רוסיה – Russia

רוסיה – Russia

רוסיה, היא ללא ספק אחת המעצמות הגדולות והחשובות בעולם. אומנם קרנה ירדה משמעותית עם התפרקותו של הגוש המזרחי הסובייטי, אך עדיין ניתן לחוש בעוצמתו ומאפיינים בפינות רבות ברחבי המדינה ענקית הזו (17 מליון קמ"ר לא פחות!). כמובן שרוב התיירים מתרכזים בערים הגדולות אשר היפות והידועות בהן הן מוסקבה הבירה וסנט-פטרבורג שם ניתן לחזות בארכיטקטורה, תרבות ואומנות רוסיים שהן כידוע מהיפים והמרשימים בעולם המודרני, אך ניתן גם לצאת מהשגרה הרוסית ולטייל גם באזורים הפחות קלאסיים ברחבי רוסייה, לצאת לטראקים באזורים פחות מתוירים: לטפס על הריה, לגלוש במורדות הריה המושלגים, לשוט על נהרותיה הגועשים ובעיקר לצאת מהשגרה!

רוסיה- כרטיס ביקור
שם: הפדרציה הרוסית
עיר בירה: מוסקבה
משטר: רפובליקה פדראלית נשיאותית
אוכלוסייה: 141,735,000 נפש
שפה: רוסית
הקמה: בשנת 1991 לאחר פירוק ברית המועצות
מטבע: רובל רוסי
אקלים: שטחה העצום של רוסיה (17 מליון קמ"ר) מקשה מאוד לאמוד או להכליל את אקלימה בכל חלקי הפדרציה העצומה, אם כי ניתן להסתכן ולומר שבכל המקומות חמים בקיץ (במוסקבה הבירה לדוגמה נעה הטמפרטורה בעונת הקיץ סביב 20 מעלות) ואילו בחורף קופאת רוסיה והטמפרטורות בה צוללות עמוק אל מתחת לאפס (במוסקבה הבירה מגיעה הטמפרטורה לכדי 12 מעלות מתחת לאפס). רוסיה הופכת להיות מושלגת ולבנה כמעט בכל אזוריה, השלג נשאר בה ונערם עד לאביב (חודש אפריל) אז מפשירים השלגים והטמפרטורות הופכות להיות חמימות יותר.

רוסיה- קצת היסטוריה
הקמתה של האומה הרוסית מתוארכת פחות או יותר למאה התשיעית עם הקמתה של נובגורוד ע"י הוויקינג רוריק מיוטלנד. הייתה זו למעשה היווסדה של המדינה הרוסית. אז היא נענתה מעוצמה רבה והתעצמה בעיקר הודות לדרכי המסחר שעברו באזוריה וחיברו את היבשות אירופה ואסיה. חילופי שלטון ופלישת המונגולים אל המדינה במאה ה-13 שמו קץ לשגשוג והביאו לשורה של עימותים ומרידות שלטוניות בין ממלכות ושושלות באזור.

רק במאה ה-16 עם עלייתו של מיכאיל רומאנוב החלה שושלת רומאנוב לשלוט ברוסיה ברציפות עד שנת 1917. הגדול מבין מלכי השושלת היה פטר הגדול שהביא את רוסיה למעמד של חשיבות עולמית ועוצמה בינלאומית. אם כי גם הוא לא היה אהוד על ידי האזרחים הרוסים עליהם הטיל מיסים כבדים על מנת להקים לעצמו את סנט פטרסבורג אחת הערים היפות ביותר ברוסיה עד היום הקרויה על שמו.

במאה ה-19 פלש נפוליון עם צבאו לרוסיה באחת הפלישות שיזכרו בהיסטוריה בתור אחת הקרבות הפחות מוצלחים של המצביא הצרפתי הגדול. על אף שנפוליון לא הצליח לכבוש את רוסיה הוא החל את עידן ירידתו של הצאר הרוסי ממעמדו. הכרסום במעמדם של הצארים המשיך עם התבוסה המבישה במלחמת רוסיה-יפן ולאחריה במרידות של המונים שסבלו מהדיכוי של הצאר דבר שהביא להתחזקותם של כוחות סוציאליסטים במדינה אשר קראו לחלוקת ההון המחודשת והעברת אמצעי הייצור וההון להמונים תוך ביצוע מהפכת המעמדות והשלטת השלטון הקומוניסטי על הפדראציה הרוסית.

המהפכה הקומוניסטית החלה למעשה לאחר אכזבתם של ההמונים מהישגיה של רוסיה במלחמת העולם הראשונה והצאר הרוסי הורד מכס השלטון בשנת 1917 לאחר הפעלת לחץ כבד מצד כל הקבוצות החזקות באוכלוסיה.

המפלגה הקומוניסטית שהחליפה את משטרו של הצאר קראה לחלוקת ההון מחדש, לביטול ההון האישי והעברת כל אמצעי הייצור וההון למדינה. על מנת להכפיף את כל האזרחים הרוסים לשיטה החדשה הוקמה משטרה חשאית, כל הרכוש וההון האישי הולאם לטובת המדינה. כל המתנגדים למשטר הקומוניסטי עונו ונרצחו והחלה להתנהל מלחמת אזרחים עקובה מדם בתחילת שנות העשרים בין ה"לבנים" תומכי המשטר הצארי הישן לבין "האדומים" הקומוניסטים הנלהבים בהנהגתו של לנין וממשיך דרכו סטאלין.

תוצאותיה של מלחמת האזרחים היו רעב קשה, הרוגים רבים, שלטון אימים דיקטטורי רוסי בראשותו של סטאלין שהיה צורר אכזרי ומליון רוסים גולים. עם עלייתו של היטלר בגרמניה כרתו שתי המדינות הסכם שביתת נשק ביניהם והייתה נראית שהאידיליה בין שני הצוררים סטאלין והטלר פורחת.

האידיליה הסתיימה בשנת 1941 עם החלתו של "מבצע ברברוסה" בו פלשה גרמניה לתוככי רוסיה והפרה בברוטאליות את הסכמי שביתת הנשק. הדבר הרתיח את סטאלין והוציא את האומה הרוסית למלחמה בגרמניה. המונים מצאו את מותם בהגנה על המולדת הרוסית ועל הערים הגדולות. הקרבות על סנט-פטרבורג וסטאלניגרד ידועים בתור הקרבות העקובים ביותר מדם במלחמת העולם השנייה.

לאחר מלחמת העולם השנייה וניצחונה של בריה"מ על הכוחות הגרמנים בחזית המזרח אירופאית שוחררו מדינות מזרח אירופה מהכיבוש הנאצי אך נפלו תחת הכיבוש הקומוניסטי שלא היטיב אף הוא עימן. שלטון המחשכים של סטאלין שכפה את הקומוניזם הדורסני שלו על מדינות מזרח אירופה לא שחרר אותן אלא רק העצים את כוחם של הקומוניסטים והתרחבות שליטתם.

עד מותו של סטאלין בשנת 1953 סבלו מאוד המדינות תחת שלטונו הרודני של סטאלין שאף סימן אויב חדש- הקפיטליזם המערבי דבר שהביא להתחדדות המלחמה הקרה אל מול מדינות המערב ובראשן ארה"ב.

בסוף שנות השמונים לאחר ניסיון של המפלגה הקומוניסטית לאחוז בכוחותיה האחרונים בשלטון התקיימה הפיכתו של מיכאיל גורבצ'וב שכפר בעקרונות התורה הסובייטית והביא להתפרקותה של האימפריה הסובייטית הגדולה ולנפילתו של הגוש הקומוניסטי כמו גם פירוקה של בריה"מ והכרזת הדמוקרטיה ברוסיה.

מאז שנות התשעים לא ידעה רוסיה שקט פנימי, עדיין מתקיימת מלחמה בין הכוחות השמרניים הקומוניסטיים לבין הכוחות הליבראליים בתוך המדינה אך מגרש המלחמה עבר להיות בין כותלי הפרלמנט הרוסי אותו בכל בחירות מחדש ממלאים צירים בהתפלגויות שונות בין הכוחות הפנימיים השונים במדינה.

רוסיה המודרנית מנסה יותר ויותר להשפיע ברמה הבינלאומית ולהיות המעצמה השנייה בגודלה בתבל (לצערה את הבכורה איבדה לארה"ב כבר מזמן).

רוסיה – גיאוגרפיה, על החי והצומח
הפדראציה הרוסית עצומה בגודלה היא חולשת על שטחים עצומים של כ-17 מליון קמ"ר. היא גובלת במערב עם אסטוניה, לטביה, בלארוס, אוקראינה וטורקיה במרכזה גובלת עם מונגוליה, סין קזחסטאן ומגיעה עד לגבולה הימי עם האוקיינוס השקט המזרח.

מבחינת טופוגרפיה רוב רובה של רוסיה מישורי יש בה מדבריות קרח רחבי ידיים ושרשרת ההרים היחידה העוברת בתחומה היא שרשרת הרי אורל המפורסמת שאינה מתנשאת לגובה רב מידי (בשיאה מגיעה לכ-1900 מטרים). את רוסיה חוצים בזרימתם מצפון לדרום שלושה נהרות גדולים וידועים הדיינפר, הוולגה והדון ונשפכים אל הים הכספי והים השחור.

רוב שטחיה של רוסיה מתמלאים עם עונת החורף שלג, הטמפרטורות צונחות מתחת לאפס וכולה עוטה מעטה לבן. אין ספק שבמזרח רוסיה שם שוכנות ערבות סיביר ומדבריות הקרח הנצחיים של סביר מתקיימים התנאים הקשים ביותר לחיים. הטמפרטורות צונחות שם עד לכדי עשרות מעלות מתחת לאפס ותנאי המחייה כמעט בלתי אפשריים. שטחה הגדול של רוסיה מציע מגוון רחב של בתי גידול הן לצמחים והן לבעלי חיים. באזורי הקפואים חיים בעיקר בעלי חיים המסוגלים להתמודד עם תנאי אקלים קיצוניים כאלה כגון דובים, נמרים וחתולי בר סיביריים. באזורים אחרים קיימים יערות של עצים מחטניים בעיקר אשר מצליחים להתמודד אף הם עם תנאי האקלים הקשים.

בעבר חיו ברחבי היערות הרוסיים כמויות רבות יותר של בעלי חיים אך תעשיית הפרוות הנרחבת ברוסיה מאיימת להכחידם כליל עקב השמדתם של בעלי החיים והפיכתם למעילי פרווה בהם מתהדרות הנשים הרוסיות. כיום על מנת להגן על בעלי החיים ברוסיה קיימות לא פחות מ-140 שמורות טבע השומרות על הטבע ובעלי החיים הנמצאים בסכנות הכחדה.

רוסיה – מה לראות ומה לעשות?
רוסיה היא אחת המדינות בעלות מורשות התרבות החשובות וידועות בעולם. התרבות הרוסית נושאת בחיקה את היוצרים הגדולים ביותר בהיסטוריה המודרנית בתחום המוסיקה, הספרות, האומנות ובלט ותרומתה לעת המודרנית של יצירות בתחומים אלה ניכרת. אומנויות אלה בעיקר של הריקוד, השירה והמוסיקה הן מהבולטות עד היום ברוסיה ואין ספק שאחד מהבילויים המועדפים עבור חובבי תרבות זו היא צפייה בקונצרט של התזמורת הרוסית, מקהלות הענק המרשימות, להקות הפולקלור או מופעי הבלט של להקות הבלט הלאומיות של רוסיה שהן מהטובות והמרשימות בעולם כולו.

הארכיטקטורה המרהיבה של רוסיה מתמקדת בעיקר באזורים של הערים הגדולות והמפוארות שנועדו לפאר את השליטים הטוטליטאריים בעיקר בתקופות הצארים והתקופות הקומוניסטיות. המאפיין האדריכלי המרכזי של רוסיה הן "כיפות הבצל" הייחודיות אותן ניתן לראות בכנסיות ובמבנים המרשימים הפזורים בערים הגדולות כאשר הבולטת והידועה בהן היא כמובן הכיכר האדומה במוסקבה.

רוסיה עשירה מאוד באזורי תיירות מרתקים. הערים הגדולות שלה מוסקבה, סנט-פטרבורג, ונובגורוד הן חגיגה תיירותית של אתרים בעלי מורשת תרבותית והיסטוריה מרשימים מאוד. ניתן לטייל בהן כיום בחופשיות ולחזות בפאר וההדר של תקופת שלטונם של הצארים כמו גם של הקומוניסטים אחריהם. אומנם תקופה זו הייתה חשוכה מבחינת זכויות אדם וההיסטוריה לאומית ובינלאומית אך היא הותירה שרידים מרשימים של מבנים עצומים המרהיבים ביופיים והפכו לנכסי צאן ברזל בארכיטקטורה הבינלאומית.

לאוהבים אתגרים ניתן לצאת מהערים הגדולות אשר הטיול בהן מאופיין בטיול מערבי למדי (אתרים, כנסיות, אטרקציות ומלונות) ולשאת פעמיכם אל המקומות המתוירים פחות ברוסיה. בכפרים, אזורי ההרים, הנהרות וכד'. ענף טיולי האקסטרים ברוסיה הולך וצובר תאוצה וכבר כים יש לא מעט טיולים מאורגנים המתמקדים בצד הפראי והאתגרי של רוסיה ופחות בצד הקלאסי, הרגוע והתרבותי של הערים הגדולות.

מאחר ורוסיה היא מדינה נוצרית רוסית אורתודוכסית ברובה נחגגים כאן החגים הנוצריים וסביבם נערכים פסטיבלים וחגיגות נפלאים. אם הגעתם לרוסיה בסביבות חג המולד או חג-הפסחא זכיתם כי אז נערכות החגיגות ותהלוכות היפות ביותר ברחבי הערים הגדולות.

רוסיה – דברים שחשוב לדעת וכדאי לזכור
וויזות ואישורי כניסה: לישראלים יש צורך בהנפקת וויזה לצורך כניסה לרוסיה. את הוויזה ניתן להנפיק במשרדי הנסיעות איתן תצאו לרוסיה או בשגרירות הרוסית בישראל. מחלות וסכנות בריאות: למטיילים באזורים המרכזיים של רוסיה (הערים הגדולות והתיירותיות) אין צורך לחשוש ממחלות מיוחדות. אם בחרתם לטייל באזורים היותר נידחים והפחות מיושבים מומלץ להיוועץ במרפאות המטיילים ברחבי הארץ על מנת להתחסן וליטול תרופות במסגרת מסלול טיולכם.
חשמל: 220 וולט
מטבע: רובל רוסי
שעון: רוסיה מחולקת ל-11 אזורי זמן שונים בשל גודלה ועל כן קיימים פערי שעות בין הנקודות השונות במדינה לבין שעון ישראל.
עלויות: עלויות המחייה ברוסיה אינן זולות כבעבר. כיום בערים הגדולות והמתוירות עלויות המחייה הם כבכל בירה אירופאית ממוצעת ואף יותר מכך. עיקר ההוצאות הן כמובן הלינה בבתי המלון והאוכל אם כי גם בכך ניתן לחסוך ולהצטמצם מגוון המלונות רב וניתן למצוא מלונות ברמות פאר שונות בכל קשת המחירים.
תחבורה: ברוסיה מספר נמלי תעופה בינלאומיים כאשר הגדולים והחשובים בהם מצויים בערים הגדולות וכמובן במוסקבה הבירה. על מנת לקצר טווחים ולהספיק לראות כמה שיותר מהמדינה העצומה הזו כמובן ניתן להסתייע בטיסות פנים. אמצעי תחבורה אחר הוא כמובן אוטובוסים אם כי הדרכים ברוסיה לא תמיד נוחות לנסיעה (על אף שהאוטוסטראדות המחברות את הערים הגדולות טובות ובטוחות מבעבר). אמצעי נוסף לתחבורה בעיקר בעונות הקיץ הוא הפלגה על מימי הנהרות שיכולה להיות חוויה תיירותית מענגת בשילוב עם אמצעי תחבורתי נוח ויחסית מהיר.

הוסף תגובה