מייסור, הודו

מייסור, הודו

מייסור (Mysore) היא העיר השנייה בגודלה במדינת קרנטקה שבדרום הודו. מייסור ממוקמת בחלקו הדרום מערבי של  חצי האי ההודי. מייסור היא עיר יפה ומיוחדת האהובה במיוחד על ישראלים המגיעים בהמוניהם לאזור זה של הודו ומטיילים על קו חופה המזרחי. מייסור הייתה בעבר בירתה של ממלכת מייסור שהייתה ממלכה עצמאית גם בתקופת הקולוניאליזם הבריטי, וסופחה להודו כחלק מהרפובליקה הגדולה רק בשנת 1947 עם קבלת העצמאות של ההודים מבריטניה.
 
עם זאת ואולי בשל זאת, מייסור והשטח שבו הייתה בעבר ממלכת מייסור הצליחו לשמור על הייחודיות והצביון התרבותי המיוחד שלהם ולכן ביקור במייסור לא יהיה דומה לביקור בערים אחרות בהודו. למייסור יש את הייחודיות התרבותית משל עצמה, ואולי בשל כך מטיילים רבים נוהרים אליה ונהנים ממה שיש לעיר הנפלאה הזו להציע.
 
מייסור מאוד שונה ביופיה ובפאר הרב שלה מיתר הערים בהודו. בתקופת היותה בירת הממלכה הושקעו בה כספים רבים בפיתוח ובשימור המבנים היפים בעיר ואלו נותרו בה עד היום יפים ומטופחים כבעבר. לא בכדי היא מכונה בפי ההודים "עיר המלכים". תיירים מן המערב ובכללם הישראלים הרבים שפוקדים את מייסור יכולים להרגיש בה ממש כמלכים, וזאת מאחר ויש בה מלונות מפוארים מאוד והמחירים בה נמוכים ביותר, בטח ביחס ללינה בתנאי פאר כאלו בהשוואה לעולם המערבי. לכן, רוב התיירים המערביים אוהבים להרגיש במייסור כמלכים אמיתיים.
 
הארמונות שפזורים ברחבי העיר, המקדשים, מבני התרבות, השווקים הצבעוניים של מייסור בהם פורחת תעשיית המשי ונמכרים בהם צעיפים וסארי בשלל צבעי הקשת, כולם הופכים את מייסור לחגיגה בלתי נשכת של תרבות, מוסיקה ואומנות השלובים זה בזה בחגיגה בלתי נפסקת של מראות, צלילים ויצירה.
 
מה כדאי לראות ולעשות במייסור

ארמון המהראג'ה  (Maysore Palace)ארמון המלוכה במייסור הוא אולי המבנה הבולט ביותר בעיר וגם המהודר ביותר. לא ניתן להתעלם ממנו הן בשל גודלו והן בשל יופיו. הארמון ששירת עד שנות ה-50 את שושלת המהראג'ות של נסיכות מייסור כאשר הייתה נסיכות עצמאית הוא כיום מבנה מרהיב שנראה כאילו יצא מבין דפי האגדות וסיפורי אלף לילה ולילה. מדובר על מבנה ציורי, דמיוני כמעט ובו צריחים יפים ועליהם כיפות בצבעים אדומים. הארמון שכולל חצר מרהיבה ואולמות פנימיים המקושטים ומעוצבים בהידור על ידי ארכיטקטורה ייחודית ושימוש בוויטראז'ים העשויים מלאכת אומן משברי זכוכית בשלל צבעים. בשעות הערב בימי א' עם רדת החשיכה מואר הארמון באלפי נורות שמאירות את הארמון והופכות אותו לאגדתי אפילו יותר. הארמון פתוח לקהל הרחב מידי יום עד שעות החשיכה (שעה 17:00 לערך). הכניסה בתשלום. שימו לב שלא ניתן לצלם בתוך הארמון אלא רק בחצר. ניתן לאכסן מצלמות במקום תמורת תשלום.

 

קתדראלת סיינט פילומנה (St. Philomena's Church)לא הרחק מארמון המהראג'ה עומדת הקתדראלה המרהיבה של סיינט פילומנה שמעוצבת בסגנון נאו גותי עם שני עמודים מחודדים המזדקרים אל השמיים. היא נבנתה בשנת 1936 גובהה הוא 53 מטרים והיא מפוארת הן מבחוץ והן מבפנים. בתוך האולם המרכזי הגדול שיכול להכיל כ-800 מתפללים יש חלונות ויטראז' מפוארים המגוללים את סיפורו של ישו ורגעים דתיים ומיתיים מהמורשת וההיסטוריה של העולם הנוצרי העתיק.

 

גן החיות של מייסור (Mysore Zoo)גן החיות של מייסור הוא בהחלט אחד מנקודות החן היפות ביותר של העיר. נכון שלכאורה "גן חיות" נשמע אטרקציה מוטלת בספק, אך גן החיות של מייסור מכיל בעלי חיים נדירים ומיוחדים, חלקם נמצא ממש בסכנה הכחדה ובגן החיות משמרים את הפרטים האחרונים שמצויים באזורים אלו (כמו למשל הטיגריס הלבן, או מינים מיוחדים של זוחלים נדירים). גן החיות בנוי בסגנון של "גן חיות פתוח". הכלובים מאוד גדולים ומרווחים וברוב המקומות הגדרות שתוחמות את הכלובים מוסווים בצורה כזו שהתחושה בביקור הוא של ביקור בספארי פתוח ולא בגן חיות סגור. תורם לכך האזור שבו נבנה גן החיות שהוא חלק משמורת טבע וג'ונגלים טבעיים שמהווים תפאורה נפלאה לכל החגיגה. גן החיות פתוח מידי יום (פרט ליום ג') בין השעות 08:30-17:30.

 

גבעת צ'מונדי (Chamundi Hill)בראש הגבעה נבנה מקדש יפה במאה ה-12. יש שתי דרכים להגיע אל המקדש ולבקר בו, יש העולים ברגל עד לראש המגדל, השביל המתפתל עובר במסלול הליכה יפה שיכול לקחת מספר שעות אם יש לכם זמן פנוי, עוד שיקול הוא שהעולים לרגל באזור זה מוצאים את העלייה במעלה הגבעה עד למקדש ברגל כמצווה בפני עצמה (כך שתוכלו להרוויח גם מצווה). בכל מקרה הדרך החלופית היא עלייה באוטובוס. במעלה הגבעה תוכלו לראות את פסלו העד של השד מהישסורה העומד לבוש בצורה מהודרת עם שפמו הארוך ומניף חרב מאיימת. בסמוך לפסגה יש גם את פסלו של נאנדי השור עליו לפי המסורת רכב האל שיווה וזהו אחד הפסלים הגדולים ביותר שקיימים באזור, אז כדאי גם אותו "לבקר".

תרבות
התושבים של מייסור שזכו לשנים רבות של אוטונומיה בה הצליחה הנסיכות שלהם לשמור על אורח חיים עצמאי תרבותית, הצליחו לשמר את התרבות שלהם בצורה מובחנת מיתר האזורים בהודו. לכן הביקור במייסור מעניין מבחינה תרבותית. יש במייסור דגש רב מאוד על אומנות ומוסיקה. בשווקים של מייסור תוכלו לראות המון עבודות יד של פיסול בעץ וציור על משי. אומנים רבים טיפחו את הכשרון האומנותי שלהם באזור זה ומייסור היפה היא בהחלט רקע הולם לכל יצורתיהם.
 
טיולים
אזור מייסור הוא אזור מזמין מאוד לצאת לטיולים וסיורים. גם באספקט הזה מייסור העיר נוחה מאוד מאחר וניתן לצאת ממנה לכיוון מטעי הקפה הפזורים מסביב לה וביניהם כפרים נידחים בהם חיים הודים כפריים המגדלים את מטעיהם בשלווה ובדרכים מסורתיות ונושנות. הטיולים באזור מטעי הקפה מעניינים וניתן להצטרף למקומיים בתהליך מסיק הקפה, הטחינה וכד'. אין כאן "מפעלים" או "חנות תיירים" ממש תוכלו ליהנות מצפייה ושיחה אותנטית עם המקומיים שיהיו עסוקים במלאכת יצור הקפה שלהם. אזור נוסף העוטף את מייסור הוא אזור "עמק הדבש" (The Honey Vally)זהו עמק מרהיב שופע בנופים נפלאים, ערוצי נחלים, מים זורמים ומפלים נהדרים. כל אלה עטופים בירוק קסום ופסטוראלי.

איך מגיעים
דרך ההגנה למייסור יחסית נוחים. הדרך הטובה ביותר היא להגיע למייסור באמצעות רכבת שיוצאת מהעיר בנגלור. הנסיעה מבנגלור למייסור אורכת כשעתיים והיא הדרך היעילה ביותר להגיע (כמובן שמגיעים גם קווי אוטובוס אך חלקם אינם ישירים וגם אורכים זמן רב יותר). נוח להגיע למייסור מבנגלור בגלל שבעיר זו יש שדה תעופה והוא מקשר את האזור ליתר החלקים בהודו.

מחירים
המחירים במייסור זולים מאוד! אולי אינם זולים במיוחד לעומת הודו כולה, אבל ביחס לטיפוח ולרמת החיים שמייסור יכולה לספק לתיירים שמבקרים בה התעריפים כאן הם מאוד זולים. במייסור יש מספר מלונות מפוארים מאוד שנבנו עוד בתקופה שהנסיכות הייתה עצמאית. כיום אפשר ללון בהם במחירים ממש מגוחכים, ותיירים מערביים פשוט יכולים להרגיש בהם כמו מלכים. תוכלו למצוא במייסור מגוון אפשרויות לינה:מלינה זולה מאוד בהוסטלים ועד לינה זולה (אך מעט יותר יקרה) במלונות פאר ויוקרה. מייסור היא בהחלט הזדמנות נפלאה להתפנק ובזול.

מזג אוויר במייסור
מזג האוויר באזור מייסור נוח יותר מאשר מזג האוויר בקו החוף. העובדה שמייסור לא ממוקמת ממש על קו החוף ההודי עצמו מאפשר לעיר ליהנות מקצת פחות אחוזי לחות. על אף שכל האזור מאופיין במזג אוויר טרופי המחולק לשתי עונות עיקריות (היבשה והגשומה) אזור מייסור לא סובל מגשמי המונסון הכבדים ולכן הביקור במייסור אפשרי לאורך כל ימות השנה. עם זאת שימו לב שבין החודשים מרץ עד יוני הטמפרטורות עולות במידה ניכרת והחום יכול להיות מאוד מעיק! לכן מומלץ לבקר בעיר בעיתות קצת יותר קרירים על מנת שתוכלו גם לטייל ברחובות ולהתרשם מהסביבה מבלי להיצלות בחומה של השמש.

צילומים: Sarvagnya, Ezhuttukari

הוסף תגובה