יוון ארצם של אריסטו ואפלטון, מולדתם של אדיפוס ואנטיגונה ארץ הטרגדיה היוונית, מולדת המתמטיקה, הפילוסופיה, הלוגיקה ושאר מיני הגות מודרנית היא ללא ספק ארץ עשירה בתרבות ובמורשת היסטורית שהיא נכס צאן ברזל בחברה המערבית של ימינו. יוון היא ארץ של עבר שלוב בהווה, ארץ של עתיקות מרשימות, שרידים ארכיאולוגיים של תרבות החיה ופועמת בקרבנו עד היום לצד ארץ של ים, שמש חופים ואיים עוצרי נשימה בהם פרושים היפים שבאתרי הנופש באגן הים התיכון. ולאלה חובבי האתגרים וההרפתקאות יוון היא גם ארץ של טרקים, נופים טבע, טיפוס הרים וחוויות עוצרות נשימה של מסלולי הליכה בהם רק השמיים הם הגבול. יוון היא מגוונת, תרבותית, היסטורית, מסבירת פנים, שלווה ונעימה והכל- בקצב הבוזוקי המתנגן מידי ערב בטברנות הנפלאות שם רוקדים סרטקי ושותים אוזו עד השעות הקטנות של הלילה.

יוון – כרטיס ביקור

שם: הרפובליקה ההלנית
בירה: אתונה
משטר: רפובליקה נשיאותית פרלמנטארית.
אוכלוסייה: 10,668,000 נפש
שפה רשמית: יוונית
דת: 97% יוונים אורתודוכסים, 3% שונות.
מטבע: אירו (יורו- מטבע האיחוד האירופי)
אקלים: האקלים היווני דומה ומזכיר מאוד את האקלים הארצישראלי. עונות השנה זהות בחודשיהן (בשל הקרבה הגיאוגרפית). בחורף באזורים הנמוכים והקרובים לים הטמפרטורות ממוצעות ואילו באזוריים ההרריים יותר הטמפרטורות נמוכות יותר (כנ"ל גם באזור אתונה הבירה). הקיץ ביוון חם ולח מאוד, הטמפרטורות גבוהות והשמש קופחת ברוב ימות הקיץ ויוצרת טמפרטורת גבוהות של מעל 30 מעלות. באזורי האיים היווניים האקלים חם אף יותר וכאמור לח בשל הקרבה הרבה אל הים.
תחבורה: אמצעי התחבורה הנוח ביותר ביוון עצמה (ללא האיים) הוא אוטובוס. אין ספק שהתחבורה בתוך יוון ובעריה הגדולות מתבססת בעיקר על אוטובוסים המרושתים בנוחות רבה. חברות התעופה היוונית מקיימות קווי טיסות פנים סדירות בין האיים השונים אך התעריף יקר מאוד, בין האיים ניתן להפליג במעבורות שעושות זאת מהר ובזול. רשת מעבורות מקשרת כמעט בין כל האיים ולכן לא צפויה בעיה מיוחדת לעשות זאת דרך הים ובכך לחסוך כסף רב.

יוון – קצת היסטוריה

ללא ספק ההיסטוריה היוונית היא אחת המורשות הקדומות ביותר, המפוארות והמשפיעות ביותר על התרבות המערבית המודרנית, על ההגות והחשיבה התרבותית של ימינו כמו גם של הדורות שקדמו לנו. התיעוד ההיסטורי הראשון לתרבות היוונית מתוארכת לתקופה קדומה של האלף השני לפני הספירה, אז החלו לצמוח תרבויות סביב הים האגאי שהתקיימו בה במשך מאות ואלפי שנים.

"תור הזהב" המוכר לכולנו מספרי ההיסטוריה מתוארך לתקופת של המאה ה-8 לפני הספירה אז החלו לקום ביוון במהלך "התקופה הקלאסית" ערי המדינה הידועות שכונו ביוונית עתיקה "פוליס". היו אלה אתונה, ספרטה, קורינתוס ותבאי. במהלך "התקופה הקלאסית" ו"התקופה ההלניסטית" שבאה לאחריה נהנתה יוון משגשוג תרבותי והגותי אשר השפיעה על העולם כולו ומשפיעה עדיין- בימים אלו נוסדה הדמוקרטיה הראשונה, שלטון העם החל בערי המדינה, סופוקלס כתב את יצירתו המפורסמת "אדיפוס", סוקרטס פעל באתונה ולימד את תלמידיו וביניהם אפלטון שהפכו לימים להוגים החשובים והמשפיעים ביותר על החשיבה המדינתית המודרנית ופיתחו בה את כללי המתמטיקה, הלוגיקה, הרטוריקה ועוד. המורשת היוונית של אותה תקופה הותירה מטען מורשתי אדיר שנחקר, דובר ופותח עוד מאות ואלפי שנים לאחר מכן. עם שקיעה של התרבות ההלניסטית ועלייתה של רומא נכבשה גם יוון תחת האימפריה הרומית ונשלטה תחתיה אם כי המשיכה לשמר את תרבותה הייחודית והמפותחת. משפוצלה האימפריה הרומית במאה ה-4 נותרה יוון כחלק מהאימפריה הרומית המזרחית (האימפריה הביזנטית) ששרדה עד המאה ה-15 אז נכבשה בידי האימפריה העות'ומאנית אשר שלטה גם על השטח של יוון.

העות'ומאנים שלטו ביוון מהמאה ה-15 ועד המאה ה-19 אז עם שקיעתה של האימפריה זיהו היוונים שעת כושר ותחת התעוררות לאומית כלל אירופאית מרדו אף הם באימפריה העות'ומאנית והכריזו על עצמאותה של יוון בשנת 1822. לאורך המאה ה-19 התנהלו לא מעט קרבות בין האימפריה העות'ומאנית לכוחות היווניים העצמאיים שעסקו בעיקר בהרחבת שליטתה של יוון על שטחים רבים וכיבוש האיים בים האגאי מתוך מטרה לכלול תחת שטחה של הרפובליקה ההלנית את כל השטחים בהם התושבים דוברים יוונית.

לגבולותיה של יוון כפי שהם כיום הגיעה יוון רק בשנת 1947 לאחר מלחמת העולם השנייה. אך בכך לא תמו הקרבות שכן בשנה זו פרצה בה מלחמת אזרחים קשה שהתחוללה בה עד שנת 1949. בשנת 1967 התחוללה בה מהפכה צבאית עם שלטון צבאי ריכוזי ורק בשנת 1975 כוננה בה אחרי אלפי שנים רפובליקה דמוקרטית מודרנית. במהלך שנות ה-80 של המאה העשרים צורפה יוון לקהילייה האירופית וכיום היא חלק מהאיחוד האירופי.

יוון – גיאוגרפיה, על החי והצומח

הגיאוגרפיה של יוון מורכבת ומגוונת מאוד, המדינה ממוקמת בקצהו הדרומי של חצי האי הבלקני וגובלת מצפון לה באלבניה, הרפובליקה היוגוסלבית לשעבר ובולגריה ובמזרח גובלת בטורקיה. דרומית לחצי האי הבלקני ומסביב לו פזורים 1400 איים חלקם הים האגאי וחלקם בים התיכון המשתייכים ליוון ונחשבים לטריטוריה שלה. כ-169 איים מתוכם מיושבים והגדולים ביניהם הם כריתים ורודוס הנחשבים מחוז יווני נפרד בתוך הרפובליקה היוונית.

רוב שטחה של יוון הררי, ההרים בה גבוהים והגובה הממוצע הוא כ-1500 מטרים מעל פני הים. הערים ממוקמות באזורים הגבוהים (שכן ממוקמת לרוב על חורבותיהן של הערים העתיקות). בעבר היו שטחים רבים ביוון מיוערים ומלאים בבעלי חיים, אך היום עקב תופעת בירוא יערות נרחבת נעלמו שטחים רבים והפכו לקרחים מצמחייה ובעקבותיהם גם אוכלוסיית בעלי החיים צומצמה באורח ניכר. תרבות הציד והדייג רווחת מאוד ביוון דבר שלא תורם רבות לשימורה של אוכלוסיית בעלי החיים והדגה שהצטמצמו בה באופן ניכר בעשרות בשנים האחרונות וישנם לא מעט זנים ייחודיים המצויים בה בסכנת הכחדה.

יוון – מה לראות ומה לעשות?

יוון היא בעלת מורשת תרבותית מפוארת אשר השתמרה לאורך השנים בצורה מוקפדת ומעוררת פליאה והערצה. הארכיטקטורה היוונית ידועה בכל העולם וכיום פזורים ברחבי יוון ובעיקר באתונה הבירה, שהיא עיר מורשת היסטורית מרכזית, אתרים עתיקים ומבנים המשומרים להפליא ומשמרים את המורשת ההלניסטית העתיקה מתקופת שגשוגה של התרבות היוונית- אצטדיונים, מקדשים, פסלים ומבנים רבים נשתמרו בה וכיום הפכו לאתרי תיירות אשר אלפים פוקדים אותם ומתפעלים מיופיים ומערכם ההיסטורי.

התרבות היוונית מאופיינת ביצירות אומנות רבות, ספרות יפה, מחזות, קטעי פרוזה וליריקה כולם הפכו את יוון למרכז תרבותי חשוב ואבן שואבת לפובליציסטים רבים ולחובבי אומנות חזותית ובימתית. עד היום מועלים ברחבי היוון הטרגדיות היווניות המפורסמות ביניהן אדיפוס המלך, אנטיגונה, ליזסטרטה ואחרות ופסטיבלים תרבותיים היסטוריים לשימור המורשת היוונים נערכים בה מידי שנה.

המטבח היווני הוא מטבח בלקני טיפוסי, האוכל היווני שגם לו מורשת תרבותית עתיקת יומין מאופיין במאכלי ים (כיאה לארץ יורדי ים חובבי דיג) ודגים על האש, בתנור, בגריל ועוד. כמובן שבמסעדות היווניות ניתן לאכול את "הסלט היווני" האהוב כל כך על הישראלים אך הפעם בגרסתו המקורית והאוטנטית וכמובן לשתות את המשקאות היווניים הקלאסיים עתירי האלכוהול ובראשם כמובן עומד האוזו.

הביקור ביוון מתרכז סביב סיור באתרים היסטוריים המזכירים את הימים עברו, מבני הארכיטקטורה, האתרים המשוחזרים והמקוריים העומדים על טילם מעידן ועידנים אך גם מבילויים והנאה מהתרבות היוונית השוקקת ושמחת החיים. עם רדת הלילה נפתחות הטברנות היווניות בהן ניתן לאכול, לשתות לראות את היוונים רוקדים את הסירטאקי (מחול הפולקלור היווני המסורתי) וכמובן שוברים צלחות וזורקים פרחים לצלילי מוזיקת הבוזוקי והמנדולינות היווניות המסורתיות.

אוהבי הטרקים והטיולים מוצאים ומגלים בכל פעם מחדש את יוון האתגרית. ההרים הרבים ביוון ופסגותיה היפות והנישאות הופכות אותה לגן עדן לחובבי הטיולים והטראקים. יש בה מסלולי טיפוס הרים רבים, אזורים נפלאים למסעות מאתגרים ונופים עוצרי נשימה.

חובבי הספורט הימי ופעילות האקסטרים הימיות ימצאו את מבוקשם בעיקר באזור החופים הדרומיים ובין האיים שם קיימים תנאים מושלמים לגלישת רוח ומפרשיות שהם ספורט פופולארי ביוון. בין האיים יש לא מעט אזורי צלילה אטרקטיביים הן לצלילת בלונים מקצועית והן לצלילה חובבנית במים רדודים.

גם אזורי סקי יש ביוון, ההרים המושלגים של יוון הופכים אותה לאתר סקי נוח וזול עבור הישראלים שלא רוצים להרחיק לאתרי הסקי האקסקלוסיביים והיקרים של האלפים השוויצרים או אתרי סקי פופולאריים אחרים ברחבי צפון ומרכז אירופה.

יוון – דברים שחשוב לדעת וכדאי לזכור

וויזות ואשרות כניסה: אין צורך בוויזה או אשרת כניסה מיוחדת לביקור של עד 3 חודשים.
מחלות וסכנות בריאות: אין מחלות מיוחדות.
חשמל: 220 וולט
מטבע: אירו
שעון: השעון המקומי ביוון זהה לשעון בישראל.
עלויות: בעבר נחשבה יוון לארץ זולה עבור הישראלים, אך היום עם החלפת המטבע המקומי מדראכמה ליורו ועם התפתחותה של יוון וחיזוק קשריה עם מדינות אירופה האחרות העלויות בה כבר לא זולות כבעבר. אומנם היא נחשבת אתר תיירותי נוח וזול בהשוואה למדינות אירופה האחרות, אך כאמור הרבה פחות מבעבר. כמובן שאזורי התיירות בערים הגדולות כמו גם כפרי הנופש ואתרי התיירות בסמוך לחופים ובאיים האקסקלוסיביים יקרים במיוחד, אך כמובן שלאלו המעוניינים לצמצם עלויות ניתן לעשות זאת בחיפוש אחר מקומות לינה המרוחקים ממרכז הערים ומליבת התיירות.

הוסף תגובה