אוקראינה – Ukraine

אוקראינה – Ukraine

אוקראינה היא אחת המדינות הגדולות באירופה, עד לפני שני עשורים הייתה חלק מהגוש הסובייטי והייתה מוחבאת מבעד למסך הברזל של הגוש הקומוניסטי שאוגד תחת ברית המועצות. לאחר נפילת הגוש הקומוניסטי אוקראינה התגלתה אל העולם כיעד תיירות מעניין ומרתק. אזורים טבעיים ומוריקים שהיו בעבר נחלתם של אנשי ברית המועצות כיום מזמינים תיירים רבים ליהנות מהיופי של השדות המוריקים, כרי המרעה רחבי הידיים הנצבעים בעונת האביב במגוון צבעים של פריחה נפלאה.

אוקראינה – כרטיס ביקור
שם: אוקראינה
יבשת: אירופה
עיר בירה: קייב
משטר: דמוקרטיה פרלמנטארית
שטח: 603,550 קמ"ר
אוכלוסייה: 45,415,000 נפש
דת: נוצרים אורתודוכסים, פרוטסטנטים, יהודים.
שפה: אוקראינית, רוסית, רומנית ופולנית.
מטבע: הריבניה
תחבורה: הדרך הטובה ביותר לנסוע באוקראינה מעיר לעיר היא באמצעות הרכבת. זהו אמצעי התחבורה המהיר, הנוח היעיל הבטוח והזול ביותר. האוטובוסים אומנם זולים יותר אך נוחים הרבה פחות. התחבורה אינה סדירה והכבישים משובשים, ועל כן אם לא מצאתם לעצמכם אוטובוס תיירים פרטי מומלץ ללכת על אופציית הרכבות. בתוככי הערים הגדולות כמובן שניתן לנסוע באוטובוסים ומוניות, אך כאמור מומלץ לא לסמוך עליהם למרחקים גדולים מידי.
אקלים: האקלים באוקראינה יחסית ממוזג. על אף שהמדינה ממוקמת יחסית באזור צפוני ביבשת אירופה החורף בה אינו קשה במיוחד. הטמפרטורות הממוצעות בשיאו של החורף נעות סביב אפס מעלות, אז יורדת גם כמות המשקעים הגדולה ביותר. הקיץ חמים והטמפרטורות נעות בו סביב ממוצע של כ-20-25 מעלות. לפיכך העונה המומלצת לטיול היא האביב (חודשים אפריל-יולי) אז אתרי התיירות עדיין אינם גדושים, הטמפרטורה נעימה והעצים מתחילים שוב ללבלב בפריחה נפלאה.

אוקראינה – מידע כללי
אוקראינה היא מדינה אירופאית הממוקמת במזרח יבשת אירופה. מבין כל מדינות אירופה (אלו שנמצאות בכל שטחן בתוך היבשת) נחשבת אוקראינה לגדולה ביותר. בעברה הייתה חלק מן הגוש הקומוניסטי ששלט ביד רמה בחלקה המזרחי של היבשת לאחר מלחמת העולם השנייה, ורק לאחר פירוק ברית המועצות בשנת 1991 קיבלה למעשה את עצמאותה המלאה. עם זאת אוקראינה ובירתה קייב נחשבות לוותיקות על המפה האירופאית וההיסטוריה של המדינה עשירה וענפה. אוקראינה גובלת בדרומה בים השחור, במזרח ברוסיה, בצפון ברוסיה, במערב בסלובקיה והונגריה ובדרום מערב בהונגריה ומולדובה.

אוקראינה – קצת היסטוריה
ראשית ההתיישבות בשטחה של אוקראינה של היום הייתה כבר במאה הרביעית, אז התיישבו בה שבטים סקיתים וקיימו באזור התיישבות אנושית של כ-300 שנה. לאחר מכן בסביבות המאה ה-9 התיישבו באזור שבטים סקנדינביים שענו לשם "רוס" שהקימו בה את האימפריה הרוסית הראשונה. השבטים הרוסיים כבשו את קייב באמצעה של המאה ה-9 ועשו אותה לבירתה של האימפריה הרוסית ומאז הייתה קייב לאזור מרכזי מאוד במדינת אוקראינה והחלה את התפתחותה כעיר מרכזית באזור. לאחר שנים אימצו התושבים את הנצרות לקראת המאה ה-14, לימים הועבר השלטון לידי האימפריה העות'ומאנית במאה ה-15 אך בעקבות מהפכת הקוזאקים במאה ה-17 התבצעה המהפכה באזור אוקראינה והקוזאקים היו אלו שהקימו את המדינה האוקראינית בדגם הדומה לכפי שהיא כיום (לפחות מבחינת השטח).

על אף שלאחר המהפכה הקוזאקית לא זכתה אוקראינה לעצמאות משל עצמה והייתה בתחילה תחת שלטון רוסי ואחר כך תחת שלטון פולני נהנו תושבי אוקראינה מעצמאות יחסית וקיימו מעין שלטון אוטונומי בטריטוריה שלהם. במאה ה-19 עם התעצמות גלי הלאומיות בכל אירופה החלו גם האוקראינים להרגיש ש"אביב העמים" לא פוסח עליהם ורגשות לאומיים התעוררו בם מה שגרם להם לדרוש עצמאות. הרוסים ששלטו עליהם לא אהבו את הרעיון והחלו לדכא במרץ כל רעיון של עצמאות או לאומיות אוקראינית אוטונומית.

לאחר מלחמת העולם הראשונה התמוטט שלטון הצארים הרוסי דבר שזימן לאוקראינה הזדמנות פז לזכות בעצמאות ולהקים מדינה ריבונית, עם זאת האוקראינים לא השכילו לגבש שלטון עצמאי ורק לחמו זה בזה. מלחמת האחים האוקראינית הובילה להרוגים רבים ונזקים כבדים למדינה מה שהחליש אותה בצורה ניכרת ובסופו של דבר להצטרפותה לגוש הסובייטי תחת ברית המועצות, בה הייתה חברה אוקראינה עד לנפילתו של הגוש הסובייטי בשנת 1991 אז זכתה לעצמאותה. גם לאחר קבלת העצמאות מרוסיה ונפילת הגוש הסובייטי לא בה השקט לאוקראינה, מהפכים שלטוניים ודמוקרטיה צעירה ושברירית מאפיינים אותה עד לימים אלו. אוקראינה חיה בתווך שבין הרצון להידמות למערב ולהתקרב פוליטית לכיוון ברית נאט"ו המערב אירופאית בעוד רוסיה ממשיכה לנשוף בעורפה ולאותת כל העת שהיא עוד תסגור עימה את החשבון.

אוקראינה – גיאוגרפיה וסביבה
אוקראינה ברוב רובה היא מדינה מישורית. שוליהם של רכסי הקרפטים במערב במדינה והרי הקרים בדרומה הם האזורים המורמים היחידים במדינה. הטופוגרפיה של מעוצבת כערבות ומישורים רחבי ידיים. חלק מהאזורים מוריקים בשל היותם מכוסים ביערות וחלקים אחרים מוריקים בשל כיסויים על ידי ביצות רחבות ידיים. מקורות המים של אוקראינה רבים וזורמים בה כמה אלפי נחלים ונהרות החוצים אותה לאורכה ולרוחבה ומספקים המוני נקודות חן ואתרים נפלאים לטייל בהם בחיק הטבע. אוקראינה נחשבת לאחד האזורים הפוריים ביותר בעולם מבחינה חקלאית ועל כן לאחר תום החורף והפשרת השלגים ניתן לראות בה מרבצי רחבי ידיים של שדות חיטה, שעורה ושיפון. הגידולים החקלאיים מהווים כור מחצבתם של המוני חקלאים אוקראינים שמגדלים את השדות למחייתם, כמו גם שטחי מרעה רחבים בהן כבשים ועיזים רועות בעדרים גדולים. עם תום החורף מתחילה עונת הלבלוב והפריחה, מרבדים של פרחי בר נפרשים על פני שטחים גדולים וצובעים את ערבות אוקראינה בשלל צבעים וגוונים שהם ללא ספק מראה מלבב.

אוקראינה- מה לראות ומה לעשות?
רבים נוטים לבלבל את התרבות האוקראינית עם התרבות הרוסית. עבורנו תושבי המזרח התיכון ערבו רוסיה הרחוקות ומדינות ברית המועצות נראות "אותו הדבר" בעוד לחדי העין ולמי שמבקר במדינות עצמן ההבדלים ניכרים. התרבות האוקראינית בעלת מאפיינים ייחודיים השונים מאוד מהתרבות הרוסית. עם נדייק נאמר שהרבה מהמאפיינים שנתפשים על ידינו בטעות כמאפיינים רוסיים הם בכלל מאפיינים אוקראינים, ועל כן המטבח האוקראיני, המאכלים, התרבות, יצירות האומנות ואפילו סגנון המוזיקה והריקודים הקוזאקים וכד' הם מאפיינים אוקראינים מובהקים שחלחלו אל התרבות הרוסית ולא ההפך.

באזורים הקרובים יותר אל הגבולות של אוקראינה (בין אם באזור הסמוך לרוסיה ובין אם באזור הסמוך לרומניה) ניכרת ההשפעה של המדינות השכנות הן בתחום התרבותי והן בתחום השפה. ככל שמתקרבים לגבול המזרחי עם רוסיה לדוגמא ניתן למצוא הרבה יותר דוברי רוסית ותושבים עם זהות לאומית אוקראינית רוסית משולבת ומעורבבת.

האוקראינים נחשבים לנוצרים אדוקים בעוד הכנסייה האורתודוכסית שולטת באוקראינה ביד רמה דבר המשפיע בצורה ניכרת על עיצוב לוח החגים הנוצריים של אוקראינה. החגים המרכזיים הם ללא ספק חג המולד, ליל השנה החדשה וחג הפסחא- אז אוקראינה לובשת חג והמקומיים חוגגים את החגים על כל סממניהם הדתיים ברוב הוד והדר. התקופות של החגים הם התקופות היפות ביותר מבחינה תרבותית באוקראינה, אם כי מומלץ בעיקר להגיע בסביבות חג הפסחא אז גם מזג האוויר נוח ונעים יותר לתיירות.

האזורים הטובים ביותר לטיול באזור אוקראינה הם האזור של חצי האי קרים ואזור רכס הקרפטים הנמצא בחלקו בדרום מערב המדינה. באזורים אלה פזורים גם מספר פארקים לאומיים המציעים מגוון אטרקציות טבעיות ומסלולים נפלאים לטרקים וטיולים. לא תמצאו כאן פסגות נישאות ומושלגות בשלג עד, אך כן תוכלו ליהנות מאזורים נפלאים של ערוצי נחלים עם מים זורמים וגועשים, יערות מוריקים ומרבדי פרחים נפלאים בעונת האביב.

עיר הבירה קייב היא אחת הערים המרתקות באוקראינה עצמה. העיר שנחשבת לאחת הערים הוותיקות באזור בעלת עבר עשיר מבחינה תרבותית והתיישבותית. החלקים העתיקים של קייב אשר הולכים אחורה בהיסטוריה כמה מאות שנים מספרות את הסיפור של ההתיישבות האנושית של באזור אוקראינה והדבר ניכר הן בסגנון הבנייה והן באתרי התיירות בעיר. לקייב יש גם לא מעט נגיעה להיסטוריה היהודית באזור ולקהילה היהודית הגדולה שהייתה קייב ערב מלחמת העולם השנייה ואשר חרבה ברובה בזמן השואה.

אוקראינה – דברים שחשוב לדעת וכדאי לזכור
וויזות ואשרות כניסה: עד לשנת 2011 היו הישראלים זקוקים לוויזות ואשרות כניסה על מנת להיכנס לאוקראינה, עם זאת בעקבות שינויים בתחום היחסים בין המדינות תהליך הוצאת הויזות ואשרות הכניסה עובר שינוי תשתיתי ועל כן במהלך 2011 אמורה להפסיק לחלוטין הדרישה לוויזות ואשרות כניסה לתיירים לתוך אוקראינה. בזמן כתיבת שורות אלו השינויים נמצאים בעיצומן ועל כן מומלץ לבדוק האם המהפכה בתחום אשרות הכניסה והוויזות לאוקראינה כבר הושלמה.
סכנות בריאות: באזורים המיושבים של אוקראינה אין חשש מפני מחלות ומגיפות. עם זאת באזורים המיושבים פחות ובאתרי הטבע והביצות קיים חשש לכולרה דיפתריה ודלקת קרום המוח. באם אתם מתכוונים לטייל באזורים הביצתיים יותר של המדינה מומלץ להתחסן ולהיוועץ במרפאות המטילים בטרם תצאו לטיול.
שעון: השעון המקומי באוקראינה מקדים את שעון ישראל בשעה אחת.
חשמל: 220 וולט.
עלויות: החיים באוקראינה כיאה למדינת הגוש המזרחי לשעבר זולים מאוד. מדד המחירים באוקראינה עדיין לא התאים עצמו לעלויות המחייה במערב אירופה ועל כן לתיירים אירופאים נוח מאוד להסתדר באוקראינה. עלויות המזון והלינה נמוכים יחסית וניתן לזכות בתנאים נוחים וטובים גם בעבור עלויות שאינן גבוהות במיוחד. 

 

הוסף תגובה