איי סיישל

איי סיישל

הרפובליקה של איי סיישל היא מדינת איים עצמאית הממוקמת בלב האוקיינוס ההודי, מרחק של כ-1600 קילומטרים מזרחית מיבשת אפריקה.  בעבר היו איי סיישל חלק מהכתר הבריטי, והיו תחת שליטת בריטניה עד שקיבלו ממנה עצמאות בשנת 1976. רק בשנת 1992 הפכה המדינה לדמוקרטיה וכיום היא סוג של גן עדן עלי אדמות הממוקם באוקיינוס ההודי, ועל אף (ואולי בגלל) המרחק הפך להיות אחד היעדים האקזוטיים והייחודיים ביותר לחופשה חלומית על פני הגלובוס כיום.
 
הארכיפלג של סיישל מונה 115 איים מתוכם ניתן לזהות רק כ-33 איים מיושבים עם אוכלוסייה בהם. בירתה של מדינת סיישל היא העיר ויקטוריה הממוקמת על האי מאהה שממוקם בצפון הארכיפלג. האי מאהה הוא גם לב התיירות של איי סיישל, סביבו מרוכזים בתי המלון וכפרי הנופש החלומיים של האיים, ורוב התיירים מגיעים לכאן. עם זאת קיימים עוד מספר ריכוזי תיירות באיים אחרים, שם בתי המלון מבודדים יותר, ויש כאלו המתחברים דווקא יותר לסגנון הנופש הזה- אם כבר הגעת אל גן עדן והתחושה היא של סוף העולם, מדוע לא לראות כמה שפחות אנשים.
 
הבתוליות של איי סיישל מצליחה להשתמר גם אחרי שהפכה ליעד תיירות אקזוטי יוקרתי ומבוקש על ידי תיירים מערביים בעלי אמצעים. הנהגת המדינה לא מתרגשת מהמוני התיירים הרוצים להגיע ולנפוש באיים, ומקפידה לשמור על צביון החיים הייחודי בה על ידי שימור הטבע ואוצרות הטבע הקיימים בהם. כך למשל מוגבלת מכסת התיירים המותרת על ידי הממשלה, על מנת שלא להציף את האיים ולפגום במרקם החיים הייחודי בהם. אסור לבנות בתים לגובה רב מידי- ההוראה היא לא לבנות בית הגבוה יותר מעץ הקוקוס השוכן בקרבתו, קיים פיקוח על הצמחייה שתישתל בבתי המלון וכפרי הנוסף כך שתתאים לסביבה הביולוגית המקיפה אותה והכל בצורה הרמונית ומושלמת – גן עדן, כבר אמרנו?
 
מה כדאי לראות ולעשות באיי סיישל:

פארק וולי דה מאי (Vallee De Mai)פארק "עמק וולי" הוא אתר מורשת עולמית שהוכרז על מעמדו על ידי ארגון אונסקו כבר שנת 1983 (מספר שנים בודדות לאחר שסיישל קיבלה עצמאות). הפארק ממוקם בלב האי פארלין והוא אחד מאתרי התיירות המרכזיים באי. מדובר על שמורה המרכזת בתוכה את הריכוז הגדול ביותר בעולם של אגוזי הקוקוס "קוקו-דה-מאר" אלו אגוזי הקוקוס הגדולים ביותר בעולם (משקלם הממוצע יכול להגיע עד לכדי 30 ק"ג, ויש כאלו שאף יותר). תיירים רבים גודשים את השמורה שהודות לתהליכי שימור אינטנסיביים הופכת בשנים האחרונות להיות מה שהייתה פעם- ג'ונגל סבוך של עצי קוקוס פראיים המתנשאים לגובה רב של מעל 20 מטרים! שימו לב שאין להוציא מהפארק זרעים של עצי הקוקוס, או שום פרי שאינו נמכר באופן רשמי בחנויות המזכרות (המקומיים אוכפים איסור זה בקפדנות והעונשים כבדים מאוד).

 

האי מאהה Mahé)) והבירה ויקטוריה- זהו האי הגדול והמרכזי ביותר בסיישל, בו ממוקמת גם הבירה ויקטוריה. קשה לומר שויקטוריה היא "בירה טיפוסית" מדובר על עיר יחסית קטנה (למרות שהיא מרכזת למעלה מ-80% מתושבי המדינה כולה). בויקטוריה ניכרות ההשפעות הקולוניאליסטיות מתקופת השלטון הצרפתי והבריטי במקום. המבנים מעוצבים בסגנון בעל השפעות אירופאיות ומומלץ לטייל ברחובות וליהנות מהשלווה הקסומה. הגנים הבוטאניים של ויקטוריה אף הם יעד תיירותי מומלץ, וכמובן על חופי הים בצבעי הטורקיז אין צורך להרחיב במילים.

 

שמורת אטול אלדברה (Atul Aldabra)אטול אלמוגים הוא צורה גיאולוגית ייחודית של אי המצוי באוקיינוסים טרופים המורכב משונית אלמוגים המקיפה לגונה שנוצרה על ידי שחיקתו של הר געש קדום ששקע ונשחק והוקף בשונית אלמוגים שגדלה וכיסתה אותו. אטול אלדברה הוא אטול האלמוגים השני בגודלו בעולם כולו, והוא נחשב ליעד תיירותי מיוחד אך נדיר לתיירים המבקרים בסיישל. האטול מרוחק כ-1100 ק"מ דרומית לבירה ויקטוריה ולפיכך לא הרבה תיירים עושים את הדרך להגיע אליו (מה גם שהגישה אליו גם יחסית מוגבלת על מנת לשמור על הטבע הייחודי באזור). האטול הוכרז בשנת 1982 כאתר מורשת עולמית על ידי ארגון אונסק"ו והוא מכיל שונית אלמוגים יפיפייה- מהגדולות והמרהיבות בעולם וקהילת צבי ענק המכילה למעלה מ-100 אלף פרטים במשפחה אחת גדולה ונדירה של צבים. ניתן למצוא כאן מיני צבים רבים שריכוזם באזור זה הוא הריכוז הגדול ביותר ברחבי העולם כולו.

 

האי לה-דיג: אחד מהאיים היפים בארכיפלג הוא האי "לה-דיג" המדורג כשלישי מבחינת גודלו. האי מרוחק כ-4 ק"מ מהאי פראלין וניתן להגיע אליו באמצעות סירות דייגים שיתנדבו "להקפיץ" אתכם אל האי. מדובר על אי הרבה פחות מודרני והרבה יותר "בודד" (למי שמחפש את האקזוטיקה במיטבה). על האי אין כלי רכב פרטיים, התנועה בו היא באמצעות 4 משאיות שמורשות לנסוע ברחבי האי בלבד, לכן רוב התנועה היא באמצעות אופניים בעזרתן ניתן להגיע לכל פינות האי וליהנות מהחופים השלווים והקסומים שלו. אין חשמל ברוב המקומות על האי, ולכן מי שמתכנן לישון בלה-דיג מוטב שיתכנן על אור נרות, גנרטורים או –חושך. על האי לה דיג צולם גם הסרט הקלאסי "עמנואל" שאם השם אינו אומר לכם דבר משמע שאתם פשוט צעירים מידי, שכן היה מדובר על אחד מסרטי הארוטיקה הגדולים של המאה ה-20. המקומיים הפכו את הבית שבו צולם הסרט לאתר תיירות של ממש ותתפלאו או לא, עדיין יש לא מעט תיירים שהפכו את המקום ל"אתר עלייה לרגל".

איך מגיעים
המסע לסיישל אינו פשוט, לרוב אין טיסות ישירות מישראל לסיישל. לעיתים בשיא עונת התיירות מתקיימות מספר טיסות ישירות מישראל לסיישל. אם הצלחתם לתפוס אחת כזאת אז אתם ברי מזל, וזה אומר שמצבכם הכלכלי מצוין כי בדרך כלל טיסות אלו יקרות בהרבה מהטיסות הרגילות שגם הן עולות כסף רב. טיסה ישירה לסיישל תהיה מהירה יחסית (ובוודאי קצרה בהרבה מטיסה עם עצירת ביניים). הדרך הרגילה להגיע לסיישל היא באמצעות טיסת מעבר וחניית ביניים באחת מבירות אירופה, ומשם טיסה ישירה לשדה התעופה הבינלאומי של סיישל הממוקם באי מאהה בסמוך לבירה ויקטוריה.
 
מחירים
מחירי החופשות בסיישל אינם זולים בלשון המעטה. מדובר על חופשות יוקרתיות מאוד המיועדות למי שידו משגת וכיסו עמוק במיוחד. עם זאת בהגיעכם לאי, ולאחר שמימנתם את עלות הטיסה והחופשה היקרה מחירי המחייה יחסית זולים. המטבע המקומי הוא רופי סיישלי אותו ניתן להמיר בכל אחד מארבעת הבנקים המרכזיים המצויים במדינה (ניתן להמיר עד 800 רופי סיישלים) אך שימו לב לא להמיר יותר מידי כספים משתי סיבות: הראשונה, אין מה לעשות עם רופי סיישלי מחוץ לסיישל (ולכן במידה ונותרים לכם מטבעות שכאלו המירו אותם בשדה התעופה בטרם יציאתכם, כי שום בנק בעולם לא יקבל אותם מכם). השנייה, גם בסיישל מעדיפים המקומיים לקבל מטבעות זרים כמו דולר, אירו או לירה שטרלינג. על שירותים יקרים יותר או "רשמיים" יותר תדרשו לשלם במטבעות זרים (לינה, כניסה לאתרים, חלק מהמסעדות). לרוב המחיר הנקוב הוא אחיד (כך למשל כניסה לאתר יכולה לעלות 3 דולר/ 3 יורו/ 3 לירה שטרלינג) ולפיכך לישראלים נכון לשערי החליפין כיום הכי נוח וזול לשלם בדולרים.

אוכל
המטבח הקולינארי המאפיין את אזור איי סיישל הוא המטבח הקריאולי, שכולו על טהרת שילוב סגנונות בישול ומאכלים קולינאריים מקצוות שונים בעולם. יש כאן נגיעות מן המטבח הצרפתי, שהוא זכר לתקופה הקולוניאלית ולשלטון הצרפתי, אבל הוא בעל "טוויסטים" והשפעות של ניחוחות וטעמים אקזוטיים שמקורים דווקא ממדינות אסיה- השפעות של תבלון קארי הודי, צ'ילי, חלב קוקוס ועוד.
 
בגלל שמדובר במדינת איים, אוהבי פירות הים ודגים ימצאו כאן מאכלים ותבשילים רבים שיערבו לחיכם. יש על האי מסעדות רבות (רובן מרוכזות באזור האי מאהה והבירה ויקטוריה שכן שם מרוכז רוב אזור התיירות. בגלל שסגנון החופשה האופייני בסיישל הוא בדרך כלל חופשה בתי מלון או כפרי נופש, מבחינה קולינארית אין מה לדאוג, תזכו כאן לפינוק ולאוכל ברמה גבוהה מאוד, מגוונת מאוד וטעימה מאוד.
 
הקוקוס לוקח חלק מאוד משמעותי בתרבות האוכל (ואולי אף בתרבות בכלל) בקרב תושבי סיישל, ולכן תוכלו תמיד למצוא מיץ קוקוס טבעי ברדיוס הקרוב אליכם, ובכלל שייקים של פירות טרופיים הם המשקה האהוב באזור.

מזג אוויר באיי סיישל
מזג האוויר בארכיפלג האיים הוא טרופי, כיאה למדינה הממוקמת בחלק זה של העולם. האקלים מחולק לשתי עונות- הטובה והיבשה. עונת המונסונים (הרטובה) היא גם העונה הקרה בה יורדים מרבית המשקעים והיא נמשכת בין חודש מאי ועד לחודש ספטמבר. זוהי העונה הפחות מומלצת לביקור באיים. הטמפרטורות באיים יציבה במשך כל השנה, המקסימום הוא כ-30 מעלות והמינימום לא יורד מתחת ל-23-24 מעלות מה שמאפשר תנאי נופש מצוינים לאורך כל השנה מבחינת טמפרטורה. גם המים העוטפים את האיים נעימים לרחצה, ועומדים על טמפרטורה קבועה של כ-25 מעלות.

צילומים: Hansueli Krapf

הוסף תגובה