שבדיה – Sweden

שבדיה – Sweden

שבדיה, אחת המדינות היפות והמרהיבות מבין הארצות הנורדיות של סקנדינביה מצליחה להיות שילוב מרהיב שבין בניה מערבית מודרנית, טבע ונופים עוצרי נשימה ועשרות רבות של מסלולי טיול, אתרי טבע נפלאים, יערות מוריקים וחוויות נפלאות המומלצות לכל התיירים ההרפתקנים ביניכם. שבדיה מציעה החל מערים גדולות ומפורסמות כמו סטוקהולם וגטבורג בדרום ועד אזורים קפואים ומיושבים בדלילות בצפון המדינה שם השמש זורחת כל הקיץ והעלטה נוכחת כל החורף. וגם מלון קרח קפוא אחד, הנבנה בכל שנה בצפון המדינה ומזמין את התיירים הרבים לחופשה חלומית וקפואה.

שבדיה –כרטיס ביקור

שם מלא: ממלכת שבדיה
עיר בירה: סטוקהולם
משטר: מונרכיה חוקתית
שטח: 450,295 קמ"ר
אוכלוסיה: 9,088,000 נפש
שפה רשמית: שבדית
מטבע: קורונה שבדית
שעון מקומי: השעון המקומי בשבדיה מאחר את שעון ישראל בשעה אחת.
קידומת חיוג בינלאומית: קידומת החיוג של שבדיה היא 46
חשמל: 230V.
תחבורה: לשבדיה מספר נמלי תעופה פנימיים המקשרים את הערים הגדולות במדינה. נמל התעופה הבינלאומי המרכזי נמצא בסטוקהולם, שם גם נוחתות רוב הטיסות מישראל. מערכת הרכבות של שבדיה היא אמצעי התחבורה הנוח והזול ביותר לגמוע מרחקים ארוכים בעת ביקור במדינה. הרכבות מחברות יעדים רחוקים ברחבי שבדיה והן נוחות מאוד. לנסיעות ממושכות ניתן גם לרכוש כרטיסים ל"קרונות שינה" המאפשרים נסיעה בשעות הלילה המאוחרות. אם ברצונכם להגיע ליעדים מרוחקים יותר, רשת האוטובוסים של שבדיה אף היא טובה ויעילה ומכסה בפריסתה את כל אותם היעדים שהרכבת אינה מגיעה אליהם.
אקלים: האקלים בשבדיה תואם את מיקומה הצפוני על הגלובוס על אף שהוא יחסית ממוזג ובעל ארבעה עונות שנה מובחנות. חודשי הקיץ (בין מאי ליולי) הם החודשים המומלצים ביותר לטיול, עקב הטמפרטורות הנוחות באופן יחסי (15-30 מעלות) וכמות המשקעים הנמוכה. בגלל מיקומה הצפוני של שבדיה עונת הקיץ מתאפיינת בימים ארוכים ולילות קצרים ואילו החורף בלילות ארוכים וימים קצרים. המשקעים מתחילים לרדת כבר החל מחודש אוגוסט ובשיאו של החורף הטמפרטורות בשבדיה צונחות אל מתחת לאפס ואז התיירות בה כמו המדינה כולה "קופאת". הצפון הרחוק של שבדיה, ממוקם צפונית לקו "חוג הקוטב הצפוני" מה שאומר שבו חלוקת היום והלילה הם כמו בקוטב הצפוני- בקיץ השמש אינה שוקעת לעולם, ואילו בחורף החשיכה שוררת ברחבי צפון שבדיה לאורך כל שעות היום והלילה.

שבדיה – מידע כללי

שבדיה היא מונרכיה חוקתית (כלומר ממלכה שבראשונה עומד מלך הכפוף אף הוא לחוקה דמוקרטית), הממוקמת בצפון אירופה ושייכת למדינות סקנדינביה. שבדיה נחשבת לגדולה מבין הארצות הנורדיות (איסלנד, דנמרק, נורבגיה, פינלנד ושבדיה). שבדיה גובלת בפינלנד מצפון מזרח, בנורבגיה ממערב, בים הבלטי במזרח, ובדרום מעבר למצר קטגט גובלת שבדיה בדנמרק. שבדיה היא מדינה המיושבת בדלילות יחסית, אומנם אוכלוסייתה מונה מעל 9 מליון נפש, אך השטחים עליהם היא נפרשת עצומים ואזורי היישוב מצומצמים יחסית, ומרוכזים בסמוך לקו החוף המזרחי לשפת הים הבלטי. לפיכך האזורים הבלתי מיושבים של שבדיה נותרו כשהיו תוך שימור קפדני של הטבע הפראי המאפיין את המדינה ובכך מצליחה שבדיה להיות אטרקציה תיירותית וטבעית לחובבי הטבע המרהיב של שבדיה- נופים מדהימים של יערות מוריקים, נהרות שוצפים, אגמים רחבי ידיים, הרים ורכסים גבוהים וקרחונים ב"ארץ הקרח" הקפואה של צפון המדינה. תיירים רבים מגיעים לשבדיה בעיקר על מנת לבקר בבירתה המפורסמת סטוקהולם וזונחים את יתר האתרים והמקומות המרהיבים שניתן לבקר בהם לרוחבה ובעיקר לאורכה של המדינה, מומלץ שלא להישאר רק בסטוקהולם ולצאת אל מחוץ לעיר הבירה על מנת לטעום משבדיה האמיתית, הפראית והטבעית, זו שהשכילה לשמר את הטבע שבה ונותרה ירוקה ומרהיבה כבעבר.

שבדיה – גיאוגרפיה והתמצאות

שבדיה ממוקמת כאמור בין מדינות סקנדינביה באזור צפון אירופה. היא גובלת בים הבלטי במזרח ובעלת רצועת חוף ארוכה ומרהיבה שנעים וכדאי לנסוע לאורכה. הערים הגדולות כמו סטוקהולם הבירה, אופסלה העיר האוניברסיטאית המפורסמת והאחרות שוכנות לא הרחק מקו החוף בחלקו הדרומי, וזאת בשל תנאי השטח והאקלים הנוחים השוררים באזור.

מערבה של שבדיה מורכב מרכס הרים המכונה רכס ההרים הסקנדינבי והוא גם המהווה גבול טבעי שבין שבדיה לשכנתה מהמערב נורבגיה. בדרום המדינה, שם מרוכזת רוב האוכלוסייה, ממוקמים גם שטחיה החקלאיים של שבדיה שם מגדלים את רוב הגידולים החקלאיים, בעוד ביתר המדינה הטבע הפראי שורר ומורכב בעיקר מיערות עבותים של עצי מחט, אגמים נפלאים ונופים טבעיים עוצרי נשימה.

צפון המדינה, הממוקם צפונית לקו חוג הקוטב הצפוני קפוא לאורך כל ימות השנה, קרחונים מרהיבים נפרשים בעוצמה אדירה וזהו אזור המיושב באופן הדליל ביותר בכל שבדיה. מספר אתרי התיירות בו ספורים, אך מושכים תיירים רבים והעיר המרכזית באזור הצפוני של שבדיה היא קירונה (Kiruna).

בשטחה של שבדיה נכלל גם האי גוטלנד (Gotland) הממוקם בדרום הים הבלטי, ונחשב לאי הגדול ביותר בים הבלטי. אי נוסף המצוי בשטחה של שבדיה הוא אלנד (Oland). כמו כן בשטחה של שבדיה עוד איים קטנים המצויים בקרבת החוף אך הם אינם מיושבים או מיושבים בדלילות.

שבדיה – קצת היסטוריה

הארכיאולוגים סוברים שהיישוב האנושי בשטחים שקיום נמצאת בהם ממלכת שבדיה החל כבר תקופת האבן הקדומה, אז החלו לסגת הקרחונים שאפיינו את עידן הקרח ואפשרו לציידים ולקטים להתחיל להתיישב באזור ולהקים בהם יישובים וחברות גדולות שישבו בעיקר בסמוך לים והתקיימו על בסיסו מבחינת מזון. בתקופות מאוחרות יותר כמו תקופת הברונזה הייתה שבדיה אזור מיושב בצפיפות רבה והתקיימו בו אזורי סחר גדולים של קהילות בני האדם שחיו באזור באותה התקופה.

במאות 9-10 לספירה פרחה בשבדיה התרבות הוויקינגית, שהיא אף חלק ממורשתה הקלאסית של שבדיה ואילו במאה ה-11 החלה לחדור לתוכה הנצרות ושבדיה הפכה ברובה לנוצרית תוך דעיכת התרבות הוויקינגית שתור הזהב שלה חלף.

במאות ה-14,15 ידעה שבדיה מספר ניסיונות לאיחוד תחת ממלכה אחת יחד עם שכנותיה נורבגיה ודנמרק ולאחריהם ניסיונות לפירוק השותפות ולפרישתה של שבדיה כממלכה עצמאית במאה ה-16, מה שהוביל גם להתעצמותה של שבדיה והפיכה לכוח משמעותי באזור צפון אירופה ולמדינה מובילה במאה ה-17. גדולתה של שבדיה ירדה במאות ה-18 וה-19 עת התעצמו כוחות אחרים בצפון אירופה על חשבון היחלשותה של שבדיה. לימים במהלך המאה ה-19 אוחדה שבדיה בשנית עם נורבגיה איחוד שבא אל קיצו בתחילת המאה ה-20.

שבדיה היא אחת המדינות שוחרות השלום והניטראליות באירופה. מלחמתה האחרונה הייתה בתחילת המאה ה-19 שנים מועטות אחרי שהפכה למונרכיה חוקתית אשר הביאה להגבלת כוחו של המלך, כינון חוקה ועליית כוחו של הפרלמנט הדמוקראטי. לאורך שתי מלחמות העולם שמרה שבדיה על ניטראליות ואף היום היא אינה משתייכת לכוחות צבאיים אירופאים משותפים כמו ברית נאט"ו או דומותיה. שבדיה חברה באיחוד האירופי משנת 1995.

שבדיה – מה לראות ומה לעשות?

שבדיה היא מדינה בעלת תרבות נורדית מסורתית. השבדים אומנם עוברים בשנים האחרונות יותר ויותר אל הערים הגדולות והמרכזיות הנראות כערים מערביות לכל דבר ומאופיינות בכבישים סואנים, רבי קומות ואזורי בילוי ופנאי מערביים ורועשים, אך רובם מקפידים גם לתחזק "בית קיט מסורתי" הממוקם באזור כפרי בסמוך להרים, היערות, הגבעות והאגמים המרהיבים של שבדיה. באזורים הכפריים יותר השבדים חיים בבתים מסורתיים צמודי קרקע ומנהלים אורח חיים כפרי המבוסס על חקלאות ועבודת אדמה.

השבדים אוהבים לנצל את החורף והטמפרטורות הנמוכות שבמדינה על מנת לפתח ענפי ספורט חורף פופולאריים. לצד אתרי הסקי הפופולאריים ברכב ההרים הסקנדינביים בגבולה המערבי של שבדיה עם נורבגיה פורחים גם ענפי ספורט כמו הוקי קרח, החלקה על הקרח ועוד. השבדים עצמם אוהבים לצאת בעונת החורף להחליק על הקרח במגלשיים ובמזחלות על האגמים הרבים שקופאים והופכים להיות משטחי החלקה נהדרים לשמחת הגדולים והקטנים.

• סטוקהולם (Stockholm)- היא עיר הבירה השבדית הממוקמת על שרידיה של עיר והתיישבות שפרחה כאן עוד בתקומת ימי הביניים. לפיכך סטוקהולם היא עיר המשלבת ישן עם חדש, קלאסי ומסורתי עם מודרני. סטוקהולם הממוקמת בדרום מזרח שבדיה יושבת על מעין ארכיפלג איים ומפרצים המשלבים בתוכה גם אזורים מוריקים, ואגמים רבים ולפיכך הטבע חודר ממש אל תוך הבירה הגדולה והסואנת. בסטוקהולם מרוכזים גם רוב מבני הממשל השלטון המרכזיים של שבדיה לרבות ארמון המלוכה השבדי, בית הפרלמנט, משרדי הממשלה וכד'. בסטוקהולם מוזיאונים לאומיים רבים המאגדים תחתם את כל המורשת ההיסטורית והתרבותית של שבדיה וביניהם, המוזיאון לאומנות, המוזיאון הלאומי, מוזיאון המדע והטבע, המוזיאון ההיסטורי של שבדיה ואף מוזיאון הנובל (Nobel Museet) המוקדש למפעל פרסי הנובל המפורסם שבראשו עומדת שבדיה ובוחרת מידי שנה את הזוכים בפרסים היוקרתיים על הישגיהם המרשימים בשלל תחומים.

• אופסלה (Uppsala)- מעבר לשמה המצחיק של העיר, זוהי העיר הממותגת בתור "העיר האוניברסיטאית" של שבדיה, וזאת לא במקרה. אוניברסיטת אופסלה היא אחת מהאוניברסיטאות המפורסמות באירופה והאוניברסיטה היוקרתית והנחשבת ביותר בשבדיה כולה. אוניברסיטת אופסלה שהייתה לראשונה באזור צפון אירופה ומדינות סקנדינביה, קנתה לה שם עולמי הודות לחוקרים ואנשי הרוח הרבים אשר יצאו מבין כתליה וביניהם גם זוכי פרסי נובל רבים. אופסלה מאופיינת באווירה סטודנטיאלית וצעירה ועל כן מושכת צעירים רבים אל העיר. בנוסף באופסלה שוכן גם הארכיבישוף של שבדיה שזו נקודה פחות מרתקת בעבור ישראלים, אך גם מקום מושבו באופסלה הוא מרהיב ומעוצב בארכיטקטורה ייחודית ומעניינת.

• גטבורג (Getborg)– גטבורג, השוכנת לחופה הדרום מערבי של שבדיה, היא אחת מערי הנמל החשובות בסקנדינביה כולה, והעיר השנייה בגודלה בשבדיה (אחרי סטוקהולם הבירה). העיר מאוד פופולארית בקרב תיירים אשר נהנים מהאווירה הנעימה השוררת בה. גטבורג השוכנת בקרבת הים מלאה בפארקים ירוקים המשלבים את האדריכלות האורבאנית של העיר עם צמחייה ירוקה, פארקים ירוקים רחבי ידיים ואגמים השלובים בהרמוניה עם מבני האבן הקלאסיים של העיר. גטבורג עמוסה במרכזי תרבות ומוזיאונים נפלאים ומגוונים וביניהם המוזיאון הימי, מוזיאון העיצוב, מוזיאון האומנות העירונית ועוד. גטבורג היא גם מקום מוצאו של רכב ה-Volvo היוקרתי והפופולארי. רכבי הוולבו הנחשבים כרכבי שרד פופולאריים בישראל ובעולם כולו מקורם בגטבורג ועל כן שוכן בגטבורג "מוזיאון הוולבו" (Volvo Museum) המציג לראווה את רכבי היוקרה של החברה והתפתחותם לאורך השנים.

• מחוז קירונה (Kiruna)– לא רבים מרחיקים עד לחלקה הצפוני של שבדיה, האזורים הצפוניים של שבדיה מאופיינים בטמפרטורות נמוכות לאורך כל ימות השנה, קרחוני עד ומטרים רבים של שלג שנערמים על הקרקע ונמסים לאיטם רק בקיץ. תנאי האקלים הקשים מרחיקים מכאן את התיירים הקלאסיים מושכים אל אזור צפון שבדיה רק את ההרפתקנים. עם זאת מומלץ לעשות את המאמץ ולהגיע על מנת להתרשם מהנופים המרשימים, לראות את האזור הממוקם בשטח חוג הקוטב הצפוני ואת סגנון החיים הייחודי. האטרקציה מרכזית באזור הוא מלון הקרח (Ice Hotel) הנפתח מידי שנה בחודש דצמבר. המלון הבנוי כולו מקרח מציע חוויה שונה וייחודית עבור האורחים המתאכסנים בו, היכונו לחוויה קפואה ועוצרת נשימה. בעונת הקיץ לאחר שרוב השלגים נמסים הופכך מחוז קירונה לירוק ויפיפה, אז ניתן לטייל בו ביתר נוחות ולנצל את שעות האור הרבות ביום (הלילה לא יורד לעולם בעונת הקיץ).

הוסף תגובה