לתיירים ולאוהבי הטיולים וההרפתקאות אזורים מרהיבים ביופיים.

הפעילות הגיאולוגית באיסלנד גועשת ומתמדת. האי רווי בהרי געש פעילים ופעילות וולקנית טקטונית נרחבת הגועשת מתחת לפני האדמה. רעידות אדמה, התפרצויות געשיות, גייזרים ומעיינות חמים אינם תופעה חריגה באיסלנד, ואם הדבר אינו גורר אסון טבע של ממש מתייחסים אליהם כעניין שבשגרה. המצב הגיאולוגי המרתק הזה יותר שינויים גיאולוגיים מרחיקי לכת תוך קריסת איים, היווצרות איים חדשים ושינוי פני הנוף באופן מתמיד ומרתק.

האזורים הנמצאים בקרבת החופים הם היחידים הראויים לחקלאות בעוד ככל שמתקדמים לתוך פנים המדינה האדמה אינה ראויה לעיבוד חקלאי, ברובה מאופיינת בשדות בזלתיים רחבי ידיים או בפסגות המתנשאות מעל 400 מטרים ומגיעות בשיאן אף ל-2,119 מטרים (הר הואנאדאלסיונקור הוא ההר הגבוה ביותר באיסלנד).

בעלי החיים של איסלנד רובם "מיובאים" ולא החלו את חייהם כאן משחר ההיסטוריה אלא הובאו לכאן בידי בני האדם. הזנים היחידים הנחשבים מקומיים הם השועל הלבן ודובי הקוטב שאף הם אינם מקומיים במיוחד אלא נודדים לאדמתה של איסלנד על גבי קרחונים צפים המגיעים אל האי מאזור גרנלנד הקפואה. בנוסף מקננים באי זנים רבים של עופות מים וציפורים נודדות וסביב החופים יש דגה עשירה (אם כי בכמויות קטנות מבעבר עקב הדייג המאסיבי באזור).

איסלנד – מה לראות ומה לעשות?

התרבות האיסלנדית היא תרבות די מקורית, ואינה שואבת מקורותיה משום תרבות אחרת, כנראה שהסיבה לכך הם נסיבות הקמתה של המדינה האיסלנדית ששורשיה בפרישתם של מיעוטים נרדפים מהארצות הסקנדינביות והרצון להתחיל בחיים חדשים ועצמאיים.

האירוע המרכזי באיסלנד הוא יום העצמאות האיסלנדי החל בחודש יוני (17 ביוני אם נרצה לדייק). בכל מרכזי הערים ובעיקר בריקיאוויק הבירה נערכים מצעדים צבעוניים וססגוניים עם רקדנים תהלוכות רחוב ומופעי חוצות בכל רחבי המדינה. בנוסף נחוגים כמובן החגים הנוצריים ולצידם מספר חגים לאומיים ייחודיים נוספים כמו יום הימאים- המוקדש כולו ליורדי הים ומאופיין בחגיגות הנערכות בחופים בעיקר בצורות של תחרויות שיחה, השטת סירות וכד'. בקיץ נחוץ היום הראשון של הקיץ באווירת קרנבל ושמחה בכל רחבי המדינה והרשימה עוד ארוכה. האיסלנדים אוהבים לחגוג ומצב הרוח המרומם שלהם משפיע על הרצון לחגוג לאורך כל השנה.

עיקר הפעילות התיירותית באיסלנד מבוססת על טראקים וטיולים באזורים הבלתי מיושבים ברחבי האיים. יש כאן עולם שלם שטרם נתגלה למטיילים ולתיירים המערביים המתחילים לגלותו אט אט וליהנות מקסמו עוצר הנשימה, מהנופים הפראיים וסלעי הבזלת הנפגשים עם הקרחונים והפסגות המושלגות, מהרי הגעש והגייזרים המבעבעים הנפגשים עם הטמפרטורות מקפיאות הדם הצוללות אל מתחת לאפס. כל אלה הם רק קצה קצהו של הקרחון (תרתי-משמע) של האזורים המרהיבים אשר איסלנד מציעה למטיילים בה לגלות בעצמם. הקרבה לקוטב הופך את לילותיה של איסלנד למוארים באור יקרות וניתן לראות בה את "הזוהר הצפוני" זהו מחזה מרהיב של אורות השמש המאירים את השמיים גם בשעות הלילה המאוחרות.

באזורים רבים באיסלנד, שם כמויות השלג נכבדות קיימים לא מעט אתרי סקי נפלאים לטובת הגולשים וחובבי המזחלות מביניכם, אטרקציות אקסטרים נוספות הם שיט רפטינג בנהרות גועשים ועוד.

איסלנד – דברים שחשוב לדעת וכדאי לזכור!

וויזות: לישראלים אין צורך באשרת כניסה מיוחדת לאיסלנד (אשרת השהיה ניתנת עד כשלושה חודשים הניתנים להארכה ביתר בקלות). מחלות וסכנות בריאות: אין מחלות נגיפיות מיוחדות, יש סכנה לכוויות קור והיפותרמיה במהלך טיולים באזורים הצפוניים הקפואים של המדינה.
חשמל: 200 וולט
שעון: השעון המקומי באיסלנד מאחר את שעון ישראל בשעה אחת.
מטבע: קורונה איסלנדית.
עלויות: העלויות באיסלנד הן מהגבוהות שבמדינות אירופה. יש לכך מספר הסברים בין השאר שרוב המזון מיובא לכאן מן החוץ. איסלנד מדורגת כאחת המדינות היקרות בעולם ועל כן קחו זאת בחשבון כאשר אתם מגיעים לכאן לטיול. אפשרויות לצמצום עלויות הן בעיקר בתחום הלינה (התפשרות על אכסניות זולות יותר) או שינה באוהלים בטרקים (אך וודאו שהבאתם איתכם מספיק ציוד חם). אם אתם חוצים לאיסלנד מאחת המדינות האירופאיות ניתן לעשות זאת באמצעות מעבורות בהם ניתן להביא רכבים גם מהמדינות השכנות.

הוסף תגובה